Η επόμενη μέρα για τη ναυτιλία µετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η επόμενη μέρα για τη ναυτιλία µετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η επόμενη μέρα για τη ναυτιλία µετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, θα είναι μία από τις πιο αμήχανες αρχές εβδομάδας για τον ελληνικό εφοπλισμό αλλά και συνολικά για τη ναυτιλία των τελευταίων ετών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εφαρμογής του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως έχει αποφασίσει εδώ και μήνες η Ε.Ε., φαίνεται πως κλείδωνε η τιμή του πλαφόν ανά βαρέλι στα 60 δολάρια, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό εφοπλισμό. 

Οι δύο γραμμές

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι δύο κύριες γραμμές που συγκρούστηκαν ειδικά στο θέμα της τιμής δημιουργούσαν συνεχείς παύσεις στις σκληρές διαπραγματεύσεις. Έτσι, οι χώρες με μεγάλη εξάρτηση στο ρωσικό πετρέλαιο, πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας όπως η Πολωνία, συνεχώς πίεζαν για μείωση της τιμής, όταν στη διαπραγμάτευση είχε τεθεί το πλαφόν των 62 ευρώ το βαρέλι καθώς έκριναν πως ήταν κίνηση υψηλής γενναιοδωρίας στη Ρωσία, που στηρίζει τη ρωσική οικονομία άρα συνεχίζεται η έμμεση χρηματοδότηση του πολέμου.

Στο στρατόπεδο των χωρών με καθαρό ναυτιλιακό χαρακτήρα, όπως είναι και η Ελλάδα, η κυρίαρχη πρόταση ήταν να υπάρξει υψηλότερη τιμή στο πλαφόν που θα καθοριστεί μιας και έτσι δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο το εμπόριο. Για αυτό και οι πρώτες αναλύσεις, για την επιβολή πλαφόν στα 60 ευρώ, κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που ακόμα δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Εκτός από το ζήτημα της τιμής, που στην προκείμενη φάση είναι και βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης, εξίσου σημαντικό σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ήταν και οι μηχανισμοί που θα αποφασίζουν τις αλλαγές σε αυτό.

Βασική γραμμή της ελληνικής διπλωματίας αφορά την επιβολή ενός μηχανισμού αναθεώρησης κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει άμεση αξιολόγηση των αλλαγών των τιμών, των αγορών, των αναγκών και να αποφασίζονται εκ νέου τα μέτρα, κάτι που βρίσκει αντίθετες της χώρες του πρώτου “βόρειου” μπλοκ που ζητούν σταθερά μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και κυρίως μέχρι να περάσει ο χειμώνας.

Φαίνεται πως τα κράτη-μέλη κινήθηκαν περισσότερο κοντά στην ελληνική γραμμή αποφασίζοντας αρχικά ότι ο νέος μηχανισμός αναθεώρησης που θα δημιουργηθεί “θα διατηρεί το ανώτατο όριο πώλησης σε επίπεδο 5% χαμηλότερο της τιμής πώλησης στην αγορά”.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Gibson είτε με πλαφόν είτε χωρίς, οι όγκοι του ρωσικού αργού που μπορούν να μεταφερθούν νόμιμα χωρίς να εφαρμοστούν οι κυρώσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να είναι χαμηλότεροι από τους σημερινούς όγκους. Ως εκ τούτου, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να επιλέξουν πλευρά.

Η ισορροπία ως προς τη χωρητικότητα τόσο στον ρωσικό όσο και στον μη ρωσικό εμπορικό στόλο θα είναι κρίσιμη για την ισχύ των κυρίαρχων αγορών αργού πετρελαίου ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου.

Η επόμενη μέρα για τη ναυτιλία µετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο ελληνικός εφοπλισμός

Προσαρμογή στα σχέδιά τους ετοιμάζονται να κάνουν οι εταιρείες  καθώς αναγκάζονται να αποφασίσουν σε ποια αγορά επιθυμούν να εμπορεύονται, με το βασικό ερώτημα να είναι στο ποιος θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό μετά τις 5 Δεκεμβρίου και πώς θα το μεταφέρει.

Τα συνεχόμενα εμπόδια, οι “γκρίζες” ζώνες και οι χωρίς σαφήνεια αποφάσεις δημιουργούν ένα κλίμα αποστροφής στον ελληνικό εφοπλισμό για το αν θα συνεχίσει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Τη θέση των ελληνικών ναυτιλιακών όμως θα αντικαταστήσουν χώρες που δεν δεσμεύονται από τις κυρώσεις, όπως η Τουρκία, η Κίνα ή και η Ινδία.

Θα χάσει δηλαδή η ελληνική, και μαζί και η ευρωπαϊκή, ναυτιλία σημαντικά μερίδια ή και εξολοκλήρου τη συμμετοχή της σε σημαντικές αγορές για μεγάλο διάστημα και μετά την κρίση στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι η προμήθεια αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών της Ευρώπης από άλλες αγορές, πιο απομακρυσμένες από τη Ρωσία (αφού η Λιβύη δύσκολα μπορεί να καλύψει το κενό), αυξάνει τους χρόνους των ταξιδιών (ton-miles) και περιορίζει έτσι την προσφορά διαθέσιμης προς ναύλωση χωρητικότητας στην αγορά, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει υψηλότερα τους ναύλους των πλοίων, κάτι που ήδη παρατηρείται στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Τα τελευταία στοιχεία

Τους τελευταίους 6 μήνες, σύμφωνα με την Gibson, 366 δεξαμενόπλοια Afra/LR2 και Suezmax φόρτωσαν εμπόρευμα σε ρωσικά λιμάνια, με περισσότερο από το 55% αυτών των πλοίων να ελέγχονται από την Ε.Ε., την G7 ή συμμαχικές χώρες. Από αυτά τα 366 πλοία, τα 37 έχουν εμπλακεί σε αλλαγές ιδιοκτησίας φέτος, με περαιτέρω ανάλυση της τρέχουσας ιδιοκτησίας τους να δείχνει ότι θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό εμπόριο.

Ωστόσο, με περισσότερα από 200 πλοία να εγκαταλείπουν το ρωσικό εμπόριο, είναι λογικό να εμφανιστεί ανεπαρκής χωρητικότητα για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, δεδομένου ότι τα βαρέλια που διακινούνται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη θα πρέπει να ανακατευθυνθούν προς μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ο ναυλομεσιτικός οίκος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής φέτος, υπάρχουν περίπου 160 συναλλαγές αγοραπωλησιών για τα δεξαμενόπλοια μεγέθους Aframax/LR2 και Suezmax S&P. Από αυτά, περίπου τα 2/3 έχουν πάει σε αγοραστές που θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν το ρωσικό αργό μετά την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι τα πλοία που ασχολούνται επί του παρόντος με το εμπόριο του Ιράν ή της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε περιορισμένη κλίμακα, και τα VLCC θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεταφορτώσεις, με περισσότερα από 40 VLCC να πωλούνται φέτος σε εφοπλιστές στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή. 

Φυσικά, ο ρωσικός εμπορικός στόλος θα μπορούσε να παραμείνει ανεπαρκής, κάτι που θα οδηγούσε σε αυξημένη δραστηριότητα αγοραπωλησιών πλοίων και ενδεχομένως θα υποστήριζε υψηλότερες τιμές μεταχειρισμένων πλοίων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *