Ο πρωθυπουργός δεν έβαλε αστερίσκους για το θέμα των εκλογών προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε όσους τις είχαν προεξοφλήσει για τον Σεπτέμβριο.
Εκλογές «γιοκ» – Τα σενάρια ανασχηματισμού
Ο πρωθυπουργός δεν έβαλε αστερίσκους για το θέμα των εκλογών προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε όσους τις είχαν προεξοφλήσει για τον Σεπτέμβριο.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Δυο φορές έκλεισε την «πόρτα» στις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακυρώνοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν. Πρώτα στη Βουλή. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μιλώντας στον Βασίλη Χιώτη και στον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε τονίζοντας καταρχάς πως δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βόμβα» την απλή αναλογική. «Δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Μετά την πρώτη κάλπη η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε μια δύσκολη περίοδο έχουμε μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό, γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς, να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το “συμφέρον” της επανεκλογής μου».
Ο πρωθυπουργός δεν έβαλε αστερίσκους για το θέμα των εκλογών προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε όσους τις είχαν προεξοφλήσει για τον Σεπτέμβριο. Σημαίνει αυτό πως τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και της ΝΔ θα σταματήσουν να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς; Σε καμία περίπτωση.
Η γαλάζια παράταξη, άλλωστε είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που εδώ και καιρό ανακοινώνει επίσημα τους υποψηφίους της. Αυτό ήταν, άλλωστε ο πρώτο «καμπανάκι» που είχε χτυπήσει για το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία πιο νωρίς.
Το ενδιαφέρον, πάντως, ήταν ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε απλά την πρόθεση να πάει στο τέλος της θητείας του, αλλά την επεξήγησε με ένα πολιτικό αφήγημα. Στην πραγματικότητα, αντέστρεψε το επιχείρημα υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, επιμένοντας σε κυβερνητική κανονικότητα.
Υπογράμμισε, δηλαδή, ότι ο δύσκολος χειμώνας δεν είναι αφορμή προεκλογικής αντιπαράθεσης, αλλά λόγος για να μην τραβήξει κανείς την κάρτα των πρόωρων εκλογών. «Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση;», διερωτήθηκε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι η εξάντληση της τετραετίας και προσθέτουν ότι ο ίδιος ποτέ δεν μετακινήθηκε ουσιωδώς από τη βούλησή του να ολοκληρώσει τη θητεία του στον προγραμματισμένο χρόνο. «Έχει μια θεσμική προσέγγιση που λίγοι αντιλαμβάνονται», εξηγεί κορυφαίος υπουργός για την επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε σταθερούς εκλογικούς κύκλους.
Άλλος συνομιλητής του, παράλληλα, προσθέτει ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί άλλη μια κρίση τον επόμενο χειμώνα, ενώ ο πρωθυπουργός κάνει και τον…λογαριασμό του με την ιστορία και το τι αυτή θα γράψει για μια ταραγμένη περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, δε, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κλείσει τη σχετική συζήτηση και για να μην «κατέβουν» τα κυβερνητικά μολύβια το επόμενο διάστημα, όσο και αν ο τελευταίος χρόνος της θητείας μιας κυβέρνησης έχει de facto εκλογικά χαρακτηριστικά.
Εκλογές «γιοκ» – Τα σενάρια ανασχηματισμού
Όπως αναφέραμε ήδη , δυο φορές έκλεισε την «πόρτα» στις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακυρώνοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν. Πρώτα στη Βουλή. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μιλώντας στον Βασίλη Χιώτη και στον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε τονίζοντας καταρχάς πως δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βόμβα» την απλή αναλογική. «Δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μετά την πρώτη κάλπη η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σε μια δύσκολη περίοδο έχουμε μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό, γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς, να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το “συμφέρον” της επανεκλογής μου».
Ο κίνδυνος, βέβαια οι υποψήφιοι βουλευτές να «καούν» στο ζέσταμα αν οι εκλογές γίνουν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης υπάρχει. Αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή και στη ΔΕΘ δεν υπάρξει κάποια έκπληξη θεωρείται σίγουρο πως τα στελέχη της Πειραιώς, αλλά και των άλλων κομμάτων θα αναγκαστούν να πατήσουν φρένο. Μια τόσο μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι κουραστική και για τους ίδιους, αλλά κυρίως για το εκλογικό σώμα.
Όλα δείχνουν πως τα «χαρτιά» της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους από τις αρχές του χρόνου, όπως και το ξεπάγωμα των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια δεν θέλει να τα «κάψει» τόσο εύκολα ο πρωθυπουργός. Πιστεύει πως αν οι κάλπες στηθούν την άνοιξη του 2023 αυτές οι δυο κινήσεις μαζί με κάποιες άλλες συμπληρωματικές θα ροκανίσουν τις όποιες φθορές θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στο χειμώνα.
Μέλημα του Μαξίμου μέχρι το 2023 είναι η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, προαναγγέλλοντας fuel pass 3, καθώς και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν χρήματα ακόμα και σε δόσεις 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που δεν δικαιώθηκαν από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα (Μάιος 2015 – Ιούνιος 2016) επειδή δεν είχαν κινηθεί δικαστικά. Παράλληλα η απόφασή του να πραγματοποίησει τις εκλογές την Άνοιξη του 2023 ενισχύει σημαντικά το θεσμικό του προφίλ.
Η υποδοχή στη ΝΔ
Και μπορεί από την προχθεσινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αρκετοί βουλευτές και υπουργοί να μην είχαν…πειστεί ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων του πρωθυπουργού, η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όμως, είχε μια βαρύτητα που λίγοι εντός της ΝΔ και του κυβερνητικού σχήματος μπορούν να αμφισβητήσουν.
Η πραγματικότητα, πάντως, για τα γαλάζια στελέχη είναι η εξής: όλοι θα πορευτούν σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με επισκέψεις και περιοδείες, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να τρέξουν και τα νομοσχέδια που τους αφορούν, με την κυβέρνηση να έχει στα σκαριά περί τα 40 νομοθετήματα το επόμενο διάστημα. Η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές το 2023, βεβαίως, ευνοεί τους «πρωτάρηδες» των ψηφοδελτίων, ενώ οι πιο παλιοί βουλευτές έχουν μπροστά τους έναν…μαραθώνιο και όχι σπριντ.
Σημειωτέον, υπάρχουν ακόμα βουλευτές της ΝΔ που κρατούν μια…πισινή ως προς το τι θα γίνει εν τέλει, όσο και αν η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη μοιάζει αρκούντως δεσμευτική. Και, βεβαίως, το «φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών διαδέχθηκαν τα σενάρια για ανασχηματισμό, κατά τα ειωθότα στην πολιτική πιάτσα.
Ο ανασχηματισμός
Όσοι υποστηρίζουν πως όταν κλείνει η «πόρτα» των πρόωρων εκλογών ανοίγει το «παράθυρο» του ανασχηματισμού δεν έχουν άδικο. Η κίνηση η οποία θα ακύρωνε οποιαδήποτε σκέψη για κάλπες τον Σεπτέμβριο θα ήταν η αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου που θα έδινε ένα φρεσκάρισμα στην κυβέρνηση πριν περάσει στην τελευταία στροφή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής, άλλωστε δεν έχει προχωρήσει σε κάποιον δομικό ανασχηματισμό. Είχε προτιμήσει να κάνει μόνο διορθώσεις στο υπουργικό σχήμα. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός με αυτή τη διπλή ρελάνς που έκανε επιθυμεί να ανακτήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Έκλεισε την κουβέντα απλώς για την ανοίξει ο ίδιος όποτε και αν το επιθυμεί βρίσκοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μερική ύπνωση.
Η αντιπολίτευση
Το «φρένο» του κ. Μητσοτάκη στη σεναριολογία, πάντως, δεν έμεινε αναπάντητο από την αντιπολίτευση, η οποία έχει μπει σε εκλογικό τέμπο εδώ και καιρό. «Μέχρι χθες ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού και τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες. Τώρα θυμήθηκε τη σταθερότητα και ότι οι εκλογές δεν είναι “εθνικά υπεύθυνες”. Ποιος τον εμπιστεύεται; Έχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Επιμένει να μας επιτίθεται, προσπαθώντας -μάταια- να «θολώσει» το θετικό μας μήνυμα. Του συνιστούμε να περιμένει ως τις εκλογές -αν πρώτα κατασταλάξει πότε θα τις κάνει- και να αναμένει τη λαϊκή ετυμηγορία», υπογράμμισε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν σε προεκλογικό τέμπο, ανεξαρτήτως του πότε θα στηθούν εν τέλει οι κάλπες.