«Έθαψαν» τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών | Ανθρώπινο λάθος βλέπει το «γαλάζιο» πόρισμα

«Έθαψαν» τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών – Ανθρώπινο λάθος βλέπει το «γαλάζιο» πόρισμα

Για συγκάλυψη ευθυνών μιλά η αντιπολίτευση μετά το γαλάζιο πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών.

Οι κουίντες της Εξεταστικής Επιτροπής για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη έκλεισαν. Μαζί έπεσαν οι τίτλοι τέλους, μετά από τέσσερις μήνες συνεδριάσεων, στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της φονικής σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών.

Στα «βαγόνια» της Εξεταστικής «φορτώθηκαν», από τη μια πλευρά, η έγκριση του «γαλάζιου» πορίσματος που εστιάζει στο ανθρώπινο λάθος και την παραβίαση επτά φορές του Γενικού Κανονισμού Κίνησης των σιδηροδρόμων. Και από την άλλη πλευρά τα όσα «βλέπει» η αντιπολίτευση: Συγκάλυψη και αποποίηση ευθυνών με βάση τις πορισματικές εκθέσεις που κατέθεσαν τα κόμματα. Στην «αποβάθρα» στέκει η κοινωνία αναζητώντας πειστικές απαντήσεις και ζητώντας απόδοση ευθυνών.

Η αντιπολίτευση συγκλίνει στο ίδιο συμπέρασμα: Το κλείσιμο της Εξεταστικής χωρίς να έχουν καταθέσει ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν ζητήσει τα κόμματα συμβάλει στο κουκούλωμα και τη συγκάλυψη ευθυνών. Έναν «τοίχο»-ασπίδα που «σήκωσε» η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως καταλογίζει η αντιπολίτευση, έτσι ώστε να συσκοτιστούν οι απαντήσεις και οι διευκρινίσεις στα αμείλικτα ερωτήματα για τις πολιτικές ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, με τις ψήφους της «γαλάζιας» πλειοψηφίας εγκρίθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και επόμενο, τελευταίο, βήμα είναι η συζήτηση του πορίσματος και των επισυναπτόμενων πορισματικών εκθέσεων της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ποινικές ευθύνες για τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καράγιαννη και Χρήστο Τριαντόπουλο με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Κόκκαλη να επαναλαμβάνει την πρόταση του κόμματός του «η εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική δήλωση της, να διευκρινίσει τη θέση της ότι για τα εγκλήματα παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ό,τι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων, δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα Τρίτη στις 13.00 μ.μ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Η κατάθεση του πορίσματος θα γίνει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλη της Επιτροπής: Βασίλη Κόκκαλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διονύση Καλαματιανό, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Παιδείας και Γιάννη Σαρακιώτη, συντονιστή ΕΠΕΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην περαιτέρω ποινική διερεύνηση με τη Μιλένα Αποστολάκη να σημειώνει πως «δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν θα επιτρέψετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης προτάσσοντας την προστασία του κ. Καραμανλή» αλλά να τονίζει με έμφαση πως «αυτό που έχει συμβεί στα Τέμπη δεν μπορεί να τελειώσει έτσι όπως το επιχειρεί σήμερα σε αυτή την αίθουσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε. Όπου και όπως μπορούμε».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ βλέπει πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την περίοδο από το 2009 έως το 2023 με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να σημειώνει πως η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, και αφετέρου έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία, όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών. Σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το πιθανότερο είναι πως τα εγκλήματα θα είχαν θαφτεί, καθώς όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν σοβαρές ευθύνες για το τραγικό αυτό συμβάν.

Προανακριτική επιτροπή «δείχνει» η Νέα Αριστερά για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ιεροτελεστία σας, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Εάν η επιτροπή ολοκληρώσει σήμερα το έργο της, θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μιλάμε για μία επιτροπή που από την πρώτη στιγμή είχε φτιαχτεί για ένα και μοναδικό λόγο, τη συγκάλυψη, πρόσθεσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

Δικά τους πορίσματα κατέθεσαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη παραπέμποντας για περαιτέρω διερεύνηση από την τακτική Δικαιοσύνη, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δεν κατέθεσε πόρισμα ώστε να μην νομιμοποιήσει το κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής.

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Η τελευταία, πάντως, συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν αρκούντως επεισοδιακή με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε σημείο τέτοιο που η συνεδρίαση διακόπηκε δυο φορές ενώ, εντέλει, η επανέναρξη και η ολοκλήρωση της πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έθεσε θέμα εξαίρεσης του προεδρείου της εξεταστικής επιτροπής, κατηγορώντας την «γαλάζια» πλευρά ότι επιχειρεί «την υπόθαλψη υπαιτίων προσώπων και το ”μπάζωμα” της υπόθεσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *