Στο συρτάρι «κλειδώνει» ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το σενάριο για πρόωρες εκλογές τέλη της άνοιξης.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε εισηγήσεις από πολλούς συνεργάτες και συνομιλητές του για εκλογές πριν από το καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης σε επαφή που είχε πριν από λίγες ημέρες με κυβερνητικά στελέχη, ήταν κάθετος. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα να προσφύγει τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο Πρωθυπουργός «ζύγισε» τα επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής σε κάλπες, τα οποία στην πλειοψηφία τους εστίαζαν στο ρευστό τοπίο που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση – η οποία επιδεινώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – και στην επακόλουθη οικονομική «αναστάτωση».
Δεδομένου ότι σε αυτό το τοπίο ο κυβερνητικός σχεδιασμός συναντά μεγάλα εμπόδια για την υλοποίηση του, κάποιοι εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να επιδιώξει νωπή λαϊκή εντολή.
«Ζύγισε» όμως και τα… αντιεπιχειρήματα: το γεγονός ότι σε 2 – 3 μήνες από σήμερα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές για να διεξαχθούν εκλογές. Αλλά και το γεγονός ότι η απλή αναλογική “μηδενίζει” τις πιθανότητες αυτοδυναμίας, κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει μια περίοδος ουσιαστικής ακυβερνησίας, στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα.
Γιατί απορρίπτει τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας δηλώνει σταθερά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες άκουσε με προσοχή όλες τις απόψεις. Ωστόσο έκρινε ότι εν μέσω ενός τόσο σύνθετου γεωστρατηγικού σκηνικού δεν είναι το κατάλληλο timing για εκλογές.
Την απόφαση του στάθμισε κα το γεγονός ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους της χώρας, σε μια στιγμή που ασκεί πιέσεις στην Ε.Ε. για κοινή πολιτική στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και για «ευρωπαϊκή απάντηση» στο θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος στα κράτη – μέλη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία.
Κάλπες… το φθινόπωρο;
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών «παγώνει», ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η… «ζέστη» του καλοκαιριού θα το ξαναφέρει στο προσκήνιο το φθινοπώρου. Οι καλές κλιματολογικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά να πάρουν μία ανάσα από τα έξοδα της θέρμανσης, ενώ και ο τουρισμός θα δώσει πνοή στην οικονομία.
«Καθρέπτης» των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι και το αν ο Πρωθυπουργός επιλέξει και πότε, αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση του αυξημένου μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει στην τελευταία του συνέντευξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλαγής δηλαδή του εκλογικού νόμου. Πράγμα λογικό αφού θα συνιστούσε πράξη που θα εξέθετε την κυβέρνηση μια και η ίδια έχει ήδη αλλάξει μία φορά κατά την διάρκεια της θητείας της τον εκλογικό νόμο.
Παρόλα αυτά τα σχετικά σενάρια επιμένουν. Σχεδόν βέβαιο όμως είναι πως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις. Συγκεκριμένα έναν νέο νόμο που θα έχει μικρότερες απαιτήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα, «ρίχνοντας» το ποσοστό στο 35% από το 38% που απαιτεί ο τελευταίος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τέλος αν και δέν έχει καταγραφεί κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη «τα δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν ένας κρίσιμος πολιτικός χώρος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οποτεδήποτε και αν αυτή γίνει. Εδώ η …ησυχία που επικρατεί μοιάζει να κυοφορεί εξελίξεις. Ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες για συνεχείς άτυπες επαφές σε ένα ρευστό τμήμα του εκλογικού σώματος που αφήνει περιθώρια για νέους πολιτικούς φορείς.
Στον χώρο αυτό φαίνεται να αναζητεί το πολιτικό του μέλλον ο πρόσφατα διαγραμμένος από την Νέα Δημοκρατία βουλευτής, Κωσταντίνος Μπογδάνος. Έρχεται όμως να συναθροιστεί με τους παλιότερους ηγετίσκους της αρκοδεξιάς, που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες προσωπικές ατζέντες. Τόσο έντονες που σπανίως αφήνουν περιθώριο σε ενωτικά εγχειρήματα να αναπτυχθούν.