Απαντούν στο Bloomberg | Σχεδόν αναπόφευκτη (κατά 80%) η ύφεση στην Ευρωζώνη

Απαντούν στο Bloomberg | Σχεδόν αναπόφευκτη (κατά 80%) η ύφεση στην Ευρωζώνη

O κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η χειμερινή ενεργειακή πίεση θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τους Carolynn Look και Harumi Ichikura/Bloomberg

Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούν πλέον την πιθανότητα ύφεσης δύο συνεχόμενων τριμήνων στο 80%, τους επόμενους 12 μήνες, από 60% που προέβλεπε προηγούμενη έρευνα. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, η γερμανική και η πιο εκτεθειμένη χώρα στις περικοπές των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, είναι πιθανό να δει συρρίκνωση ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στην ενεργεία, καθώς η Ρωσία έχει περιορίσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που καλούνται να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε συνθήκες πληθωριστικής κρίσης.

ezgif.com gif maker2 1

Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις σηματοδοτούν ότι η δραστηριότητα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, με ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης στο εγγύς μέλλον.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να σκαρφαλώσει στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σε σχεδόν πενταπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν βλέπουν τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παρέμενε στάσιμη και δεν θα συρρικνωνόταν, όταν επικαιροποίησαν την πολιτική τους αυτόν τον μήνα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην περιοχή. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, και οι συνάδελφοί της έχουν δικαιολογήσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών, αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο χρόνος τους εξαντλείται ως προς τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Οι ερωτηθέντες βλέπουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, αλλά θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, με ανώτατο όριο το 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα ήταν «κατάλληλη», ενώ παράλληλα έδωσε σήμα ότι τα μελλοντικά βήματα είναι πιθανό να γίνουν μικρότερα. Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο Bloomberg μετά την τελευταία απόφαση ότι δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

ezgif.com gif maker 10
ezgif.com gif maker1 3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *