Πρόταση – βόμβα από ΗΠΑ για εξαγορά των ΕΑΣ και παραγγελίες 1,2 δισ.

Ευκαιρία ολικής ανάτασης της ελληνικής βιομηχανίας, με την κατάθεση από τις ΗΠΑ επενδυτικού πλάνου της Εγχώριας Βιομηχανίας Πυρομαχικών, των γνωστών και ως ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), χωρίς να ζητά ούτε σεντ από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ήδη έχουν στα χέρια τους παραγγελία από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας ύψους 1,2 δισ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόταση – βόμβα, που ήρθε από τις ΗΠΑ και αφορά σε πλήρες επενδυτικό πλάνο Δομικής Ανάταξης της Εγχώριας Βιομηχανίας Πυρομαχικών, κατατέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στα ΕΑΣ, στα 5 συναρμόδια υπουργεία και την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πρόκειται για πρόταση που κατέθεσαν δύο αμερικανικές εταιρείες, η ΟΝΕΧ με έδρα την Νέα Υόρκη, που είναι κάτοχος των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου και η κορυφαία εταιρεία των ΗΠΑ, Global Ordnance (GO).

Οι «δύο» έχουν υπογράψει Στρατηγική Συμφωνία Συνεργασίας, καταθέτοντας «ένα ολιστικό Επιχειρηματικό Σχέδιο για την αναγέννηση του κλάδου των πυρομαχικών, ένα σχέδιο ρεαλιστικό που αρθρώνεται σε βιώσιμες φάσεις – στάδια».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η επένδυση, που θα φτάσει τα 250 έως 350 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί με ιδία κεφάλαια αλλά και χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση και αφορά στην αναγέννηση των ΕΑΣ στο Λαύριο, όπου θα γίνει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βλημάτων διαφόρων διαμετρημάτων, που – κι αυτό είναι το σπουδαιότερο – δεν θα βασίζει την βιωσιμότητά του στις παραγγελίες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά θα έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, στην πρόταση αναφέρονται ρητώς χρονοδιαγράμματα καθώς και ο οδηγός πλήρους απεμπλοκής του δημοσίου από τις όποιες υποχρεώσεις, προτάσσοντας παράλληλα την κερδοφορία του εγχειρήματος, αφού καταγράφεται το προσύμφωνο παραγωγής βλημάτων για το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, ύψους 1,2 δισ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η πρόταση «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει, δεν υπονομεύει ούτε έρχεται σε αντιδιαστολή με οποιαδήποτε άλλη υφιστάμενη ή μελλοντική συμφωνία των ΕΑΣ καθώς δεν είναι αποκλειστική και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μέσω της νέας γραμμής παραγωγής που θα στηθεί να συνεχίσει να τρέχει συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει.

Το σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Η 1η Φάση προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Εντός 4 μηνών από τη βασική σχετική απόφαση του Δ.Σ. των ΕΑΣ, απαλείφεται για το Υπουργείο Οικονομικών η υποχρέωση μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΕΑΣ στις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών του επιχειρηματικού πλάνου.
  • Σε 12 μήνες από τη σχετική βασική απόφαση του Δ.Σ. των ΕΑΣ, δεν θα υφίσταται καμία υποχρέωση για το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΕΑΣ και της ΟΝΕΧ. Όπως επίσης δεν θα υφίσταται καμία υποχρέωση για το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την καταβολή οποιουδήποτε είδους τρεχουσών εξόδων, δαπανών ή κεφαλαίων για το Συγκρότημα Εργοστασίων Λαυρίου. Η αμερικανική εταιρεία αναλαμβάνει το σύνολο των εν λόγω υποχρεώσεων.
  • Πολύ σημαντικό για το περιβάλλον είναι το έργο της απορρύπανσης του Εργοστασιακού Συγκροτήματος Λαυρίου (ΣΕΛ) από τη χρόνια ρύπανση των πυρομαχικών (κόστους 48 εκ.€) θα αποτελεί υποχρέωση της αμερικανικής εταιρείας να επενδύσει και να εκτελέσει εντός των πρώτων 12 μηνών από την υπογραφή παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρειαστεί να διαθέσει πόρους.
  • Υπογραμμίζεται ότι η ΟΝΕΧ ΔΕΝ ζητά για τα επόμενα χρόνια συμβάσεις, συμβόλαια ή εξασφαλισμένα έργα για τις γραμμές παραγωγής της από το Ελληνικό ΥΠ.Εθ.Α. και τις Ένοπλες Δυνάμεις ως αντιστάθμισμα ή προαπαιτούμενο, ενώ δύναται, πέρα των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται, να επενδύσει και κρατικά κεφάλαια των ΗΠΑ.
  • Οι συνολικές επενδύσεις θα υπερβούν τα 250 – 350 εκατ. € σε χρονικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών.
  • Το πλάνο περιλαμβάνει τη διάσωση 250 θέσεων εργασίας και δημιουργία περισσότερων των 700 – 900 εντός της επόμενης πενταετίας (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του οικοσυστήματος που απαιτείται για την υποστήριξη της γραμμής παραγωγής), ενώ το Ελληνικό Κράτος σταματά τη χρηματοδότηση και την εκροή πόρων δεκάδων εκατομμυρίων € προς τα ΕΑΣ, μερικώς εντός 4 μηνών και ολικών εντός 12 μηνών.

Μέσω της επένδυσης, με την επαναδραστηριοποίηση και αναγέννηση της βιομηχανίας των Πυρομαχικών ενισχύεται ουσιαστικά η αμυντική θωράκιση και η εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, των συμμαχικών δυνάμεων και των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Η 2η ΦΑΣΗ περιλαμβάνει:

Τελική φάση – Εντός 12 μηνών από την έναρξη της Φάσης 1

  • Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας μεταξύ της αμερικανικής σύμπραξης εταιρειών, των συναρμόδιων Υπουργείων και ενός ειδικού κορυφαίου Συμβούλου για αντίστοιχου είδους συναλλαγές (η ΟΝΕΧ συνεργάστηκε με την Ernest Υoung για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων) προκειμένου να συμφωνηθεί η νομική οδός (σύμφωνα με το Εθνικό Πτωχευτικό Δίκαιο και την Ειδικής Νομοθεσίας) προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του Σχεδίου Εξυγίανσης βάσει των προαναφερθέντων αρχών.

SOS από τους εργαζόμενους

Η αμερικανική πρόταση ήρθε τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ εξέπεμπαν SOS , μέσω δελτίου τύπου, που δημοσίευσαν χθες. Σε αυτό, μεταξύ άλλων επισημαίνονται διάφορες περίεργες κινήσεις και συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα, με οσμή σκανδάλου.

«Σε μια συγκυρία, που η διεθνής ζήτηση για πυρομαχικά κορυφώνεται, τα ΕΑΣ με ευθύνη της Διοίκησής τους, καταδικάζονται στο θνησιγενή ρόλο του «φτωχού συγγενή» με ταχύτατη ημερομηνία λήξης» αναφέρουν, προσθέτοντας:

«Η κρατική αμυντική βιομηχανία, άγνωστο γιατί;;;, έχει αποσυρθεί συνειδητά από την κατασκευή των μεταλλικών μερών και του πυροσωλήνα στην παραγωγική διαδικασία βλημάτων 155 χιλιοστών. (Τα παρήγαγε για χρόνια) ενώ περιορίζεται μόνο στη γόμωση. Το αντίτιμο 80€ – 90€, «φιλοδώρημα» σε σχέση με τη τιμή του βλήματος (περίπου 2.500€), ίσως να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.

Η «Κοινοπραξία» που κάποιοι θέλουν να εμφανίζουν ως «από μηχανής Θεό» για την επανέναρξη της παραγωγής, μάλλον με τις πρακτικές των «Τριάκοντα Τυράννων» μπορεί να συγκριθεί και όρους… «αποικιοκρατικούς».

Την ίδια ώρα, το Συγκρότημα Εργοστασίων του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε «κέντρο διερχομένων» αυτόκλητων μεσαζόντων, ανυπόληπτων εμπόρων όπλων ή αυτοαποκαλούμενων αντιπροσώπων που διαθέτουν γραφεία, συνεργάτες και δίνουν εντολές στην παραγωγή όταν δεν έχουν βάλει ούτε 1€ για τον εκσυγχρονισμό των γομωτηρίων, την αμοιβή και εκπαίδευση του προσωπικού.

Παράλληλα, στις 16 Απριλίου μοιράστηκαν «φακελάκια» και διακινήθηκε μαύρο χρήμα ως bonus… από ποιον και γιατί; Η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της ακόμη αγνοούνται!»

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ήδη η αμερικανική πρόταση των ONEX – GLOBAL έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ζωηρό.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει γίνει κατανοητό πως τέτοιες ευκαιρίες εμφανίζονται μία φορά και θεωρούν ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουν με την δέουσα προσοχή. Οι όποιες αποφάσεις μάλιστα πρέπει να έχουν ληφθεί τους επόμενους μήνες, αφού ήδη η αμερικανική πλευρά έχει δεχθεί πρόταση για υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου σε άλλη χώρα της Ευρώπης – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours