«Εντολή» Μητσοτάκη «σηκώστε μανίκια» | Eρχονται 12 νομοσχέδια έως τον Αύγουστο | Ο ανασχηματισμός και το 28% ανοίγουν τα στόματα της κριτικής στον Κ. Μητσοτάκη

«Εντολή» Μητσοτάκη το «σηκώστε μανίκια» | Eρχονται 12 νομοσχέδια έως τον Αύγουστο | Ο ανασχηματισμός και το 28%

Aπό σήμερα 17 Ιουνίου η κυβέρνηση, με τη νέα της σύνθεση, πιάνει δουλειά. Η εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου (15.06.2024), του πρώτου μετά τον ανασχηματισμό, ήταν υπουργοί και υφυπουργοί να «σηκώσουν τα μανίκια» και να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ακρίβεια, υγεία, παιδεία οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις έθεσε μετά τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας να εκπέμψουν ένα μήνυμα «συνολικής επανεκκίνησης» μετά την «δοκιμασία» της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου.

Το «στοίχημα» της διαχείρισης της ακρίβειας

Το «βαρύ φορτίο» του νούμερο ένα θέματος της καθημερινότητας των πολιτών, της διαχείρισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αναλαμβάνει από σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης καλείται να δρομολογήσει νέες παρεμβάσεις στην αγορά, με ζητούμενο να φανούν γρήγορα αποτελέσματα, σε ένα τομέα που κόστισε «ακριβά» στην κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες βαθμολογούσαν αρνητικά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς σε αυτό το θέμα, και αντίστοιχο μήνυμα έστειλαν και στην κάλπη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κρίθηκε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από τον προκάτοχό του Κώστα Σκρέκα τη «γάγγραινα» της ακρίβειας τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και επικοινωνίας.

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας

Αρρυθμίες, με εκλογικό κόστος στην κυβέρνηση, αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός και στο Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο μετακινήθηκε η Νίκη Κεραμέως, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πρόκειται για μία επιλογή που σηματοδοτεί την έμφαση που θέλει να δώσει ο Πρωθυπουργός στις μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο χώρο.

Τα βασικά θέματα που έχει μπροστά της η νέα υπουργός αφορούν στην ενίσχυση των μισθών – με τη διαμόρφωση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας να αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης – στις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.α.

Η μεταρρύθμιση του κράτους

Τη θέση της Νίκης Κεραμέως στο Υπουργείο Εσωτερικών κατάλαβε ένας από του πιο έμπιστους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο εκλογολόγος Θεόδωρος Λιβάνιος.

Οι «ειδικές αποστολές» που έχει να διεκπεραιώσει, μεταξύ άλλων είναι η μεταρρύθμιση στον ΑΣΕΠ, οι ρυθμοί του οποίου είναι αργοί, όπως αναγνώρισε ο Κ. Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα προσλήψεις σε βασικούς τομείς, όπως η Υγεία, να καθυστερούν.

Ο κ. Λιβάνιος αναλαμβάνει να «τρέξει» τη μεταρρύθμιση του κράτους και ως το τέλος του έτους να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την καθιέρωση επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.

«Νέα αρχή με τους αγρότες»

Τη βούλησή του να υπάρξει μία νέα αρχή με τους αγρότες, σηματοδοτεί η απόφαση του Πρωθυπουργού να αλλάξει την ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο πέρασε από τον Λεύτερη Αυγενάκη στα χέρια του Θεσσαλού Κωνσταντίνου Τσιάρα, ενώ και ο νέος υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, προέρχεται από αγροτική περιοχή, τη Λάρισα.

Το υψηλό κόστος της αγροτικής παραγωγής, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), σε μια στιγμή που είναι ζητούμενο να υπάρξει συμφωνία στην Ευρώπη για χαλάρωση των αυστηρών κανόνων της και να είναι πιο ήπια η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, η «καλή επικοινωνία» με τον αγροτική κόσμο, είναι οι σοβαρές προκλήσεις που έχει μπροστά της η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο… δεξιά στροφή

Η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Δημήτρη Καιρίδη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο έχει και χαρακτηριστικά «γεωγραφικών» ισορροπιών.

Ο νέος υπουργός εκλέγεται στη Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα), στην οποία η Ν.Δ. κατέγραψε εκλογικές απώλειες.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει πιο δεξιό προφίλ και καλείται να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και να διαπραγματευτεί με τη Ευρώπη για την εξασφάλιση πρόσθετων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Δώδεκα νομοσχέδια έως τα τέλη Αυγούστου

Ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης ζητά να «τρέξουν», είναι και η Υγεία, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών κ.α., αλλά και η Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ως το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση 12 νομοσχέδια.

Και πάντως, όπως διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, η αξιολόγηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι συνεχής και θα ελέγχεται βήμα – βήμα η πρόοδος στην ατζέντα που έχει αναλάβει το ο / η κάθε υπουργός και υφυπουργός.

Ο ανασχηματισμός και το 28% ανοίγουν τα στόματα της κριτικής στον Κ. Μητσοτάκη

Αν κρίνει κανείς από όσα διακινούνται στο παρασκήνιο της κυβερνητικής παράταξη, μάλλον επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι αν το ποσοστό της ΝΔ γράψει μπροστά τον αριθμό «δύο», τότε, τίποτα δεν θυμίζει τις μέρες της δόξας του 41%. Κι ας μην υπάρχει ισχυρός αντίπαλος ακόμα στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Πλέον, στους λόγους της νευρικότητας των γαλάζιων έχει προστεθεί και η μη αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ανοίγουν …τα στόματα, τα οποία μέχρι πρόσφατα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – ήταν ερμητικά κλειστά και αφετέρου και στο κάδρο της κριτικής να μπαίνουν μέχρι και κορυφαίες επιλογές του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, η χθεσινή παρέμβαση του πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος άνοιξε δημοσίως το θέμα του προσώπου που θα προτείνει η ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας, την 2025-2030, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να προτείνει εκ νέου την νυν πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ένα ενδεχόμενο, το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, πολλά μέλη της οποίας εναντιώνονται στην προοπτική ανανέωσης της θητείας της σημερινής προέδρου. Με δεδομένο ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι το φθινόπωρο αλλά και ότι η όποια πρόταση πρέπει να τύχει της καθολικής αποδοχής των γαλάζιων βουλευτών, είναι προφανές ότι η όποια επιλογή είναι κρίσιμη.

Μία ακόμα μετεκλογική εστία έντασης είναι η ασκούμενη οικονομική και τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε και στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση ότι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες είναι να τρέξει η κυβέρνηση πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, ωστόσο, εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την ορθότητα της παραπάνω ερμηνείας και εκτιμούν ότι αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για στήριξη των πολιτών και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τότε η εικόνα που βγήκε από την κάλπη θα παγιωθεί.

Κατά γενική εκτίμηση, οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι για την κυβέρνηση, αφού πέραν των άλλων, περίπου προεξοφλείται ότι θα ασκηθούν ισχυρές και πολυεπίπεδες πιέσεις στην Αθήνα και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Και με τόσες διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, τα περιθώρια κινήσεων, στενεύουν.

Πληροφορίες από newsit , ieidiseis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *