Ελλάκτωρ|«Eμφύλιος» για τον έλεγχο του ομίλου

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:51 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ελλάκτωρ |«Eμφύλιος»  για τον έλεγχο του ομίλου

Τον έλεγχο των εξελίξεων στον όμιλο Ελλάκτωρ παίρνει στα χέρια του το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest, δύο μήνες μετά τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση Καλλιτσάντση οι οποίες έπεσαν στο κενό.

Με νομικούς χειρισμούς που δείχνουν την απόφαση για ολομέτωπη επίθεση, χθες το απόγευμα επιδόθηκε από μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, στην Ελλάκτωρ το αίτημα με το οποίο οι Ολλανδοί ζητούν την σύγκλιση γενικής συνέλευσης αλλά και την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία.

Ελλάκτωρ|«Eμφύλιος» για τον έλεγχο

Το αίτημα που δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, υποβλήθηκε από τρεις μετόχους και συγκεκριμένα, την ολλανδική εταιρεία, τον κ. Άγγελο Γιόκαρη και τον κ. Χρίστο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι εμφανίζονται να εκπροσωπούν συνολικά 22.094.903 μετοχές, ήτοι ποσοστό 10,31% με την πλειοψηφία να ανήκει στη Reggeborgh Invest (19.375.003 μετοχές).

Στην αγορά πάντως εκτιμούν ότι οι Ολλανδοί έχουν φτάσει να  ελέγχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά που προσδιορίζονται περί το 35% της εταιρείας σε συνεργασία με ομάδα μετόχων.

Η Reggeborgh Invest έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ελέγχει περίπου το 5% των μετοχών, έχοντας δικαίωμα call option με τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα για το 12,5%. Εκτιμάται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταφέρει να ανεβάσουν την συμμετοχή τους μέσω άλλων μετοχικών δυνάμεων.

«Το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Ελλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί», αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας.

Ο κ. Γιόκαρης ανήκει στην οικογένεια των μετόχων της Παντεχνικής, η οποία συγχωνεύτηκε προ 15ετίας με την Ελλάκτωρ και ο κ. Παναγιωτόπουλος στους βασικούς μετόχους της  REDS.

Ο ίδιος μάλιστα δεν είχε διστάσει να αμφισβητήσει την διοίκηση Καλλιτσάντση στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Σεπτέμβριο, ασκώντας δριμεία κριτική και επιρρίπτοντας ευθύνες για την ζημιογόνα πορεία του ομίλου.

Από την πλευρά τους, οι αφοί Καλλιτσάντσοι ελέγχουν το 25,6% των μετοχών της εταιρείας και μένει να διαπιστωθεί με ποιες συμμαχίες θα μπορούσαν να ανεβάσουν το ποσοστό τους και να μπουν με αξιώσεις στο νέο μετοχικό εμφύλιο.

Η αντεπίθεση των Ολλανδών καταδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας, στόχος που όπως εξηγούσαν χθες αρμόδιες πηγές, δείχνει την έντονη ενόχλησή τους απέναντι στους χειρισμούς της διοίκησης της, όλο το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης.

Όπως σημείωναν, οι Ολλανδοί που έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην Ελλάκτωρ τους τελευταίους μήνες προβληματίζονται και από την απραξία της εταιρείας, την οποία επιτείνει η έλλειψη ρευστότητας και την αποκλείει από μεγάλα έργα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία είναι μεταξύ εκείνων που πιέζουν να παραταθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και  ο  κυριότερος λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι  η αδυναμία έκδοσης εγγυητικής αλλά και η προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μετοχικό επίπεδο.
Όπως έλεγαν χθες οι ίδιες πηγές,  «… η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά».

Προς το σκοπό αυτό, αναφέρεται, η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας.

Οι χθεσινές κινήσεις του Ολλανδικού fund δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο τις καταιγιστικές εξελίξεις που θα διαδραματιστούν τις επόμενες μέρες στην Ελλάκτωρ.

Παραμένουν όμως πολλά ακόμη ερωτήματα αναπάντητα, όπως για παράδειγμα ο ρόλος των εφοπλιστών που η πλευρά Καλλιτσάντση έφερε στο προσκήνιο παρουσιάζοντας ως μια εναλλακτική πρόταση αγοράς των μετοχών της αλλά και το επενδυτικό fund Farallon.

Το τελευταίο είχε δανείσει 50 εκατομμύρια ευρώ στην οικογένεια Καλλιτσάντση προ διετίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, παίρνοντας σαν ενέχυρο το σύνολο των μετοχών. Τελευταία εμφανιζόταν  να διαπραγματεύεται και με τους Ολλανδούς αλλά και με τους εφοπλιστές.

Απαντήσεις είναι πιθανόν να δώσει σήμερα η διοίκηση της Ελλάκτωρ καθώς χθες το απόγευμα μετά από αδικαιολόγητη σιωπή μηνών και καταιγιστικών πληροφοριών για αλλαγή μετοχικής πορείας στην εισηγμένη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να αποστείλει ερώτημα στην εταιρεία, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Το αίτημα της Reggeborgh Invest B.V για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, έχει ως θέμα την εκλογή νέου Δ.Σ. και νέας Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, καθώς επίσης και τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου.

Η γενική συνέλευση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα έως 45 ημερών. Εάν στο μεταξύ εντός 20 ημερών δεν καθοριστεί η ημερομηνία της ΓΣ, και η ημερήσια διάταξη από το ΔΣ, τότε την απόφαση της συνέλευσης παίρνει το Πρωτοδικείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *