Η Italgas πλειοδότης στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Η Italgas πλειοδότης στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Τη μεγαλύτερη προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η Italgas. Κατά συνέπεια η ιταλική εταιρεία πλειοδότησε έναντι της αντίστοιχης προσφοράς της τσεχικής εταιρείας EPH, που επίσης συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η αποσφράγιση των προσφορών πραγματοποιήθηκε από το Δ.Σ. του Ταμείου, το οποίο και διαπίστωσε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών υπερβαίνει το 15%. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να εκκινήσει η διαδικασία των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών με το ΤΑΙΠΕΔ να απευθύνεται προς την Italgas ζητώντας να αυξήσει περαιτέρω το προσφερόμενο τίμημα. 

Μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, η οποία στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ θα πρέπει επιπλέον να τρέξουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΓΔ Ενέργειας της ΕΕ.

e9a4cf9c7ca845dc9dc6fa3c0388398f

Η Italgas είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Εκτός από τη δραστηριότητά της στο φυσικό αέριο, η εταιρεία είναι ενεργή και στον τομέα της ύδρευσης αλλά και στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η Italgas, η οποία στο α’ εξάμηνο του 2021 είχε έσοδα 665,4 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία EBITDA 489,1 εκατ. ευρώ, έχει ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού της πλάνου 2021 – 2027 σκοπεύει να επενδύσει 7,5 δισ. ευρώ με στόχο να ενισχύσει το στρατηγικό ρόλο του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης προς την απανθρακοποιημένη οικονομία.

Παράλληλα η εταιρεία στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων που διαχειρίζεται προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στην ενεργειακή μετάβαση και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του ανανεώσιμου φυσικού αερίου και της ενεργειακής αποδοτικότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφορά το σύνολο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα το 100% της  ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) και το 100% της ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).

One thought on “Η Italgas πλειοδότης στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *