Ετοιμη η τουρκική συνταγή για την Κύπρο | 2 κράτη | Το σχέδιο

Ετοιμη η τουρκική συνταγή για την Κύπρο

Διά της λύσης δύο κρατών στοχεύει και στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχική Τουρκία. Αυτό προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς. Δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στα κατεχόμενα, αναφέρουν πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση στη βάση της λύσης δύο κρατών, κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως χωριστή κρατική οντότητα. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολή» σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

* «Από όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες του κυπριακού θέματος μέχρι σήμερα δεν έχουμε φέρει στην ημερήσια διάταξη ενεργή πολιτική για αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’. …Θα υπάρξουν κάποιες συγκυριακές συνθήκες για να έρθουμε στο σημείο να ζητήσουμε αναγνώριση».

* «…δεν θα μπορούσαμε να έρθουμε στο σημείο να ζητήσουμε αναγνώριση στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που χαρακτηρίζονται ‘διακοινοτικές συνομιλίες’».

* «Προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε την αναγνώρισή μας μέσα στη διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη ενεργή πολιτική αναγνώρισης. Επειδή δεν ήταν μια συνεπής πολιτική να διαπραγματεύεσαι για να κτίσεις συνεταιρισμό από τη μια και να πηγαίνεις να απαιτείς αναγνώριση από την άλλη».

* «Πρέπει να διασφαλιστεί η κατάργηση της πολιτικής ότι υπάρχει μόνο ένα κράτος στο νησί, ότι οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπούν αυτό το κράτος και ότι η ΚΔ είναι αναγνωρισμένο κράτος».

* «Τα ‘δύο κράτη’ που υπάρχουν σήμερα στο νησί πρέπει να έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς για να μπορέσει να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Η αναγνώριση είναι ένα γεγονός το οποίο θα έρθει στην ημερήσια διάταξη μετά από αυτό».

Δύο χώρες στις οποίες στηρίζεται το κατοχικό καθεστώς για να πετύχει αναγνώριση είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν. Όμως, σύμφωνα με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, δεν υπήρξε προσέγγιση με στόχο την αναγνώριση. Αυτό που ζητούν από τους συνομιλητές τους στο Μπακού και το Ισλαμαμπάντ «είναι η ύπαρξη ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» και ότι «υπάρχουν δύο κράτη στο νησί».

akar

Και ο Ακάρ στο χορό

o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος βρίσκεται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για επίσημες επαφές, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του «CNN Turk», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει λύση στη βάση δύο κρατών στην Κύπρο και πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, ο Ακάρ δήλωσε τα εξής: «Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για στρατικοποίηση είναι ανώφελες. Εμείς δίνουμε σημασία στη σημαντικότητα του διαλόγου και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτό που έχει ανάγκη. Εμείς λέμε ότι αυτό που θέλουμε είναι η ειρήνη. Σε κάθε ευκαιρία μιλούμε για ειρήνη. Έχω διαβιβάσει και στον ομόλογό μου στην Ελλάδα ποιες είναι η προσδοκίες μας. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Τασσόμαστε επίσης υπέρ του να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί των δύο χωρών σε ευημερία. Δίνουμε σημασία στο διάλογο και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτά που χρειάζεται. Λέμε επίσης ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το ΝΑΤΟ».

cypros cyprus

Κάστρο το ψευδοκράτος

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι ο «πρόεδρος» Ερσίν Τατάρ, που συμμετείχε σε διεθνή πλατφόρμα, όπως το ΜΜΕ φόρουμ του Τουρκικού Συμβουλίου, που διεξάχθηκε πριν δύο εβδομάδες από το Τουρκικό Συμβούλιο, εξήγησε στους συμμετέχοντες γιατί η Κύπρος είναι σημαντική για τον Τουρκικό κόσμο.

Υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ έδωσε το μήνυμα ότι η «ΤΔΒΚ» είναι το κάστρο του Τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλτούν ισχυρίστηκε ότι με αυτό το ισχυρό μήνυμα, που δόθηκε, ένα σημαντικό κέρδος αποκτήθηκε από άποψης αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» και δόθηκε το μήνυμα στην διεθνή πλατφόρμα ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο Αλτούν χαρακτήρισε την απόφαση, που λήφθηκε κατά την σύνοδο την αρχηγών κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου, για μετατροπή του Τουρκικού Συμβουλίου σε Οργάνωση των Τουρκικών κρατών, ως μια κρίσιμη απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *