Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου | Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου | Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

Το αργότερο έως μεθαύριο, Πέμπτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης που έχει εκπονηθεί, με τις κινήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή στο ακραίο σενάριο που «κλείσει η ρωσική στρόφιγγα» και για τη χώρα μας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Κώστας Δεληγιάννης

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί «στη σκιά» των ανησυχιών για παρατεταμένο περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη – με πιθανή συνέχιση της διακοπής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 και μετά τις 21 Ιουλίου, που «δείχνει» η χθεσινή αποκάλυψη για τη γνωστοποίηση από την Gazprom ότι αδυνατεί να παραδώσει σε πελάτες της τις συμβασιοποιημένες ποσότητες,

Το Σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις που έχουν προκριθεί στις αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων για την ενεργειακή επάρκεια, με πρώτο «πυλώνα» τα μέτρα τα οποία σκοπεύουν στην αναπλήρωση του «κενού» που θα δημιουργηθεί από τη διακοπή του ρωσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα – και κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, στο Σχέδιο υπάρχουν και προτάσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης, σε πρώτη φάση σε εθελοντική βάση.

Όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στο πλαίσιο και όσων αποφασίσθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου. Έτσι, προκρίνεται η αύξηση της εξόρυξης του εγχώριου ορυκτού καυσίμου, με επενδύσεις της ΔΕΗ ακόμη και στα λιγνιτωρυχεία στην Αχλάδα και στη Βεύη, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η ενισχυμένη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι το ποσοστό του εγχώριου ορυκτού καυσίμου να φτάσει στο 20%, το οποίο θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Έτσι, από τις 5 Τεραβατώρες (TWh), στις οποίες κινείται τώρα, θα αυξηθεί στις 10 Τεραβατώρες.

fisiko aerio 2 RUSSIA ROSIA

Αποθήκευση αερίου στην Ιταλία

Παράλληλα, στο σενάριο εξάλειψης των εισαγωγών ρωσικού αερίου, σημαντικό «αντίμετρο» θεωρείται η λειτουργία με ντίζελ 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο, οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για δύο σταθμούς της ΔΕΗ, δύο της Elpedison και έναν της ΗΡΩΝ.

Mέσω του Σχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση και η αποθεματοποίηση φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το ανώτατο όριο που θα τεθεί για το απόθεμα θα είναι οι 2 Τεραβατώρες (TWh), ενώ η ακριβής ποσότητα θα καθορισθεί έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι το αέριο να βρίσκεται στον επιλεγμένο αποθηκευτικό χώρο της γειτονικής χώρας τον Οκτώβριο και να είναι διαθέσιμο για το επόμενο 5μηνο.

Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση του ενισχυμένου αποθηκευτικού χώρου που αποκτά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής (FSU). Ο συνδυασμός των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών και του FSU, διασφαλίζει ότι το τέρμιναλ θα μπορεί να καλύψει το 25% της επιπλέον ζήτησης για φυσικό αέριο (τόσο στην Ελλάδα όσο και στα γειτονικά κράτη), την οποία θα προκαλούσε η διακοπή των ροών καυσίμου από τη Ρωσία. Έτσι, θα μπορούσαν να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να παραγγείλει επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου αερίου, υπό την αίρεση βεβαίως ότι θα είναι διαθέσιμα φορτία LNG στη διεθνή αγορά.

shutterstock%20 %20fysiko%20 %20fisiko%20 %20aerio%20 %20agwgos

Καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης

Όσον αφορά τον περιορισμό της ζήτησης, πρόταση της ΡΑΕ είναι να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές καμπάνιες, για την εξοικονόμηση ενέργειας από το καταναλωτικό κοινό. Κάτι που θα προβλέπει και το σχέδιο της Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση σε εθελοντική κλίμακα.

Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντικό πρόβλημα επάρκειας, δηλαδή Κατάσταση Συναγερμού 3, το πλάνο της ΡΑΕ προβλέπει την περικοπή τροφοδοσίας με αέριο, θέτοντας προτεραιότητες στις καταναλωτικές κατηγορίες που θα πλήξει αρχικά το μέτρο, στα πρότυπα του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ. Η σχετική λίστα του ΔΕΣΦΑ ξεκινά με τους επιλέξιμους καταναλωτές, τους ηλεκτροπαραγωγούς με αέριο, τις μεγάλες βιομηχανίες. Ακολουθούν οι μεσαίοι και μικροί βιομηχανικοί καταναλωτές, οι εμπορικοί καταναλωτές και, τελευταίοι στη λίστα, οι προστατευόμενοι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη, 20 Ιουλίου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πλάνο εξοικονόμησης αερίου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με σκοπό τη θωράκιση της «Γηραιάς Ηπείρου» σε πιθανές περαιτέρω διαταραχές των εισαγωγών ρωσικών καυσίμου, ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Το σχέδιο, το οποίο ονομάζεται «Εξοικονόμηση αερίου για ασφαλή χειμώνα», προβλέπει τρία στάδια προετοιμασίας των κρατών-μελών για το ενδεχόμενο ακόμη και πλήρους διακοπής του ανεφοδιασμού με αέριο από τη Μόσχα.

One thought on “Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου | Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *