Δεν έπεισε κανέναν ο εξαντλημένος Biden στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του στον George Stephanopoulos

Δεν έπεισε κανέναν ο εξαντλημένος Biden στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του στον George Stephanopoulos

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου Joe Biden μετά την κατάρρευση στο debate της περασμένης εβδομάδας δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την αιμορραγία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τους Myah Ward, Mia McCarthy και Nicholas Wu/POLITICO

Μέλη του Κογκρέσου και κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών είπαν στο POLITICO λίγο μετά τη συνέντευξη του Biden με τον George Stephanopoulos στο ABC News ότι ο πρόεδρος ήταν πιο ενεργητικός και δυναμικός από ό,τι στη σκηνή κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Donald Trump, αλλά, μάλλον, όλο αυτό δεν είναι αρκετό για να δαμάσει τον πανικό.

Και πολλοί είναι σοκαρισμένοι από την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου σχετικά με τη θέση του στην προεκλογική κούρσα και την επανειλημμένη απόρριψη των εκτεταμένων ανησυχιών του κόμματός του. Είναι μια προσέγγιση που ορισμένοι Δημοκρατικοί την περιέγραψαν ως «επικίνδυνη».

«Ήταν πιο εμψυχωμένος και σίγουρα ενίσχυσε τη θέση του. Αλλά το ερώτημα που τέθηκε στη συζήτηση αφορά την φυσική του κατάσταση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όχι την απόδοσή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε ο David Axelrod, το μακροχρόνιο στέλεχος των Δημοκρατικών που βοήθησε από ηγετική θέση στις προεκλογικές εκστρατείες του Barrack Obama. «Και απλώς ο ίδιος δεν αναγνωρίζει αυτή την ανησυχία. Επίσης, αρνείται (να συνειδητοποίησει) το πού βρίσκεται ακριβώς τώρα σε αυτόν τον αγώνα».

Ένα μέλος των Δημοκρατικών της Βουλής, στον οποίο δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει ανώνυμα ώστε να είναι ειλικρινής, είπε: «Η άρνηση του προβλήματος δεν είναι μια λύση ή μια πορεία προς τα εμπρός για να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι έχει την ικανότητα ή το όραμα για τέσσερα ακόμη χρόνια».

Το ξέσπασμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζει να κάνει μεταστάσεις τις τελευταίες ημέρες. Λίγοι στρατηγοί των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι η συνέντευξη του προέδρου την Παρασκευή θα ανακόψει την ορμή των στελεχών και υποψηφίων που θα ζητήσουν την απομάκρυνση του Biden. Ήδη, τέσσερα μέλη έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν πως ο Biden πρέπει να παραιτηθεί από υποψήφιος και άλλα δύο είπαν ότι δεν πιστεύουν πως ο πρόδρος μπορεί να νικήσει τον Trump. Και όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα, πολλοί στο κόμμα προετοιμάζονται για περισσότερους αποστάτες.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Hakeem Jeffries, πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή το απόγευμα με μέλη επιτροπών των Δημοκρατικών για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον Biden, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, στα οποία δόθηκε η δυνατότητα της ανωνυμίας για να μιλήσουν ελεύθερα για τη συνάντηση. Και ο γερουσιαστής Mark Warner (D-Va.) προσέγγισε τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για να οργανώσει μια συζήτηση σχετικά με την πορεία του Biden προς τα εμπρός. Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον από τις διακοπές τους της 4ης Ιουλίου για ψηφοφορίες τη Δευτέρα το βράδυ, όταν οι ηγέτες των Δημοκρατικών θα πρέπει αναπόφευκτα να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτοπροσώπως με μέλη του κόμματος και στέλεχη του.

«Οι Δημοκρατικοί πέρασαν τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας να του δώσουν χώρο και χρόνο», είπε ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden. «Επειδή φαίνεται ότι έχει πεισμώσει, βλέπουμε μια προσπάθεια να ανέβει το θέμα μια-δυο βαθμίδες. Και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο από την επιχείρηση αντικατάστασης Biden και από οτιδήποτε άλλο».

