Elmar Shipping | H άνοδος και η πτώση της ναυτιλιακής της οικογένειας Ηλιάδη

Elmar Shipping | H άνοδος και η πτώση της ναυτιλιακής της οικογένειας Ηλιάδη
ντένης Το Χόλιγουντ κέρδισε τον διάδοχο της οικογένειας Ντένη Ηλιάδη. Στη φωτ., από την πρεμιέρα της ταινίας του «The Last House on the Left»

Ο αυτοδημιούργητος Παναγιώτης Ηλιάδης, ο διάδοχος Ντένης που τον κέρδισε το Χόλιγουντ, το ναυάγιο της Elmar Shipping και πώς μοιράστηκαν τα ιμάτια της μεγαλύτερης βιομηχανίας ξυλείας που πέρασε από τη χώρα

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σε ταινία μυστηρίου, όπως αυτές που σκηνοθετεί ο Ντένης Ηλιάδης στο Χόλιγουντ, θα μπορούσε να παραπέμπει η ιστορία της Shelman, με την εκρηκτική άνοδο και τη βροντώδη πτώση της. Η πορεία της μεγαλύτερης βιομηχανίας ξυλείας που πέρασε από τη χώρα, αλλά και η αντίστοιχη μοίρα της ναυτιλιακής Elmar Shipping συνθέτουν το σκηνικό αυτής της ξεχωριστής διαδρομής της οικογένειας Ηλιάδη.

H ιστορία της Shelman βέβαια αποτελεί θέμα γι άλλο μελλοντικό άρθρο , η ιστορία της Elmar Shipping όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περίπτωση της Elmar αναδεικνύει το πόσο δύσκολο έχει καταστεί για τους κατόχους ενός ή δύο πλοίων να επιβιώσουν .

f2 29
Η οικογένεια Ηλιάδη δραστηριοποιήθηκε, με αθόρυβο τρόπο, και στη ναυτιλία με την Elmar Shipping, η οποία μετά από δύο δεκαετίες έκλεισε τα γραφεία της στην Αθήνα το 2015

Το ναυάγιο της Elmar

Παράλληλα με τη Shelman, η οικογένεια Ηλιάδη δραστηριοποιήθηκε αθόρυβα και στη ναυτιλία με την Elmar Shipping. Το «δρομολόγιό» της διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες, από το 1995, όταν ξεκίνησε με στόλο πέντε φορτηγών πλοίων και τριών boxships, μέχρι τα τέλη του 2015, όταν έκανε αίτηση να κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα, κάτι που έγινε τελικά την άνοιξη του 2016.

Είχε προηγηθεί αρχικά η παράδοση της διαχείρισης των δύο τελευταίων πλοίων της τύπου bulker, του «Lion» και του «Zini», στην Alcyon Shipping και στη συνέχεια η πώλησή τους αντί 3,2 εκατ. και 2,8 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, όταν είχε πληρώσει για να τα αποκτήσει σχεδόν 40 εκατ. δολάρια.


Τους πραγματικούς μετόχους της Elmar κάλυπτε πάντα ένα πέπλο μυστηρίου, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει μόνο κατά τη διάλυσή της όταν από τα σχετικά έγγραφα αποκαλύφθηκε ότι νόμιμη εκπρόσωπός της ήταν η σύζυγος του Π. Ηλιάδη, Δάφνη-Aγγελική-Eυγενία

Η οικογένεια Ηλιάδη πούλησε τις μετοχές της στη Shelman το 2010 και ο Παναγιώτης Ηλιάδης πέθανε το 2012, ενώ ο γιος του, Ντένης, δεν ενδιαφερόταν για καριέρα στις επιχειρήσεις και είναι τώρα σκηνοθέτης ταινιών στο Hollywood, με πιο γνωστή ταινία του το remake του θρίλερ Last House on the Left το 2009.

ScreenHunter 197 Jan. 13 17.31

Από τις μελαμίνες στο Χόλιγουντ

Ο διάδοχος Ντένης Ηλιάδης χάραξε από νωρίς τη δική του πορεία μακριά από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Ρίο ντε Τζανέιρο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κινηματογράφο στο Brown University και στη συνέχεια Σκηνοθεσία στο Royal College of Art του Λονδίνου. Το ταλέντο του φάνηκε προτού ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του, καθώς η ταινία που ετοίμασε για την πτυχιακή του «Ole» βραβεύτηκε με το European Film Comet Award.

Η επόμενη ταινία του «Morning Fall» κατέκτησε το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και το Β’ Κρατικό Βραβείο του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Ηλιάδης έγινε ευρύτερα γνωστός με το «Hardcore», που το 2005 βραβεύτηκε με το German Independence Award – Audience Award.
Το 2009 έκανε το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ με το remake της ταινίας τρόμου «Το τελευταίο σπίτι αριστερά» («The Last House on the Left»), ενώ το 2012 ακολούθησε η δεύτερη χολιγουντιανή ταινία του, το θρίλερ «Ενας ακόμα» («Plus One») και στη συνέχεια, το 2018, τα «Delirium» και «He’s Out There». Ο Ντένης Ηλιάδης έχει διακριθεί και στο θέατρο ενώ έχει γυρίσει περισσότερα από 100 διαφημιστικά σποτ.

One thought on “Elmar Shipping | H άνοδος και η πτώση της ναυτιλιακής της οικογένειας Ηλιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *