Economist | Φύλο | Η Γηραιά Ήπειρος μπαίνει στον έμφυλο πολέμο

Economist | Φύλο | Η Γηραιά Ήπειρος μπαίνει στον έμφυλο πολέμο
Συμμετέχουσα στην ΛΟΑΤΚΙ Parade της 41st Christopher Street Day στο Βερολίνο το 2019 @EPA/OMER MESSINGER

Οι συζητήσεις για τα δικαιώματα των διεμφυλικών έχουν ήδη δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως στον Αγγλόφωνο κόσμο, αλλά πλέον η ένταση επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τον προηγούμενο μήνα, το ισπανικό κοινοβούλιο καταψήφισε το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να προσδιορίσουν οι ίδιοι το φύλο τους. Μια μέρα αργότερα η Γερμανία καταψήφισε δύο αντίστοιχα νομοσχέδια. Ελάχιστες ήταν οι εφημερίδες που το αντιλήφθηκαν.

Ο αυτοπροσδιορισμός του φύλου ή Self-ID, όπως είναι γνωστός, υποστηρίζει την άποψη οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αλλάζουν το νομικά προσδιοριζόμενο βιολογικό τους φύλο απλώς δηλώνοντας το, χωρίς να χρειάζεται να υποστούν οποιαδήποτε ιατρική κρίση.

Οι ομάδες για τα δικαιώματα των διεμφυλικών υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους διεμφυλικούς, οι οποίοι βρίσκονται καθημερνά αντιμέτωποι με προκαταλήψεις.

Στη Γερμανία, ένα από τα νομοσχέδια που προτάθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων πρότεινε να επιτρέπεται στα παιδιά να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου από την ηλικία των 14 ετών, ακόμη και αν οι γονείς έχουν αντίθετη άποψη.

Θα είχε επίσης καθιερώσει πρόστιμο 2.500 ευρώ (3.045 δολάρια) σε περίπτωση αναφοράς σε διεμφυλικό άτομο βάσει του γενέθλιου φύλου του.

Όπως και αλλού, η συζήτηση έχει δημιουργήσει αντιπαράθεση εντός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Είναι απαράδεκτο οι διεμφυλικοί να συνεχίζουν να υπόκεινται σε μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες με αξιολογήσεις που είναι ταπεινωτικές», δηλώνει η LSVD, μια από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη Γερμανία, ως απάντηση στην ήττα.

Ορισμένες φεμινιστικές και ομοφυλοφιλικές ομάδες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις γυναίκες και να οδηγήσει περισσότερους ομοφυλόφιλους εφήβους, αφού τους ειπωθεί ότι ενδέχεται να είναι διεμφυλικοί, στη λήψη ορμονών και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι προτάσεις είναι «μια αυταρχική κίνηση μεταμφιεσμένη σε φιλελεύθερη», δηλώνει η Melli Beinhorn της LGB Alliance Deutschland, μιας ομάδας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Το νομοσχέδιο στην Ισπανία προτάθηκε από το αριστερό κόμμα των Podemos. Δεν θα είχε θέσει ηλικιακό περιορισμό για τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου, θα επέτρεπε αναστολείς ανάπτυξης της εφηβείας και ορμόνες για ανηλίκους, ενώ θα έδινε το δικαίωμα σε άνδρες που προσδιορίζονται ως γυναίκες να συμμετέχουν στα γυναικεία αθλήματα.

PRIDE PARADE ΙΣΠΑΝΙΑ
Στιγμιότυπο από την Pride Barcelona 2016 στην Ισπανία @EPA/QUIQUE GARCIA

Η Γαλλία επέτρεψε τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου το 2016 με ελάχιστη δημόσια διαβούλευση. Η Ιρλανδία το έκανε το 2015. Η Ιταλία δεν τον επιτρέπει ακόμη.

Στη Σκανδιναβία οι γιατροί είναι αυτοί που ηγούνται της υπαναχώρησης.

Τον Μάιο, το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Karolinska στη Στοκχόλμη, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη κλινική στη Σουηδία που εστιάζει σε ζητήματα εφηβικού φύλου, κυκλοφόρησε νέες οδηγίες βάσει των οποίων δεν θα συνταγογραφεί πλέον αναστολείς ανάπτυξης της εφηβείας και ορμόνες σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Η κίνηση αυτή αμφισβητεί τα πρωτόκολλα που προτείνονται από τον World Professional Association for Transgender Health (WPATH), έναν οργανισμό που δηλώνει ότι «πρότυπο φροντίδας» είναι μόνο η «αναγνώριση» του φύλου του παιδιού όπως έχει εξαγγελθεί.

Η έρευνα είχε αντίκτυπο. Σε ένα έγγραφο το 2015, ο Φιλανδός ψυχίατρος Riittakerttu Kaltiala-Heino δι

απίστωσε ότι πάνω από το 75% των εφήβων που υπέβαλαν αίτηση για χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου χρειάστηκαν βοήθεια για ψυχιατρικά προβλήματα που δεν αφορούσαν τη δυσφορία του φύλου.

(Ένα άλλο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε φέτος, διαπίστωσε ότι τέτοια βοήθεια χρειάστηκε το 88%.) Η Φινλανδία ενέκρινε πέρυσι αυστηρές οδηγίες που δίνουν προτεραιότητα στη θεραπεία έναντι των ορμονών και της χειρουργικής επέμβασης.

Η ήττα των νομοσχεδίων οφείλεται περισσότερο στην εγχώρια πολιτική παρά στο ότι οι άνθρωποι κατανόησαν τα ζητήματα και τα απέρριψαν, δηλώνει η Amparo Domingo της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών στη Βαλένθια.

«Οι περισσότεροι Ισπανοί δεν ξέρουν καν τι αφορά». Έχουν συνταχθεί τέσσερα νέα νομοσχέδια σχετικά με την «έμφυλη ταυτότητα» (τα δύο προτείνουν τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας).

Εάν οι Πράσινοι τα πάνε καλά στις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να επαναφέρουν το νομοσχέδιο τους. Η συζήτηση δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *