Νέα Δημοσκόπηση | Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης

Νέα Δημοσκόπηση | Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης

Το κύμα των ανατιμήσεων αποτελεί το βασικό «πονοκέφαλο» για τους πολίτες, που δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για τα αποτελέσματα που θα έχει το «καλάθι του νοικοκυριού». Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ακρίβεια που επιδρά στην εικόνα της κυβέρνησης αλλά και ο αντίκτυπος που έχει η υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, που παρουσιάστηκε στο OPEN, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 51,9%. Ωστόσο, περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες δεν αναμένουν πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος (το 30.9% απαντά «σίγουρα όχι» και το 30.2% «μάλλον όχι»). Στον αντίποδα μόνο το 6,6% απαντά «σίγουρα ναι» στο σχετικό ερώτημα, ενώ το 26,4% απαντά «μάλλον ναι».

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο οικονομικό πεδίο και ετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, στο δρόμο προς τις εκλογές που εκτός απροόπτου θα διεξαχθούν την Άνοιξη. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ παράλληλα η κρίσιμη μάχη θα δοθεί για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα κριθεί σε ένα βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα και στο πλαίσιο αυτό δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.

Το γαλάζιο ενδιαφέρον στρέφεται πρωτίστως προς την μεσαία τάξη, ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019. Ωστόσο, είναι ένα δύσκολο ακροατήριο, το οποίο πολιορκούν στενά και οι άλλοι πολιτικοί μονομάχοι με αποτέλεσμα η ..μάχη να είναι αμφίρροπη. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 34.7% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 28.5% (δεν περνά απαρατήρητο πως το 34.5% απαντά κανένας).

Με βάση την έρευνα ο πρωθυπουργός προηγείται καθαρά στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι ερωτηθέντες σε θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Ο «κανένας» προηγείται με 37%, ενώ απο εκεί και πέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ποσοστά 30.6% και 29.4% αντίστοιχα).

Βαριά σκιά από την υπόθεση Πάτση

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση ρίχνουν βαριά πολιτική σκιά. Το γεγονός πως οι αποκαλύψεις για τον βουλευτή αφορούν το ευαίσθητο θέμα των κόκκινων δανείων φαίνεται πως αγγίζει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί την συγκεκριμένη υπόθεση ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Μάλιστα οκτώ στους δέκα πολίτες που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δηλώνουν πως είναι πολύ ή αρκετά σοβαρό θέμα.

Τα … μηνύματα είναι ανησυχητικά για το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς το 65,6% θεωρεί πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση αρκετό καιρό πριν την διαγραφή του. Στον αντίποδα μόνο το 13.8% δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα δεν ήξερε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες του βουλευτή και τις έμαθε τώρα που τον διέγραψε. Μάλιστα ο ένας στους δυο πολίτες που απάντησαν στη δημοσκόπηση δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν κινήθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά και καθυστέρησε να αποπέμψει τον πολιτικό.

Η σκιά της ακρίβειας αλλά και όσα έχουν δει το της δημοσιότητας με την υπόθεση Πάτση φαίνεται πως επηρεάζουν σε ένα βαθμό και τα ποσοστά που καταγράφονται στη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με την MRB η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 6,1% από 6.8% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29.1% (από 29.5% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει από το 22.7% στο 23%. Με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να είναι στο 11.5%, το ΚΚΕ στο 5%, την Ελληνική Λύση στο 4.5% και το ΜέΡΑ 25 στο 3%.

31b6214e 9756 4871 8d74 d536af602230
Νέα Δημοσκόπηση | Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης
cab72fc4 1c15 4e41 92f5 ba75c9e54d3c
Νέα Δημοσκόπηση | Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης
ff4cba25 d114 4680 ac75 c989745a3219
Νέα Δημοσκόπηση | Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης