Εγκαταλείπουν την ελληνική σημαία οι Έλληνες πλοιοκτήτες | Έλληνες Εφοπλιστές

Εγκαταλείπουν την ελληνική σημαία οι Έλληνες πλοιοκτήτες | Έλληνες Εφοπλιστές

Στηρίζουν απλόχερα το Μαξίμου, αλλά από το 2019 μειώνουν τα πλοία στα οποία σηκώνουν ελληνική σημαία και απασχολούν Έλληνες ναυτικούς

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή τα προσωρινά στοιχεία για την Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου (πλοία 100 Κ.Ο.Χ. και άνω με ελληνική σημαία) για τον μήνα Δεκέμβριο 2021. Και σε αυτά είναι εμφανής η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των πλοίων στα οποία οι Έλληνες εφοπλιστές σηκώνουν την ελληνική σημαία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι αυτή την στιγμή τα 3/4 του ελληνικού εμπορικού στόχου φέρουν σημαίες άλλων χωρών, γεγονός που επιτρέπει στους εφοπλιστές να συνεχίζουν τον πόλεμο κατά των Ελλήνων εργαζόμενων στην ναυτιλία και των προσπαθειών για τήρηση και βελτίωση συλλογικών συμβάσεων στις αποδοχές και τους όρους εργασίας τους.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΛΟΣ 2021
Ελληνική Στατιστική Αρχή

Το διάγραμμα που συνοδεύει την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ελληνική σημαία η επιφάνεια της θάλασσας μετατράπηκε σε… κατηφόρα. Τεκμηριώνει επίσης ότι αφετηρία της μείωσης των αριθμών είναι το καλοκαίρι του 2019 και η εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Η πτώση ξεκινά πολλούς μήνες πριν την έκρηξη της πανδημίας και τα προβλήματα που προκάλεσε στην ναυτιλία μετά την άνοιξη του 2020.

Το 2021, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται ότι έφερε ισχυρή ανάκαμψη, επενδύσεις και απασχόληση, για τους Έλληνες εφοπλιστές επίσης δεν υπήρξε λόγος επιστροφής ή προσθήκης πλοίων στην ελληνική σημαία.

Κάπως έτσι, μετά την βουτιά κατά 2,1% στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία το 2020 κατά 2,1% πέρυσι υπήρξε νέα οριακή μείωση, κατά 0,1%. Ακόμη χειρότερα, σε επίπεδο χωρητικότητας, η συρρίκνωση του 2020 κατά 4,9% συνεχίστηκε, απλώς με αργότερους ρυθμούς, 2,7% το 2021.

Σημειώνεται ότι η ελληνική σημαία υποχρεώνει τους εφοπλιστές να προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς ως σημαντικό ποσοστό των πληρωμάτων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *