Ο Ερντογάν προπορεύεται πριν από τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής
Αυτή την Κυριακή (28/5) θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο νυν πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αδιαφιλονίκητο φαβορί αυτή τη στιγμή, θα αντιμετωπίσει τον Κεμάλ Κιλισντάρογλου, τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η απόφαση των ψηφοφόρων έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που η Τουρκία πέρασε από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα προεδρικό μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017.
Γνωρίζουμε ήδη το αποτέλεσμα των ταυτόχρονων κοινοβουλευτικών εκλογών, με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος Ερντογάν, να χάνει την πλειοψηφία για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015, και να αναγκάζεται να συνεργαστεί με τον εταίρο της στο συνασπισμό, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (ΜΗΡ). Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή – ρεκόρ του 88,9% του εκλογικού σώματος.
Στις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα χωρίστηκαν κυρίως σε δύο στρατόπεδα:
- Η Λαϊκή Συμμαχία, εκπροσωπούμενη από τον Ερντογάν (έλαβε το 49.55% των ψήφων στον πρώτο γύρο), την οποία απαρτίζουν οι δύο εταίροι του συνασπισμού που περιγράφεται παραπάνω καθώς και δύο μικρότερα κόμματα.
- Η Συμμαχία του Έθνους, της οποίας υποψήφιος είναι ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου, (έλαβε το 44.9% των ψήφων στον πρώτο γύρο) ενώνοντας έξι κόμματα της αντιπολίτευσης (και ανεπίσημα ακόμη δύο).
Υπήρχαν δύο ακόμη υποψήφιοι στις εκλογές:
- Ο Μουχαμέρ Ιντσέ που αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του στο τέλος της εκστρατείας, ως αποτέλεσμα μίας πολύ επιθετικής συκοφαντίας.
- Ο Σινάν Ογκάν, ένας υπερεθνικιστής που τάσσεται ενάντια στη μετανάστευση, και ο οποίος συγκέντρωσε το 5.1% των ψήφων στον πρώτο γύρο.
Οι ψηφοφόροι του Ογκάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα. Ο ανεξάρτητος πολιτικός που στηρίζεται από ένα πλήθος εθνικιστικών και αντι-μεταναστευτικών κομμάτων, δήλωσε αρχικά ότι δεν επιθυμούσε να δει κανένα από τα δύο Κουρδικά κόμματα στο Τουρκικό πολιτικό σύστημα. Τελικά ωστόσο, στις 22 Μαΐου, διακήρυξε την στήριξη του στον Ερντογάν (ο οποίος στις εκλογές στηρίζεται μεταξύ άλλων από τους Κούρδους Ισλαμιστές HÜDAPAR).
Η τρέχουσα εκλογική εκστρατεία επικεντρώνεται γύρω από την τραγωδία του σεισμού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και η οποία προκάλεσε την απώλεια 50.000 περίπου ζωών. Εικάζεται, λόγω της σχετικά ισχυρής του επίδοσης στον πρώτο γύρο, όπου ουσιαστικά συγκέντρωσε μεγαλύτερη στήριξη από ότι υποδείκνυαν οι δημοσκοπήσεις, ότι ο Ερντογάν δεν θα καταφύγει σε επιθετικά τεχνάσματα, και αντ’ αυτού θα συναντήσει σεισμόπληκτους δείχνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευσή του.
Ο Κιλισντάρογλου πιθανότατα θα αναγκαστεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο, επισημαίνοντας την αμέλεια μεταξύ άλλων στους τομείς των πολιτικών ασφάλειας, αντιτρομοκρατικής, και παράνομης μετανάστευσης.
Είναι ενδιαφέρον ότι εάν ο Ερντογάν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι η τρίτη του θητεία – με βάση το γράμμα του νόμου, επανεκλογή μπορεί να προκύψει μόνο μία φορά, ωστόσο, λόγω της αλλαγής καθεστώτος το 2017, κάποιοι νομικοί θεώρησαν νόμιμη την υποψηφιότητα του Ερντογάν.
Αντίθετα με τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν από την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών, σύμφωνα με τις οποίες ο Κιλισντάρογλου θα μπορούσε ακόμη και να εξασφαλίσει την νίκη με απόλυτη πλειοψηφία, ο Ερντογάν κατευθύνεται προς μία άνετη επικράτηση. Παρά τις πολύ αργές και κακώς οργανωμένες προσπάθειες από το κόμμα του νυν προέδρου να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού, οι ψηφοφόροι σε εκείνες τις περιοχές αποφάσισαν ότι είναι ο ιδανικότερος και ο πιο αξιόπιστος ηγέτης σε μία στιγμή κρίσης.
Η μεγάλη σε μέγεθος αλλά εξαιρετικά ποικιλόμορφη αντιπολίτευση που σχημάτισε ο Κιλισντάρογλου (για αυτό το λόγο έλαβε το προσωνύμιο Τούρκος Γκάντι), αποδείχθηκε εύκολος στόχος για τον Ερντογάν, καθώς κατόρθωσε με τις επιθέσεις του να αποδυναμώσει την ενότητα του αντίπαλου στρατοπέδου. Το Αλεβίτικο και Κουρδικό υπόβαθρο του Κιλισντάρογλου δεν βοήθησαν επίσης, αποθαρρύνοντας κάποιους θρησκευτικούς και συντηρητικούς κύκλους – το πλεονέκτημα του Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε μικρότερες αγροτικές πόλεις.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, μία πολύ πιο αξιοσημείωτη επίδοση του Ερντογάν από εκείνη που είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, συνέβαλαν σε μία πολύ μέτρια υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας κατά 0.5% έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου, αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα. Από τότε, το TRY, έχει απωλέσει συνολικά περίπου το 2% της αξίας του.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Το περασμένο έτος, το ζεύγος USD/TRY κατέγραψε άνοδο της τάξης του 24%. Μία νίκη του πιο φιλο-ευρωπαίου Κιλισντάρογλου, πιστεύουμε ότι θα βοηθούσε στην ανάκτηση μέρους αυτών των απωλειών, ενώ η αγορά πιθανότατα θα εξελάμβανε μία νίκη του Ερντογάν σαν ένα περαιτέρω λόγο για τη συνέχιση της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας.
Ωστόσο, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ερντογάν είναι σταθερό φαβορί για τη νίκη στις εκλογές, με τα στοιχήματα na δίνουν 95% τεκμαρτή πιθανότητα σε αυτό το σενάριο. Θα έπρεπε να δούμε μία ανατροπή – θαύμα από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών προκειμένου η αντιπολίτευση να υφαρπάξει τη διαφαινόμενη νίκη μέσα από τα χέρια του.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών θα ανακοινωθούν την ημέρα
μετά την ψηφοφορία, Δευτέρα 29 Μαΐου. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακηρυχθούν την Πέμπτη 1 Ιουνίου.
Πηγή ebury