Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα καταγράψουν απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα καταγράψουν απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα καταγράψουν απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα καταγράψουν απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ενώ τα κέρδη αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023 λόγω των απλήρωτων χρεών και των επιπτώσεων των υψηλών επιτοκίων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η συσσώρευση επισφαλών δανείων απειλεί να θολώσει την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όταν αυτές ανακοινώσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – χρέη που συνδέονται με δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει πληρωμή τουλάχιστον τις τελευταίες 90 ημέρες – αναμένεται να έχουν αυξηθεί σε συνολικά 24,4 δισ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 στις τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικούς τράπεζες – JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, σύμφωνα με τη γνώμη των αναλυτών του Bloomberg. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά σχεδόν 6 δισ. δολάρια από το τέλος του 2022.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των τραπεζών συρρικνώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, παρασυρόμενα από αυτά τα απλήρωτα δάνεια, καθώς και από τις παρατεταμένες επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, οι οποίες αύξησαν το κόστος των καταθέσεων.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, ορισμένες μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να προβούν σε εφάπαξ επιβάρυνση έως το τέλος του έτους για να πληρώσουν την ειδική επιβάρυνση που επιβάλλει η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων για να ανακτήσει τα 18,5 δισ. δολάρια που κόστισαν στο ασφαλιστικό ταμείο της ρυθμιστικής αρχής οι περσινές χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature.

Συνεχίζονται επίσης οι περικοπές κόστους. Η Citigroup, η οποία βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσής της εδώ και χρόνια, είναι πιθανό να χρεωθεί για να καλύψει τις απολύσεις και άλλα συναφή έξοδα. Η Wells Fargo δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα βάλει στην άκρη 1 δισ. δολάρια για έξοδα απόλυσης κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Συνολικά, τα κέρδη των έξι μεγάλων τραπεζών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προβλέπεται να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 13% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

“Οι ετήσιες προβλέψεις λαμβάνουν μεγάλη προσοχή στις κλήσεις για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου”, δήλωσε ο Τζέισον Γκόλντμπεργκ, αναλυτής της Barclays. “Αναμένω ότι οι τράπεζες θα αναφέρουν ότι η πρόσφατη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους θα φθάσει στο κατώτατο σημείο της φέτος”.

 Παρά την αναμενόμενη πτώση των κερδών, οι επενδυτές αγοράζουν τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 20% από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη KBW Nasdaq Bank. Η τροφοδότηση του ράλι οφείλεται στο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους ότι πιθανότατα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τις τράπεζες το 2023, αυξάνοντας το κόστος των καταθέσεων και μειώνοντας την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους.

“Οι τράπεζες είναι πολύ καθοδηγούμενες από τα επιτόκια”, δήλωσε ο Ματ Άντερσον (Matt Anderson), αναλυτής του τραπεζικού κλάδου στον όμιλο ερευνών εμπορικών ακινήτων Trepp. “Και οι επενδυτές έχουν μια αισιόδοξη ανάγνωση για την οικονομία το 2024”.

Αλλά ακόμη και αν οι πιέσεις των επιτοκίων μειώνονται, η εκτίναξη των απλήρωτων δανείων θα μπορούσε να συνεχίσει να συγκρατεί τα κέρδη των τραπεζών.

Το σημερινό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι κάτω από το ανώτατο επίπεδο των 30 δισ. δολαρίων της πανδημίας. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι η αύξηση των απλήρωτων χρεών θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σύντομα. Ορισμένες τράπεζες μείωσαν το ποσό των χρημάτων που έβαλαν στην άκρη για μελλοντικά επισφαλή δάνεια, τις λεγόμενες προβλέψεις, το τρίτο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί και πάλι τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Αν όμως τα χρήματα που βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για επισφαλή δάνεια εκτοξευθούν απροσδόκητα, αυτό θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό στους επενδυτές.

“Η πίστωση εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μπαλαντέρ”, δήλωσε ο Σκοτ Σίφερς (Scott Siefers), τραπεζικός αναλυτής της Piper Sandler. “Ήταν πολύ καλή, αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επιδείνωση από εδώ και πέρα”.

Τα εμπορικά ακίνητα, και ιδίως τα ενυπόθηκα δάνεια σε λιγότερο γεμάτα κτίρια γραφείων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που ώθησαν στην αύξηση των προβληματικών χρεών.

Πιο πρόσφατα όμως, οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν στα καταναλωτικά δάνεια, ιδίως στις πιστωτικές κάρτες και στα χρέη για αυτοκίνητα. Αυτό έχει προκαλέσει νευρικότητα σε ορισμένους αναλυτές, ιδίως επειδή αυτά που οι τράπεζες βάζουν τώρα στην άκρη για αποθεματικά ζημιών από δάνεια είναι σημαντικά μικρότερα από αυτά που έβαζαν στην άκρη όταν τα κόκκινα δάνεια αυξάνονταν στην αρχή της πανδημίας.

“Τα αποθεματικά των τραπεζών είναι επαρκή αυτή τη στιγμή, διότι δεν πλησιάζουμε ούτε κατά διάνοια τα επίπεδα πίεσης του τότε”, δήλωσε ο Τζέραρντ Κασίντι (Gerard Cassidy), τραπεζικός αναλυτής της RBC Capital Markets. “Έχουν όμως κρατήσει αρκετά για μια δύσκολη οικονομική προσγείωση; Η απάντηση είναι όχι”.

Η BofA, η Citi, η JPMorgan και η Wells θα είναι οι πρώτες από τις μεγάλες τράπεζες που θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 στις 12 Ιανουαρίου.

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, των οποίων οι δραστηριότητες κλίνουν περισσότερο προς την επενδυτική τραπεζική, τις συναλλαγές και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 16 Ιανουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *