Mήπως ο Ζελένσκι απέκρυψε την αλήθεια από το λαό του | Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για πολιτική κρίση στην Ουκρανία |  Mήπως ο Ζελένσκι απέκρυψε την αλήθεια από το λαό του
Mήπως ο Ζελένσκι απέκρυψε την αλήθεια από το λαό του | Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν

Η προειδοποίηση στο απογευματινό τηλεοπτικό του διάγγελμα (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα) ήταν αδιαμφισβήτητη: ο Ουκρανός πρόεδρος προέβλεψε σφοδρές επιθέσεις από τη Ρωσία, υπενθυμίζει η Handelsblatt. Αμέσως, δήλωσε ο Volodimir Selensky, οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε σε ασφαλές μέρος όταν ακουστεί ο συναγερμός της σειρήνας. Περίμενε ότι “η Ρωσία θα κάνει κάτι ιδιαίτερα σκληρό και αηδιαστικό την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όσοι βλέπουν τον Zελένσκι στην οθόνη αναγνωρίζουν έναν εμφανώς γερασμένο άνθρωπο. Δεν αποπνέει πλέον τη νεανική άνεση του τηλεοπτικού διασκεδαστή με την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, άφησε μούσι και φορούσε μόνο πράσινα στρατιωτικά μπλουζάκια. Ο κωμικός έγινε πολέμαρχος.

Η ρήση του “χρειάζομαι όπλα, όχι ασανσέρ”, με την οποία είχε αρνηθεί στις ΗΠΑ την ευκαιρία να διαφύγουν, του χάρισε σεβασμό και οπαδούς. Μέχρι τώρα, ο 44χρονος μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε με την ομάδα του, η οποία αποτελείται εν μέρει από συναγωνιστές από την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών του. Αλλά η περίοδος χάριτος φαίνεται ότι έχει λήξει.

Και από όλα τα πράγματα, η εικόνα του ως επικοινωνιολόγου τίθεται ξαφνικά υπό αμφισβήτηση. Η γνωστή σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας Κατερίνα Μπαμπκίνα κατηγόρησε τώρα τον Σελένσκι ότι πέταξε στα σκουπίδια τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν από μισό και πλέον χρόνο και ότι δεν προετοίμασε τον λαό του για την επερχόμενη κούρσα των εξοπλισμών: “Αυτό δεν είναι μια αβλεψία, δεν είναι ένα λάθος, δεν είναι μια ατυχής παρεξήγηση, δεν είναι ένας στρατηγικός λάθος υπολογισμός – αυτό είναι ένα έγκλημα”, τόνισε η Μπαμπκίνα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατηγορίες κατά του Ζελένσκι – Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για ρωσική επίθεση


Η Sevgil Musayeva, αρχισυντάκτρια της παραδοσιακά κυβερνητικά επικριτικής εφημερίδας “Ukrainska Pravda”, κατηγόρησε επίσης τον επικεφαλής του κράτους για παραπληροφόρηση. Αποκρύπτοντας τη δραματική φύση της κατάστασης στις αρχές του έτους, “δημιούργησε αμφιβολίες για τη νοητική ικανότητα εκατομμυρίων Ουκρανών”.

Ο Zελένσκι ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τις “συγκεκριμένες ανθρώπινες απώλειες” λόγω της έλλειψης προετοιμασίας για τον πόλεμο. Αργά ή γρήγορα, αυτά τα ερωτήματα “θα πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια”, δήλωσε η Musayeva.

Ο Zελένσκι είχε παραδεχθεί για πρώτη φορά ανοιχτά σε συνέντευξή του στην “Washington Post” στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πολύ συγκεκριμένα για μια ρωσική επίθεση και ότι είχε συμβουλεύσει τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

Ο Oυκρανός πρόεδρος δικαιολόγησε τη συμπεριφορά του με τα εξής λόγια: “Αν το είχαμε αναφέρει -κάτι που ήθελαν κάποιοι, τα ονόματα των οποίων δεν θα αναφέρω- θα είχα χάσει επτά δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Και τη στιγμή που οι Ρώσοι επιτέθηκαν, θα μας είχαν καταλάβει μέσα σε τρεις ημέρες”.

Ο Ζελένσκι υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών


Αν είχε δημοσιοποιήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και δεν είχε διαδώσει τα υποτιθέμενα διαφορετικά πορίσματα των μυστικών υπηρεσιών του, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, υποστήριξε ο Ζελένσκι: οι επενδυτές θα είχαν αποσύρει τα χρήματά τους, τα εργοστάσια θα είχαν μεταφερθεί και εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν φύγει από το τέλος του περασμένου έτους. Το συμπέρασμά του: η αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας θα είχε τεθεί σε τεράστιο κίνδυνο.

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Iryna Geraschenko δεν το δέχεται αυτό: Λέει ότι ο Ζελένσκι απλώς απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για την επιθετικότητα του μεγάλου γείτονά της. Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU είχε κυνηγήσει τον πρώην πρόεδρο Πέτρο “Ποροσένκο και την αντιπολίτευση αντί να εξαλείψει τους συνεργάτες”.

Ακριβώς αυτή η κατηγορία ήταν η καταστροφή του Ιβάν Μπακάνοφ μόλις στα μέσα Ιουλίου. Ο Ζελένσκι απέλυσε τον παιδικό του φίλο, ο οποίος μέχρι τότε ήταν επικεφαλής της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU. Η γενική εισαγγελέας Iryna Venediktova έπρεπε επίσης να φύγει. Και οι δύο είχαν κάνει πολύ λίγα κατά των φιλορώσων συνεργατών. Αυτό αποκάλυψε τις πρώτες ρωγμές στην επιλεγμένη ομάδα του Ζελένσκι, η οποία αποτελείται κυρίως από παλιούς έμπιστους από την εποχή που ήταν ηθοποιός, κωμικός και τηλεοπτικός παραγωγός.

Ο Ζελένσκι και οι σύντροφοί του άλλαξαν τη στρατηγική τους με τη ρωσική εισβολή, αναφέρουν οι γνώστες: πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Ζελένσκι, μαζί με τον επικεφαλής της προεδρικής του διοίκησης, τον πρώην παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών Άντρι Τζέρμακ, “ασκούσαν συνεχώς μικροδιοίκηση και προσπαθούσαν να παρεμβαίνουν προσωπικά σε όλες τις λεπτομέρειες των διαφόρων κρατικών διαδικασιών”, λένε.

Τώρα ο πρόεδρος επικεντρώνεται πλήρως σε στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήματα, ενώ τα οικονομικά ζητήματα αφήνονται πλέον στην κυβέρνηση. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική κρίση το χειμώνα, λένε ανεξάρτητα αρκετοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες και πολιτικοί που δεν επιθυμούν να αναφερθούν ονομαστικά.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για πολιτική κρίση στην Ουκρανία


Αναμένεται ότι ο ρωσικός στρατός θα καταστρέψει σκόπιμα όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις γραμμές τηλεθέρμανσης πριν από την έναρξη του χειμώνα, έτσι ώστε ο ουκρανικός πληθυσμός να παγώσει και να φύγει – και να ανατρέψει τον επικεφαλής της κυβέρνησης Denys Shmyhal. Έτσι, θα παρουσιαστεί ως ο ένοχος για τη χειρότερη κρίση θέρμανσης στην ιστορία της Ουκρανίας, προκειμένου να βγει ο Ζελένσκι από την πολιτική γραμμή πυρός.

Εν τω μεταξύ, ο Oleksandr Danylyuk, συντονιστής του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Common Cause, ζητά “να μπει τέλος στις πολιτικές διαμάχες που ξέσπασαν τώρα ξανά”. Αυτό ωφελεί μόνο την εχθρική Ρωσία, είπε. Ο Danylyuk αναφέρθηκε στις στρατιωτικές επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος. Πράγματι, μεμονωμένα χωριά στο νότο μπόρεσαν να ανακαταληφθούν, και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ο ρωσικός στρατός δέχθηκε σοβαρά πλήγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *