Τουρκία | Στρέφεται σε drone με τεχνητή νοημοσύνη μετά το «φιάσκο» του TF-X

Τουρκία | Στρέφεται σε drone με τεχνητή νοημοσύνη μετά το «φιάσκο» του  TF-X;

Η Τουρκία φαίνεται ότι περνάει σε άλλο σχέδιο μετά το «φιάσκο» του stealth μαχητικού TF-X και εξετάζει τα drones με τεχνητή νοημοσύνη.

Τουρκία: Το «όνειρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγάλο φιάσκο, γι’ αυτό πληροφορίες στην Τουρκία κάνουν λόγο για «στροφή»  σε drone με τεχνητή νοημοσύνη.

Η τουρκική εταιρεία Baykar Defense, με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του ο γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινά εργασίες για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος, το οποίο θα λειτουργεί και θα εκτελεί αποστολές όπως ένα μαχητικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Defense News, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι το πρόγραμμα αυτό είναι κορυφαία προτεραιότητα και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης  σχεδιασμού του μοντέλου UAV.

Τουρκία: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στόχος είναι το νέο αυτό drone να έχει την ικανότητα να επιχειρεί στα 40.000 πόδια, ενώ θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και θα εκτελεί αποστολές εντός πέντε ωρών, όντας συνδεδεμένο με ένα δίκτυο δεδομένων και δορυφορικών επικοινωνιών.

Επιπρόσθετα, επιδιώκουν το drone να αναπτύσσει ταχύτητες 0.8 Mach και να φέρει 1 τόνο πυρομαχικών, καθώς επίσης θα χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για αποστολές εγγύς υποστήριξης και εναντίον εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Η τουρκική εταιρεία επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τη φάση σχεδιασμού μέχρι το 2023, τη χρονιά που η Τουρκία θα γιορτάζει την επέτειο 100 ετών από την ίδρυση της. Η Τουρκία επίσης φαίνεται να στρέφεται σε αυτή τη λύση, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα με αφορμή την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και κατ’ επέκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τα  μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Και αυτό αντικατοπτρίζεται, από τη μια στο «φιάσκο» με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 και από την άλλη στο «όνειρο» του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, το περίφημο TF-X, που καταρρέει.

Καταληκτικά, πρόκειται για μια ανακοίνωση που υπόσχεται πολλά για την Τουρκία, αλλά ακόμα είναι «στα χαρτιά», όπως είναι και το TF-X τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Onalert.gr

One thought on “Τουρκία | Στρέφεται σε drone με τεχνητή νοημοσύνη μετά το «φιάσκο» του TF-X

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.