Εκλογές 2023 | Το «καλεντάρι» των νέων μέτρων | Μήνα – μήνα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες

Εκλογές 2023 | Το «καλεντάρι» των νέων μέτρων | Μήνα - μήνα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες

Μέτρα σε δόσεις μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, καθώς η οικονομία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών 2023.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως το κύμα των ανατιμήσεων έχει και πολιτικό αντίκτυπο και στο πλαίσιο αυτό εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων στήριξης που «κοιτά» και προς την μεσαία τάξη.

Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι να μην υποκύψει στην… εύκολη λύση της παροχολογίας αλλά να πείσει πως τα μέτρα είναι κοστολογημένα και δεν απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία. Άλλωστε το βασικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις κάλπες είναι η «σταθερότητα» και σε αυτή την στρατηγική εστιάζει για την προσέλκυση ενός …απαιτητικού κεντρώου ακροατηρίου που δεν έχει διάθεση για περιπέτειες.

Στην κυβέρνηση βλέπουν πως ο χειμώνας δεν είναι τόσο δύσκολος από ενεργειακή σκοπιά όσο αρχικά αναμενόταν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν είναι βαρύ το τίμημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το γεγονός πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα χειρότερα σενάρια αφήνει ένα αποθεματικό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πάντως το ενδεχόμενο μειώσεων στο ΦΠΑ εξακολουθεί να μην προκρίνεται, με το επιχείρημα πως αυτό θα είχε αντίκτυπο στην πορεία των εσόδων. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα δεχθεί έντονο pressing από την αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά το ισπανικό μοντέλο κατάργησης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που τονίζεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ καλλιεργείται μια θετική εικόνα για την πορεία της οικονομίας τη νέα χρονιά. Η προσέλκυση επενδύσεων και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν τους κεντρικούς στόχους για το 2023, ωστόσο μένει να φανεί πως μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδος – με διπλές κάλπες αν δεν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής – μπορεί να επηρεάσει αυτό τον σχεδιασμό.

9dc29d5b 1722 469a 93a5 b3fedde2df4c

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων

«Ποδαρικό» με μια σειρά νέων μέτρων στήριξης κάνει η νέα χρονιά. Οι δύο πρώτες παρεμβάσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (μέχρι τώρα είχε παγώσει για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες) και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης επιμέρους διατάξεις οδηγούν σε αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και μεταξύ άλλων κερδισμένοι βγαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (με την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας) και οι παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με την καταβολή της τέταρτης ετήσιας αύξησης από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα μπει σε εφαρμογή το Φεβρουάριο, με την κυβέρνηση να εστιάζει ιδιαιτέρως στο λεγόμενο «Market Pass» σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη. Παράλληλα με τις συντάξεις Φεβρουαρίου – που προκαταβάλλονται στο τέλος Ιανουαρίου– θα δοθούν οι αυξήσεις 7.75% σε όλες τις συντάξεις (ενώ θα καταβληθούν και αναδρομικά από την αρχή του έτους).

Από εκεί και πέρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι εκλογές να «επισπεύσουν» την υλοποίηση κάποιων μέτρων. Για παράδειγμα γίνεται μια προσπάθεια να έρθει πιο μπροστά ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο να «συμπέσει» με την προεκλογική περίοδο.

Να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο προβλέπει εκλογές στις 9 Απριλίου και στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν και δεύτερες κάλπες, καθώς εκτιμούν πως οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να αποκλείεται και μια επίσπευση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού (αύξηση που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *