“Ναυάγιο” στην ΕΕ – Καμία συμφωνία για τον προϋπολογισμό

ΕΕ

Χωρίς συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ έληξε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

“Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, ειδικά μετά το Brexit“, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των ηγετών της ΕΕ.

“Ρωτάτε τι συνέβη. Αυτό είναι δημοκρατία. Έχουμε 27 χώρες με 27 διαφορετικά συμφέροντα”, είπε ακόμη.

“Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου”, τόνισε ο κ. Μισέλ, έχοντας δίπλα του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Φον Ντερ Λάιεν, μίλησε αποκλειστικά στα γερμανικά, σημείωσε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό “βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

Μέρκελ – Μακρόν: Μεγάλες διαφορές, δεν ήταν εφικτή μια συμφωνία

«Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της Συνόδου.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Είναι σαφές πως το Brexit έχει αλλάξει τις δυναμικές μεταξύ των κρατών της ΕΕ, με Γαλλία και Γερμανία να αποτελούν ένα δίπολο. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία νέα κατάσταση όπου ψάχνει τα πατήματα και τις εσωτερικές της ισορροπίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.