Του Δημήτρη Γκάτσιου
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μετά από έναν… διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων, όπως αυτός εξελίχθηκε στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα έδρεψε τους…καρπούς των πολυποίκιλων κινήσεών της στη Σύνοδο των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η… προίκα, σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το Κυπριακό, διευρύνεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά συμβούλια, με την κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του “ραντεβού” των Βρυξελλών, θέτοντας ρότα για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στις Βρυξέλλες το διήμερο της Συνόδου Κορυφής, η ανησυχία για τη μετάλλαξη “Δέλτα” της πανδημίας είναι διάχυτη. Προκειμένου, μάλιστα, να μην υπάρξουν στον ορίζοντα πισωγυρίσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο προανήγγειλε την ανακοίνωση διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, αλλά εξέπεμψε νέο μήνυμα τόσο σε νέους, όσο και μεγαλύτερους σε ηλικία όσον αφορά στη “θωράκιση” που προσφέρουν τα διαθέσιμα εμβόλια.
“Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, όπου δεν είχαμε επιλογές, υπάρχει επιλογή. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Εάν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί, αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να αρρωστήσει από ό,τι αν είναι εμβολιασμένος. Είμαι, λοιπόν, πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε.
Ούτε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μέσα από την σταθερή επιτήρηση, να εντοπίζουμε, ενδεχομένως, τοπικές εξάρσεις τις οποίες θα πρέπει να ελέγχουμε. Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να ελέγξεις μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της από το να την αφήσεις να ξεφύγει από τον έλεγχο σου. Αλλά και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα και απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη που μπορεί να ακολουθήσει, υπάρχει μια απάντηση μόνο, θα το ξαναπώ για χιλιοστή φορά, αυτή είναι ο εμβολιασμός”, τόνισε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στις διευκολύνσεις που εξετάζονται και αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για όσους έχουν εμβολιαστεί τα σενάρια, πέρα από την κατάργηση της υποχρέωσης self test, προβλέπουν:
-Ελεύθερη είσοδο σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι.
-Παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.
-Είσοδο σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τα παραπάνω βήματα, αλλά και όσα θα έρθουν στο προσκήνιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα εφαρμόζονται σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να…τρέξει και μία νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό της κοινότητας.
Συγκεκριμένη στρατηγική
Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία αποτυπώθηκε, από την πρώτη στιγμή, μέσα από τη δήλωση που πραγματοποίησε. Και η στρατηγική αυτή, όπως επισημαίνουν παράγοντες, απέδωσε καρπούς, όπως προκύπτει και από τις σαφείς αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων.
“Θεωρώ ότι η σχετική παράγραφος που αφορά το Κυπριακό, συγκεκριμένα η παράγραφος 19, καλύπτει πλήρως τις ανησυχίες, και τις δικές μας αλλά και της κυπριακής πλευράς. Και νομίζω ότι με απόλυτο τρόπο ξεκαθαρίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί μία λύση…Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο και το έκανα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν τον έντονο προβληματισμό μου για οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την τραγική επέτειο της εισβολής, την 20η Ιουλίου.
Πιστεύω ότι πια έχει καταστεί απολύτως σαφές -αυτό ήταν και το νόημα όλης αυτής της στρατηγικής προσπάθειας που καταβάλαμε τους τελευταίους 18 μήνες- ότι μια ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο, έχει πια επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας και όταν μερικές φορές η Τουρκία “παραπονιέται” για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τις ελληνικές επιδιώξεις στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος απηχεί η ρητή σημείωση ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο καταδικάζει κάθε προσπάθεια και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους.
“Επανέλαβα και στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε μία συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα του προσφυγικού, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη, η οποία αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, δηλαδή την αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας τρίτης χώρας εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, αποτελεί για εμάς μια απαράβατη γραμμή, αλλά όχι μόνο για εμάς, για όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και, βέβαια, δεύτερη προϋπόθεση, η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης σε συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας με την Ευρώπη και να αποδέχεται πια επιστροφές από την Ελλάδα. Γνωρίζετε καλά, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτό, για το θέμα των 1.450 ανθρώπων που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά. Οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα, πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πέραν του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης Κορυφής των “27” προσμετράται και η επικαιροποιημένη από τις Βρυξέλλες διατύπωση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Το Συμβούλιο, λοιπόν, καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην περιοχή και επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου, βάζοντας τη διάσταση της αναλογικότητας και της αναστρεψιμότητας στην προώθηση της ευρωτουρκικής ατζέντας.
“Η Ευρώπη, δια των 27 κρατών-μελών και δια των θεσμικών της οργάνων, στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία πιστεύω ότι θα διαλέξει, τελικά, τον σωστό δρόμο της αποκλιμάκωσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να χτίσουμε εμπιστοσύνη και μία πιο θετική ατζέντα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.