“Καμπανάκι” των Ελλήνων εφοπλιστών για τα πράσινα καύσιμα

tanker 3

Χωρίς την ανάπτυξη νέων καυσίμων, η ναυτιλιακή βιομηχανία θα παραμείνει εξαρτημένη από τον άνθρακα, προειδοποιούν οι Έλληνες εφοπλιστές, κι ενώ, όπως λένε, οι μελλοντικές επιλογές πρόωσης και οι τεχνολογίες μηχανών είναι σε μεγάλο βαθμό απροσδιόριστες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας απαιτεί την ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών καυσίμων µε µηδενικό ή χαµηλό αποτύπωµα άνθρακα. 

Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα μπορούν να επιτευχθούν οι “πράσινοι” στόχοι που τίθενται σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Καμπανάκι" των Ελλήνων εφοπλιστών για τα πράσινα καύσιμα
“Καμπανάκι” των Ελλήνων εφοπλιστών για τα πράσινα καύσιμα

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τους Greeks, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την παραγωγή και την παγκόσµια διαθεσιµότητα ναυτιλιακών καυσίµων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, σε μία περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η ναυτιλιακή χρηματοδότηση, ιδιαίτερα στην ΕΕ, έχει καταστεί πιο δύσκολη. Ο κορυφαίος ναυτιλιακός οικονομολόγος Martin Stopford έχει υπολογίσει αυτές τις επενδύσεις σε πάνω από 3 τρισ. δολάρια για τα επόμενα 30 χρόνια.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την επίτευξη των “πράσινων” στόχων ανήκει στους κατασκευαστές μηχανών πλοίων, στα ναυπηγεία και στους παραγωγούς και προμηθευτές καυσίμων, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν και το “επενδυτικό κόστος για την έρευνα και ανάπτυξη νέων καυσίμων”. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η κόντρα που έχει “ξεσπάσει” με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την “πράσινη” στρατηγική που εφαρμόζει η τελευταία. 

Πέρα, όμως, από τις δυσκολίες εξεύρεσης κεφαλαίων για ένα τέτοιο “τιτάνιο” project, τίθενται και άλλες παράμετροι, όπως η τεχνική επάρκεια και η ασφάλεια.

Ειδικότερα, οι εφοπλιστές σημειώνουν ότι ελπιδοφόρα εναλλακτικά καύσιμα, όπως για παράδειγμα, η αµµωνία, η µεθανόλη ή το υδρογόνο, χρειάζονται µια νέα γενιά µηχανών εσωτερικής καύσης και τεχνολογική πρόοδο, που δεν έχουν ακόµη αναπτυχθεί για τα ποντοπόρα πλοία. Παράλληλα, απαιτούνται κανονισμοί και τεχνικοί κανόνες για ασφαλή σχεδιασµό και χρήση των νέων καυσίμων στα πλοία.

tanker 1
“Καμπανάκι” των Ελλήνων εφοπλιστών για τα πράσινα καύσιμα

Αδυναμία χάραξης επενδυτικής στρατηγικής

Έτσι, οι Έλληνες προτείνουν να εξεταστούν άμεσα οι µακροοικονοµικές επιπτώσεις του κόστους αυτών των νέων καυσίµων και οι απαιτήσεις για υποδοµές ανεφοδιασµού παγκοσµίως. “Μία τέτοια εκτίµηση επιπτώσεων είναι απαραίτητη, προκειµένου να εξακριβωθούν οι συνέπειες στην παγκόσµια οικονοµία και στην οικονοµία του θαλάσσιου εµπορίου και των θαλάσσιων µεταφορών” σημειώνουν.

Αυτό διότι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά µε τη διαθεσιµότητα και την ποικιλία των ναυτιλιακών καυσίµων, η µετάβαση σε ένα µέλλον πολλαπλών καυσίµων µπορεί στην πραγµατικότητα να σηµάνει το τέλος του θαλάσσιου εµπορίου χαµηλού κόστους.  

Μέχρι τότε, όμως, η επόμενη ημέρα παραμένει “θολή” και στην εφοπλιστική κοινότητα επικρατεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας σχετικά με την προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά την κατάρτιση µελλοντικών επενδυτικών σχεδίων.

Του Γιώργου Γεωργίου

3 thoughts on ““Καμπανάκι” των Ελλήνων εφοπλιστών για τα πράσινα καύσιμα

  1. Παράθεμα: Ναυτιλία | Τι δείχνει ο πρώτος «διαγνωστικός έλεγχος» στην ευρωπαϊκή ναυτιλία | De-Facto
  2. Παράθεμα: Γιώργος Π. Λιβανός ο Οραματιστής Πλοιοκτήτης | Ποιος ήταν ο Γιώργος Λιβανός | De-Facto
  3. Παράθεμα: Ναυτιλία - Έλληνες εφοπλιστές | Τέλος εποχής για το εμπόριο όπως το ξέρουμε | Τα καύσιμα | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.