Του Δημήτρη Γκάτσιου
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο, Σίσι και τον ομόλογό του, Μουσταφά Μαντμπούλι. Η ελληνική πρωτεύουσα, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευρύνει το…διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης των συμμάχων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που στον ορίζοντα ανοίγονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια των οποίων στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Πέραν, ωστόσο, των ζητημάτων που σχετίζονται με την, μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, εποχή δύο είναι τα θέματα που κρατούν θέση πρωταγωνιστική από τις χθεσινές συζητήσεις στο Κάιρο. Το πρώτο σχετίζεται με το… παράθυρο που φαίνεται ότι άνοιξαν οι συζητήσεις Μητσοτάκη-Σίσι και οι διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν για επέκταση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Το δεύτερο σχετίζεται με την προστιθέμενη αξία, την οποία αναμένεται να παράξει ένα έργο στο μέτωπο της ενεργειακής στρατηγικής. Και αυτό είναι η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.
Χαρακτηρίζοντας ως παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ποιο μπορεί να είναι το…μέλλον στις συζητήσεις Αθήνας-Καΐρου. “Ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν”, ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.
Όσον αφορά στην ηλεκτρική σύνδεση των δύο χωρών, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στις συνομιλίες του Καΐρου. “Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
Είναι ένα πράσινο έργο, από τα μεγαλύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας με βάση τις ανάγκες της εποχής μας. Και το σχετικό μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, χάρη στη μεθοδική και αθόρυβη εργασία των δύο επιτελείων μας”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. “Και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη ενός προγράμματος, συμβατού με την ευρωπαϊκή “Ατζέντα 2030″, αλλά και αναγκαίο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Αιγύπτου. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, πεδία ανάπτυξης και προόδου μεταξύ των λαών μας”, πρόσθεσε.
Κοινός βηματισμός
Ελλάδα και Αίγυπτος, στο μεταξύ, γίνεται φανερό, από το κλίμα των χθεσινών επαφών στο Κάιρο, ότι διάγουν μία εξαιρετικά γόνιμη περίοδο στις διμερείς σχέσεις τους. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Σίσι επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη που έχει εμπεδωθεί σε σειρά σημαντικών ζητημάτων και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σίσι για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων.
“Απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο απλά και τόσο καθαρά γιατί για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων”, σημείωσε, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός.
Συναντίληψη, μάλιστα, υπάρχει και σε έτερα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Όπως, για παράδειγμα, το Λιβυκό. Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή θέση τους ότι η πολιτική λύση στη γειτονική χώρα πρέπει να προκύψει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, τη στιγμή που η Λιβύη οδεύει προς τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.
Ηχηρά ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού και για το Κυπριακό. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δε μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.