Την “ανάσα” των μαροκινών, των τουρκικών και των κροατικών ψαριών, αισθάνονται στην πλάτη τους οι ελληνικές εξαγωγείς ιχθυηρών και θαλασσινών, στην προνομιακή για τα ελληνικά χρώματα, αγορά της Ιταλίας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Τα στοιχεία του Istat Coeweb, που επικαλείται το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, στην τελευταία του έρευνα του είναι αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα έχασε το 14,49% της αξίας των εξαγωγών της προς την Ιταλία, σε ιχθυηρά και θαλασσινά το διάστημα 2017-2020 με αποτέλεσμα αυτές (οι εξαγωγές) να υποχωρήσουν πέρυσι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 200 εκατ. ευρώ, στα 196,132 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα διατήρησε την 5η θέση ως προμηθεύτρια χώρα της ιταλικής αγοράς ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται το Μαρόκο, οι εξαγωγές του οποίου αυξήθηκαν το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα κατά 18,26% ανερχόμενες πέρυσι στα 185,885 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή το λαβράκι και την τσιπούρα, η Ελλάδα διατηρεί μεν την πρώτη θέση στην Ιταλική αγορά, ωστόσο οι εξαγωγές της την τελευταία τριετία, όπως και το μερίδιο της, έχει υποχωρήσει σημαντικά. Το έδαφος το έχουν κερδίσει η Τουρκία, η Κροατία και η Αλβανία.
Πέρυσι λόγω και της πανδημίας και του γεγονότος ότι το 50% τα ελληνικά ψάρια κατευθυνόταν προς τον κλάδο του HO.RE.CA. (εστιατόρια, ξενοδοχεία, φιλοξενία, συνέδρια), οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακίου, σημείωσαν πτώση 17,96% σε σχέση με το 2018 υποχωρώντας στα 78 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα το μερίδιο της Ελλάδας στην Ιταλία να μειωθεί στο 54,86% από 60,25% που ήταν το 2018, εν αντιθέσει με το μερίδιο των Τουρκικών ψαριών που αυξήθηκε στο 18,46% από 14,52% που ήταν το 2018.
Αντίστοιχη εικόνα και στις εξαγωγές τσιπούρας, όπου η Ελλάδα διατηρεί μεν την πρώτη θέση στη γείτονα, αλλά με πτωτική τάση σε επίπεδο μεριδίου και αξίας εξαγωγών. Κάτι που συνδέεται και με τις τιμές εισαγωγής.
Μέσα στην τελευταία τριετία οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας μειώθηκαν κατά 18,25% στα 68,241 εκατ. ευρώ και το μερίδιο αγοράς από 56,73% που ήταν το 2018 υποχώρησε πέρυσι στο 44,56%. Στους κερδισμένους οι: Τουρκία, Κροατία και Αλβανία οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 46,71%, 52,59% και 64,53% αντίστοιχα.
Το μερίδιο της τουρκικής τσιπούρας στην Ιταλία σκαρφάλωσε πέρυσι στο 24,83% από 17,61% το 2018, της Κροατίας στο 13,29% από 9,06% το 2018 και της Αλβανίας από 2,83% που ήταν το 2018 ανήλθε στο 4,47%.
Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα τιμών, το ελληνικό λαβράκι πωλείται προς 4,923 ευρώ, έναντι 3,951 ευρώ της Τουρκία και η τιμή εισαγωγής της τσιπούρας από την Ελλάδα ήταν πέρυσι στα 4,410 ευρώ, έναντι 3,803 ευρώ από την Τουρκία.