Αγορά Προμήθειας Ηλεκτρισμού | Οι μεγάλοι εξαγοράζουν μικρούς στην ενέργεια

Αγορά Προμήθειας Ηλεκτρισμού | Οι μεγάλοι εξαγοράζουν μικρούς στην ενέργεια

Σε φάση συγκέντρωσης έχει εισέλθει η αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινήσεις εξαγορών από μεγάλους παίκτες που ενισχύουν τη θέση τους αποκτώντας μικρότερες εταιρείες του χώρου. Η πιο πρόσφατη κίνηση με την εξαγορά της Watt+ Volt από τη Mytilineos έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι το ρευστό περιβάλλον της αγοράς ευνοεί κινήσεις εξαγορών. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για αντίστοιχες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, κάποιες συζητήσεις που είχαν κατά καιρούς γίνει και στο παρελθόν αφορούν ισχυρούς παίκτες του κλάδου, με τη διαφορά ότι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης, με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς προμήθειας αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του κλάδου τον ερχόμενο χειμώνα. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του Ευ. Μυτιληναίου, ο οποίος έκανε λόγο για “ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες”.

Καταλύτης

Καταλυτικό ρόλο για την επίσπευση των εξελίξεων παίζει το περιβάλλον της αγοράς και η ολοένα εντεινόμενη ενεργειακή κρίση. Ειδικά στον κλάδο της προμήθειας, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εν μέσω της τεράστιας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Οι δυσκολίες στον τομέα της ρευστότητας θεωρούνται ως ο βασικός κινητήριος μοχλός για τη διαφαινόμενη τάση επιχειρηματικής συγκέντρωσης στον κλάδο. Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή, τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την πρόσφατη επιστολή της προς το ΥΠΕΝ, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών, όσο και οι παίκτες της αγοράς, όπως φάνηκε από την πρόσφατη κοινή επιστολή του ΕΣΑΗ (παραγωγοί) και του ΕΣΠΕΝ (προμηθευτές).

Οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης αυξάνουν ραγδαία όσο αυξάνουν οι τιμές του ρεύματος, καθώς οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς για το ρεύμα που αγοράζουν κάθε μέρα στο χρηματιστήριο ενέργειας. Επιπλέον, οι προμηθευτές έχουν να αντιμετωπίσουν:

– Τη χρηματοδότηση, για διάστημα πάνω από μήνα, των επιδοτήσεων που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

– Την εκτόξευση των απλήρωτων λογαριασμών και των διακανονισμών. 

– Τις απώλειες από αποχωρήσεις πελατών που αξιοποιούν τη δυνατότητα “ενεργειακού τουρισμού”. 

– Την υποχρέωση να πληρώνουν τις οφειλές τους προς τους Διαχειριστές, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους ή όχι.

Νέο τοπίο

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά της Watt+Volt αλλάζει το τοπίο της αγοράς. Η Mytilineos είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που αγγίζει ενιαίο μερίδιο 10% της αγοράς, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Επόμενος παίκτης είναι ο Ήρων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα με μερίδιο 7,26%, ενώ στην τρίτη θέση είχε πλέον περάσει η NRG του ομίλου Motor Oil με 4,53%, λίγο πιο πάνω από την Elpedison με το 4,51%. Ακολουθεί η Volterra του ομίλου Άβαξ με 2,16%, η Φυσικό Αέριο Αττικής με 2%, η ΖeniΘ με 1,51% και το σχήμα Volton-KEN, που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με συνολικό μερίδιο κοντά στο 2%.

Εκκρεμότητες

Φαίνεται, πάντως, ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται επιθετικά προκειμένου να “προσαρτήσουν” τα μερίδια και τα πελατολόγια μικρότερων παικτών. Εκτός από τη Mytilineos, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν κινήσεις και από άλλους καθετοποιημένους παίκτες, όπως ο Ήρων, η Elpedison και η NRG.

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται οι απαντήσεις των μικρότερων παικτών, όπως της εταιρείας Volterra (κομμάτι προμήθειας αφού οι ΑΠΕ πουλήθηκαν στη ΔΕΗ), που ανήκει στον όμιλο Άβαξ. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επόμενα βήματα των βασικών μετόχων της Ιntrakat Μπάκου-Καϋμενάκη όσον αφορά την εταιρεία Volton, στην οποία έχει περάσει και η εταιρεία ΚΕΝ. 

Τέλος, νέες κινήσεις στη λιανική αναμένονται όχι μόνο στο μέτωπο των εξαγορών, αλλά και στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης και της εξασφάλισης καλύτερων όρων λειτουργίας στην αγορά. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη στρατηγική συμφωνία του Ήρωνα με την εταιρεία Green, με τις δύο εταιρείες να υπογράφουν PPA (Power Purchase Agreement) συνολικής εγκατεστημένης 9 MW και διάρκειας 12 ετών. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλους παίκτες της αγοράς. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *