Το δίλημμα Μητσοτάκη | Ανασχηματισμός ή Εκλογές | Ποιοι θέλουν το 2023;

Το δίλημμα Μητσοτάκη | Ανασχηματισμός ή Εκλογές | Ποιοι θέλουν το 2023;

Mπερδεμένες είναι οι πληροφορίες από το Μαξίμου αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε χθες σε άδειασμα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει τις εισηγήσεις για στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι εκτός πραγματικότητας» ήταν η αποστροφή του Γιάννη Οικονόμου. «Όχι εκλογές, δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή θα εισέφερε κάτι στη χώρα» επεσήμανε δε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παράλληλα οι θιασώτες της πρόωρης κάλπης που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επέμεναν στο σενάριο ότι η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 2α Οκτωβρίου, ενώ ως εναλλακτικές εμφανίζονται η 25η Σεπτεμβρίου και η 9η Οκτωβρίου.

Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά βάθος δεν έχει κατασταλάξει και ενδεχομένως εν γνώσει του πραγματοποιείται «αυτό το παιχνίδι» με τις ημερομηνίες ώστε να ζυγιστούν οι αντιδράσεις των πολιτών και του κομματικού μηχανισμού.

Καταλυτικής σημασίας το Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στις πρωθυπουργικές αποφάσεις θα διαδραματίσει η συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί ξανά ως «ειδική περίπτωση» από τους εταίρους και θα εισέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, τότε -όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές- δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως  να αναζητήσει διέξοδο στη φθινοπωρινή κάλπη προκειμένου να αποφύγει την προδιαγεγραμμένη επέκταση της κυβερνητικής φθοράς. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει παράταση μεν της ρήτρας ευελιξίας και για το 2023, με καθεστώς όμως διαφορετικής και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα.

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | Το δίλημμα Μητσοτάκη | Ανασχηματισμός ή Εκλογές | Ποιοι θέλουν το 2023;

Αγρότες και υγειονομικοί  

Προεκλογικό άρωμα απορρέει από την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει χθες 171 εκατ. ευρώ πρόσθετους πόρους στη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ ακόμα 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής, όπως επεσήμανε από τη Μαγνησία.

Επιχειρώντας δε να τιθασεύσει την έντονη δυσφορία του αγροτικού κόσμου έναντι της κυβέρνησης για την αύξηση του κόστους παραγωγής σημείωσε ότι «θα σταθούμε στο πλευρό σας όσο διαρκεί αυτή η κρίση», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στάθηκε στην προεκλογική υπόσχεσή του για αναβάθμιση της αξίας των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με εργαλείο την ποιότητα και την αναγνώριση της μοναδικότητάς τους.

Χθές πάντως, oμάδα υγειονομικών που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19 συγκεντρώθηκε σε κεντρικό σημείο του Βόλου, όπου αναμενόταν να φτάσει ο πρωθυπουργός. Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας την αντίδραση των δυνάμεων της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί. Τελικά, αποχώρησαν από το σημείο πριν την άφιξη του Κ. Μητσοτάκη,

INTIME | Το δίλημμα Μητσοτάκη | Ανασχηματισμός ή Εκλογές | Ποιοι θέλουν το 2023;

Τα σενάρια για ανασχηματισμό

Από τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθεί και ο χρόνος αλλά και το εύρος του ανασχηματισμού, ο οποίος έχει επανέλθει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Αν οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, προκρίνεται το σενάριο των «διορθωτικών κινήσεων» που θα εκπέμψουν την επιδίωξη διεύρυνσης προς τον χώρο του Πολιτικού Κέντρου.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο πρωθυπουργός εμμείνει στην εξάντλησης της τετραετίας, θα δρομολογηθούν ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως εκτιμούν γαλάζιοι αξιωματούχοι, θα αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις βουλευτές από περιοχές όπου η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά προκειμένου να «σταλεί το μήνυμα ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει στο έλεος των επιπτώσεων της ακρίβειας».

Δημοσκοπικοί… προβληματισμοί

Tέλος, στον φακό του Μαξίμου τίθεται η μείωση της ψαλίδας στο σκέλος της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών.  Σύμφωνα με την MRB, o Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών και ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών. Αξιόπιστες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση -και τα συστημικά ΜΜΕ- για το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Εκλογές και ανασχηματισμός

Πάντως όπως αναφέρει η Έλλη Τριανραφύλλου στο ieidiseis : … αν συμπεριληφθούν και οι δραματικά αργοί ρυθμοί λήψεως αποφάσεων από την Ε.Ε. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πρωτόγνωρη ακρίβεια, είναι προφανές ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες.

Αν τελικώς το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, τότε οι εκλογές θα προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή μετά το 15Αύγουστο.

Από τον χρόνο των εκλογών, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος αλλά και το εύρος του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος έχει επανέλθει στο τραπέζι. Αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, είναι προφανές ότι ανασχηματισμός, τουλάχιστον σαρωτικός, δεν πρόκειται να γίνει.

Αν υπάρξουν, θα υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Αν πάλι, ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στην αρχική του απόφαση για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη – τον Μάρτιο, συγκεκριμένα -, τότε ένας ευρύς ανασχηματισμός θα μπορούσε να είναι η κίνηση που θα «κάψει» οριστικά το σενάριο της φθινοπωρινής κάλπης.

Η προοπτική αυτή κρατάει στο «ένα πόδι» την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, πολλά μέλη της οποίας, ευελπιστούν ότι θα υπουργοποιηθούν. Το εγχείρημα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, όμως, δεν είναι εύκολο, καθώς αν αλλάξουν κορυφαία, προβεβλημένα στελέχη, τότε τα οφέλη μπορεί να είναι μικρότερα από τις εντάσεις που θα προκληθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *