Σοκ και δέος από την αύξηση του φυσικού αερίου | Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΕΝ με Κομισιόν για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σε νέα υψηλά για φέτος έφτασε χθες (21.11.2024) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς το συμβόλαιο TTF «χτύπησε» 48 ευρώ/MWh. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά τάχιστα σε μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αναφέρει ο Χάρης Αποσπόρης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η άνοδος του φυσικού αερίου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει για τα καλά η άντληση από τις ευρωπαϊκές αποθήκες. Στις αρχές του χειμερινού εξαμήνου η στάθμη τους ήταν στο 95,5% και πλέον βρίσκεται λίγο κάτω από το 90%, ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις καιρικές συνθήκες. Τους τελευταίους δύο χειμώνες η Ευρώπη ευτύχησε να έχει καλές θερμοκρασίες, αλλά κανείς δεν διασφαλίζει ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος.

Τα σενάρια δείχνουν ότι η ήπειρος δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ακόμα και αν διακοπεί το ρωσικό αέριο, εντούτοις προφανές ερώτημα είναι η τιμή του.

Αντιμέτωπη με το ακριβότερο αέριο και τις επιπλοκές που προκαλεί η κατάσταση στην Ουκρανία και τη ΝΑ Ευρώπη  εν γένει, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις και μάλιστα γρήγορα. Άλλωστε, η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική έχει ανέβει κατακόρυφα το Νοέμβριο.

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν ad hoc μέτρα προστασίας των καταναλωτών, αν και ερώτημα αποτελεί το αν αυτή η «ομπρέλα» θα συμπεριλάβει αυτή τη φορά τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση τη δική τους εκτιμάται ότι θα προκύψουν θέματα ανταγωνισμού και αντιρρήσεις των Βρυξελλών, όμως το κίνητρο είναι έντονο για το ΥΠΕΝ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να είναι προσεκτική με τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει ώστε να μην είναι υπερβολικές σε περίπτωση που παρατηρηθεί τελικά αποκλιμάκωση των τιμών.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει το πράσινο φως της Κομισιόν για ένα μηχανισμό που θα ενεργοποιείται κατά το δοκούν σε περιόδους ανατιμήσεων. Το ΥΠΕΝ θα θέσει υπόψη κλιμακίου της Κομισιόν τις θέσεις και προτάσεις του σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Παραγωγών (ΕΣΑΗ), Γιώργος Στάμτσης, δήλωσε σχετικά πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει πλέον την εφαρμογή πλαφόν στη χονδρική, όπως εφαρμόστηκε προ διετίας κατά την ενεργειακή κρίση. Δίνει, όμως, τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη για ένα έμμεσο πλαφόν μέσω της νομοθέτησης μιας παράλληλης αγοράς που θα «τρέχει» μαζί με την κανονική.

Καθώς ο μηχανισμός αυτός θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί, πιο πιθανή θεωρείται η εφαρμογή του κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 2025, εφόσον βέβαια πάρει το πράσινο φως από τους κοινοτικούς. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *