Εκλογικός νόμος | Κρίνεται η αλλαγή του | Απαντήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Εκλογικός νόμος | Κρίνεται η αλλαγή του | Απαντήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή ή όχι, του εκλογικού νόμου. Σε «ζυγαριά» οι εισηγήσεις συνεργατών και βουλευτών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Ευαγγελία Τσικρικά

Τα χαρτιά του για την αλλαγή ή όχι του εκλογικού νόμου αναμένεται να ανοίξει την Κυριακή (11.09.2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την  συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στη Θεσσαλονίκη, πλαίσιο της επίσκεψης του στη ΔΕΘ.

Δεν είναι μόνο τα μέτρα στήριξης που θα “κλειδώσουν” στο παρά πέντε της μετάβασης του στη συμπρωτεύουσα… Είναι και η τελική του απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης «ζυγίζει» ακόμη τις εισηγήσεις που δέχεται, και ακόμη και οι πιο στενοί του συνεργάτες δεν έχουν ακριβή εικόνα των προθέσεων του.

Πλειοψηφούν οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου…

Οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου πλειοψηφούν, με βασικό επιχείρημα αυτό της ανάγκης πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής κυβέρνησης εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα.

«Είναι μονόδρομος» εκτιμούν κάποια στελέχη, μετά και την…«ταφόπλακα» σε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έβαλε η υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Γ. Οικονόμου: Εργαλείο ο εκλογικός νόμος…

«Ο εκλογικός νόμος δεν είναι σκοπός, είναι ένα εργαλείο για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις…Το θεσμικά σωστό είναι να μην εγκλωβίζεις τη χώρα σε μια διαρκή περίοδο ακυβερνησίας ή έλλειψης σταθερότητας ή να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα, την αμεσότητα να παίρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς εσωστρέφεια και εσωτερικές διαδικασίες κάθε τρεις και λίγο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Alpha Tv), τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «θα απαντήσει με καθαρό τρόπο».

Το σκεπτικό όσων λένε «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τις τελευταίες ημέρες όμως, με φόντο και τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν το ποσοστό της ΝΔ στο 34% (π.χ. η MRB για το Mega), έχει τεθεί στο τραπέζι και η αντίθετη άποψη…

Κάποιοι θεωρούν ότι παρά το τοξικό κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση των υποκλοπών, το θέμα, τουλάχιστον στη βάση όσων έχουν αποκαλυφθεί ως σήμερα, «δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον κόσμο» και τον κυβερνών κόμμα δεν έχει σημαντική δημοσκοπική φθορά. Μάλιστα αισιοδοξούν ότι υπό όρους μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία με τον νόμο που ήδη έχει ψηφίσει η ΝΔ.

«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος» σημειώνει “γαλάζιο” στέλεχος. Εκτιμά ότι εφόσον η ΝΔ κρατά υψηλά ποσοστά και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζουν δημοσκοπικά, η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα δημιουργήσει ένα κλίμα ηττοπάθειας και φόβου για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι μία τέτοια κίνηση θα έπληττε το προφίλ της θεσμικότητας στη διακυβέρνηση που έχει υιοθετήσει ως σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι και ο φιλοκυβερνητικός τύπος έχει ασκήσει κριτική σε όσους τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Ο χρόνος είναι… τώρα;»

Ο πρωθυπουργός ως το Σάββατο καλείται να πάρει την τελική του απόφαση. Αν και εφόσον αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα, είναι προφανές ότι αυτό θα δρομολογηθεί άμεσα, καθώς τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου λίγο πριν από τις εκλογές – τον Μάιο του 2023 κατά δήλωση του κ. Μητσοτάκη – μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

«Ο χρόνος είναι τώρα. Αν όχι τώρα δεν υπάρχει χρόνος να ανοίξει ξανά το θέμα» δηλώνει “γαλάζιος” βουλευτής.

«Επί του παρόντος είμαστε σε αυτά τα οποία ισχύουν. Αν  με ρωτήσετε αν υπάρχει κάποιου είδους πολιτική μεταβολή η οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να αξιολογηθεί, θα σας πω ότι υπάρχει μια πολιτική μεταβολή» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (Alpha 989), τονίζοντας πάντως ότι δεν έχει λάβει καμία οδηγία από τον πρωθυπουργό για να κάνει την οποιαδήποτε νομοθετική επεξεργασία προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *