Οι επιπτώσεις του ψηφιακού ευρώ στις ελληνικές τράπεζες | Ψηφιακό Ευρώ

euro digital
Οι επιπτώσεις του ψηφιακού ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες επισήμως την απόφασή της να προχωρήσει στη δεύτερη φάση για την ανάπτυξη και κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Capital.gr ως προς την ημερομηνία των αποφάσεων, του χρονοδιαγράμματος και των χαρακτηριστικών του νέου νομίσματος.

Του Λεωνίδα Στεργίου

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση σε αναλυτές και τραπεζίτες στην ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι ότι παραλείπεται η αναφορά για το όριο των 3.000 ψηφιακών ευρώ ανά άτομο, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενες ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και επισημαίνεται ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα νέο νόμισμα που θα εκδοθεί από την ΕΚΤ και ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί η νομισματική του κυκλοφορία, αποφεύγεται η αναφορά του ποσού.

Η παράλειψη αυτή τη φορά για το όριο των 3000 ψηφιακών ευρώ δεν είναι τυχαία, καθώς θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα του επιτοκίου του και της ποσότητας στην οποία θα εκδοθεί. Πέραν αυτού του ζητήματος, τράπεζες και αναλυτές, όπως η Morgan Stanley, είχαν εκτιμήσει ότι με το όριο των 3000 ψηφιακών ευρώ και λόγω της ζήτησης για ψηφιακές λύσεις και συναλλαγές, η κυκλοφορία του νέου νομίσματος θα προκαλούσε δυνητικά φυγή καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ποσοστό 8%.

Οι επιπτώσεις του ψηφιακού ευρώ στις ελληνικές τράπεζες
Οι επιπτώσεις του ψηφιακού ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, το ποσοστό αυτό είναι μικρό και διαχειρίσιμο για τις μεγάλες τράπεζες και οικονομίες, όχι, όμως, τόσο διαχειρίσιμο για τις μικρότερες, όπως σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Πέραν από τις μετακινήσεις καταθέσεων προς το ψηφιακό ευρώ το οποίο θα εκδίδεται και θα εκκαθαρίζεται κατ’ ευθείαν από την ΕΚΤ, η επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών υπολογίζεται σε 3%, κυρίως λόγω διαφοράς επιτοκίων (καταθέσεων και διατραπεζικής) και προμηθειών στις συναλλαγές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μηδενικό κόστος και χρεώσεις στο ψηφιακό ευρώ, κάτι το οποίο θα συμπαρασύρει τις προμήθειες αντίστοιχων υπηρεσιών (online πληρωμές, εμβάσματα, κλπ) καθώς η εκκαθάριση του ψηφιακού ευρώ θα γίνεται στιγμιαία από το ευρωσύστημα και θα καλύπτει και διασυνοριακές συναλλαγές.

Όλα αυτά θα λυθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2023, όταν θα ξεκινήσει η τελική φάση για την έκδοση και την κυκλοφορία του ευρώ στα μέσα του 2026.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *