Κυριάκος Μητσοτάκης | Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και πότε θα γίνουν εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης | Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και πότε θα γίνουν εκλογές

Το αφήγημα της επόμενης ημέρας ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μία εικόνα των διλημμάτων που θα μπουν στο δρόμο προς τις επόμενες . Για μια ακόμα φορά επέμεινε στο στόχο της αυτοδυναμίας και με δεδομένο πως η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική – που … ευνοεί την χαλαρή ψήφο – υπογράμμισε πως αντιμετωπίζει την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη.

Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία θα πάει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» και με το επιχείρημα πως απαιτείται σταθερότητα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πάντως πολιτικά ανοίγματα λέγοντας πως αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.  Άλλωστε έχει σημειώσει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και σε αυτό το δύσκολο ακροατήριο θέλει να εστιάσει το επόμενο διάστημα.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» ο πρωθυπουργός  έκλεισε  εκ νέου την συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας και θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση (σημείωση: με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία). Ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που χρειαστούν μετεκλογικές συνεργασίες. Για παράδειγμα  στο ερώτημα αν υπάρχει  περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση σε δεύτερη φάση είπε «δεν θα απαντήσω σε κανένα υποθετικό σενάριο για εκλογές οι οποίες ακόμα απέχουν ένα χρόνο από τώρα».

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Την σαφή θέση πως πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας διατύπωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Η αναφορά αυτή είχε … αποδεκτή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πρόσφατα είπε πως «από εμάς δεν θα δει πρωθυπουργική καρέκλα ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε και ονομαστική αναφορά στον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως ….πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ουσιαστικά όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο αναμένεται να εντείνονται οι.. μονομαχίες  ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένο άλλωστε πως διεκδικούν το κεντρώο ακροατήριο.

Το timing της επόμενης αναμέτρησης

Ο χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης παραμένει στην πρώτη γραμμή των πολιτικών συζητήσεων και για το θέμα αυτό υπήρξε χθες αναφορά του πρωθυπουργού. «Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο έκανε μια επισήμανση που προκάλεσε συζητήσεις λέγοντας πως πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές.

Δεδομένο είναι πως οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται, αν και δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν φωνές στο γαλάζιο στρατόπεδο που είναι υπέρ μιας φθινοπωρινής  προσφυγής στις κάλπες.  Άλλωστε όσο θα εντείνονται τα προβλήματα- π.χ. ακρίβεια, κλίμα έντασης από την Άγκυρα-  τόσο θα συντηρείται η σχετική συζήτηση.

Χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν θα ήθελε η συζήτηση  για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Και επεσήμανε πως αυτό εξαρτάται από την αντιπολίτευση. Βέβαια αυτό μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά  και ένα επιχείρημα για την επίσπευση της εκλογικής αναμέτρησης αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί.

Πάντως όσο συνεχίζεται η συζήτηση για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να… κατεβάσουν μολύβια και να επικεντρωθούν στο κυνήγι του σταυρού. Για να αποφευχθούν φαινόμενα χαλάρωσης ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα πως αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές μπορεί να τους απαλλάξει  από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους…

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *