Τρίζουν τα θεμέλια της Disney | Τι σημαίνουν οι δύο ακυρώσεις εμβληματικών έργων της αξίας δισεκατομμυρίων

cnn 252863 306276

Η μάχη της Disney με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα και προσεχώς υποψήφιο για την αμερικανικκή προεδρία, Ron DeSantis, παίζεται στις ΗΠΑ σαν τηλεοπτικό ριάλιτι. Ωστόσο, οι τακτικοί ελιγμοί της Disney -πιο πρόσφατα, η εγκατάλειψη ενός τεράστιου έργου νέων γραφείων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κοντά στο Ορλάντο- που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ επισκιάζουν, εν μέρει, μια λιγότερο κινηματογραφική πραγματικότητα: Η επιχείρηση της Disney δυσκολεύεται.

Από την Allison Morrow/CNN Business

Το πιο πρόσφατο πέρα-δώθε της Disney με τον DeSantis ήρθε την περασμένη Πέμπτη, όταν το μεγαθήριο της ψυχαγωγίας ουσιαστικά έβγαλε από την πρίζα το πολυδιαφημισμένο συγκρότημα γραφείων στη Λίμνη Νόνα. Το έργο θα μετέφερε περίπου 2.000 ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας από την Καλιφόρνια στη Φλόριντα. Τώρα, η μαζική μετεγκατάσταση έχει σταματήσει και η Disney είπε ότι θα βοηθήσει ακόμη και τους 200 περίπου υπαλλήλους που είχαν ήδη μετακινηθεί να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια αν το θέλουν.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαβάσει κανείς αυτές τις ειδήσεις. Για την ομάδα της Disney, η κίνηση είναι απλώς η πιο πρόσφατη στην οποία η εταιρεία συνεχίζει να μάχεται ασταμάτητα με έναν σχετικά άπειρο πολιτικό που επέλεξε να τσακωθεί με τον λάθος όμιλο. Από την άλλη, για την ομάδα DeSantis, το λουκέτο στη λίμνη Νόνα αντανακλά την απόγνωση μιας εταιρείας της οποίας τα αποθέματα τελειώνουν και που οι βασικές της επιχειρήσεις της αντιμετωπίζουν σοβαρούς άντίθετους ανέμους.

bob iger disney

Υπάρχει λίγη αλήθεια και από τις δύο πλευρές.

Εκπρόσωπος του DeSantis δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Disney θα ακυρώσει το έργο «δεδομένων των οικονομικών στενοτήτων της εταιρείας, της πτώσης της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και της πτώσης της τιμής της μετοχής της». Δεν έχει άδικο.

Όμως, τα οικονομικά προβλήματα της DisneΥ έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με την επιχείρηση streaming που καταναλώνει χρήματα και βλέπει ραγδαία μείωση των κερδών της από την παραδοσιακή καλωδιακή τηλεόραση. Η δραστηριότητα streaming της (Disney+, Hulu και ESPN+) παραμένει ασύμφορη και τα λειτουργικά της έσοδα από την καλωδιακή TV αλλά και γενικότερα μειώθηκαν κατά 35% λόγω των χαμηλότερων εσόδων από διαφημίσεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

lakenonatowncenter4 1200xx3533 1986 0 0

Λίμνη Νόνα

Το παραδοσιακό δίχτυ ασφαλείας της Disney, το αξιόπιστα κερδοφόρο τμήμα των πάρκων της, εξακολουθεί να αποτελεί ένα φωτεινό σημείο από οικονομική άποψη. Ωστόσο, οι λάτρεις των πάρκων είναι βαθιά δυσαρεστημένοι με τις πρόσφατες αλλαγές των τιμών και της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η Disney μείωσε πρόσφατα τις τιμές των πάρκων ως απάντηση στην αγανάκτηση των πελατών της, αλλά αυτό δεν βοήθησε καθόλου το πρόβλημα της μείωσης των κερδών της.

«Κάποιοι χρειάζονται μέχρι και δάνειο για να προγραμματίσουν πια διακοπές στην Disney World –το έχουν κάνει τόσο πολύπλοκο», είπε ο Pete Werner, ο οποίος διευθύνει το ταξιδιωτικό γραφείο Dreams Unlimited Travel καθώς και το WDWInfo.com, έναν από τους παλαιότερους ιστότοπους θαυμαστών της Disney. «Τα πάρκα και τα θέρετρα της ήταν πάντα ιδανικά για όλους», είπε. «Αυτό μπορεί να αλλάξει και αυτό θα αλλάξει αν δεν αλλάξουν σύντομα την πορεία στην οποία οδεύουν τα πάρκα».

Οι επενδυτές φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Η μετοχή της Disney έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% φέτος, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 2%. Αντίπαλοι της, όπως η Comcast (άνοδος 16%) και η μητρική εταιρεία του CNN, Warner Bros. Discovery (αύξηση 28%) έχουν ανέβει αρκετά υψηλότερα.

Η είδηση της ακύρωσης του έργου στη λίμνη Νόνα ήρθε την ίδια μέρα που η Disney ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το ξενοδοχείο Star Wars, γνωστό ως Galactic Starcruiser, το οποίο είναι μόλις ενός έτους. Οι θαυμαστές της Dsiney γύρισαν την πλάτη στο θέρετρο εξαιτίας των τιμών του, καθώς οι επισκέπτες πλήρωναν περίπου 4.800 έως 6.000 δολάρια ανά δωμάτιο για μια εμπειρία δύο διανυκτερεύσεων. Αυτή η τιμή αποδείχθηκε υπερβολική, είπε ο Werner, και η Disney άρχισε να προσφέρει εκπτώσεις τον Ιανουάριο.

galactic starcruiser 9 e13a1ee0b7b145ad89993079fdf7420a

Galactic Starcruiser

Δεδομένης της σημασίας των πάρκων για τα οικονομικά αποτελέσματα της Disney, δεν επρόκειτο να αφήσει ένα από τα δαπανηρά θέρετρά της να προστεθούν στις ζημιές της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DisneΥ, Bob Iger, επιστρέφοντας για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της εταιρείας, έχει μια εξαιρετική δύσκολη δουλεια μπροστά του. Μπορεί να κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον DeSantis. Ωστόσο, η πραγματική δουλειά του -η επίλυση των υπαρξιακών απειλών της Disney- θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια ομάδα υψηλά αμειβόμενων δικηγόρων και επαγγελματιών της επικοινωνίας για να επιλυθεί.

— Η Natasha Chen του CNN και ο Chris Isidore συνεισέφεραν στο ρεπορτάζ.