Η συνέντευξη στο ABC πλαισιώθηκε από ορισμένους συμμάχους του Biden ως μια κομβική ευκαιρία για τον πρόεδρο να πείσει το κόμμα του ότι ανταποκρίνεται στο καθήκον. Πραγματοποιήθηκε καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στη χειρότερη του θέση όσον αφορά τις εκλογές του 2024, καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι από ποτέ έχουν αρνητική γνώμη για τον Biden, πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι ξανά υποψήφιος και θέλουν κάποιος άλλος να ηγηθεί της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών.

Ο Biden εμφανίστηκε ανυποχώρητος και την Παρασκευή, πριν την μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης, καθώς πραγματοποίησε μια προεκλογική εκδήλωση στο Ουισκόνσιν. Είπε επανειλημμένα, τόσο στην εκδήλωση, όσο στη συνέντευξη αργότερα και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και χρησιμοποίησε το ABC για να απορρίψει τα καταστροφικά χαμηλά ποσοστά των δημοσκπήσεων και τις αυξανόμενες εκκλήσεις που δέχεται προκειμένου να παραμερίσει.

«Αν ο Κύριος Παντοδύναμος κατέβαινε και έλεγε, “Τζο, φύγε από τον αγώνα”, θα έβγαινα από τον αγώνα», είπε ο Biden. «Αλλά ο Κύριος, ο Παντοδύναμος δεν κατεβαίνει».

Οι επανειλημμένες απορρίψεις και η άρνηση του Biden να αντιμετωπίσει σοβαρά τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την πνευματική του οξύτητα χτύπησε πολλούς Δημοκρατικούς που παρακολουθούσαν με προσοχή τη συνέντευξη. Ένας αξιωματούχος των Δημοκρατικών που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Biden το 2020 είπε ότι φαίνεται πως η ομάδα του Biden «δεν είναι ειλικρινής μαζί του και αυτό είναι επικίνδυνο».

Και η βουλευτής Judy Chu (Καλιφόρνια) δήλωσε ότι βρήκε ιδιαίτερα ενοχλητική την απάντηση του Biden σχετικά με την πραγματοποίηση ενός γνωστικού τεστ. «Βρήκα την απάντηση “κάνω ένα γνωστικό τεστ κάθε μέρα” ανησυχητική και όχι ιδιαίτερα πειστική, επομένως θα παρακολουθώ προσεκτικά κάθε μέρα για να δω πώς τα πάει, ειδικά σε αυθόρμητες καταστάσεις», είπε.

Στο κόμμα, οι Δημοκρατικοί έχουν συζητήσει για τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω επιστολών που θα καλούσαν τον Biden να παραιτηθεί. Αυτές οι προσπάθειες είναι πιθανό να αυξηθούν όταν συγκεντρωθούν ξανά στην Ουάσιγκτον. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών και στελεχών των Δημοκρατικών έχουν δηλώσει ιδιωτικά -και λίγοι δημόσια- ότι πιστεύουν πως ο Biden θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειές τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής.

«Πιστεύω ότι το προσωπικό συμφέρον των μελών στο ψηφοδέλτιο θα είναι αυτό που θα τον βυθίσει (τον Biden). Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι θα πάρει τους πάντες μαζί του», είπε ένας βοηθός ενός Δημοκρατικού κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για να συζητήσει με ειλκρίνεια την κατάσταση.

Ωστόσο, μια χούφτα συμμάχων του Biden βγήκαν σθεναρά προκειμένου να υπερασπιστούν τον πρόεδρο. Ο γερουσιαστής John Fetterman (D-Pa.) επανέλαβε την Παρασκευή ότι ο Biden είναι ο υποψήφιος του κόμματος και ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει «να αποκτήσουν σπονδυλική στήλη ή να αναπτύξουν ένα σύνολο». Ο βουλευτής Jim Clyburn (D-S.C.) είπε ότι ο Biden είναι «αυτός που χρειάζεται η χώρα μας», ενώ ο γερουσιαστής Chris Coons (D-Del.) μοιράστηκε δημοσίως τη συνέντευξη και είπε ότι ανυπομονεί να βοηθήσει τον Biden «να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του Trump και να κερδίσει τον Νοέμβριο».

Παρόλα αυτά, οι θετικές κριτικές τους δεν έπεισαν συνολικά τους Δημοκρατικούς ότι ο Biden είναι σε θέση να νικήσει τον Trump.

Ο βουλευτής Mike Quigley (D-Ill.) έγινε το τελευταίο μέλος του Κογκρέσου που ζήτησε από τον Biden να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024 νωρίτερα την Παρασκευή, ενώνοντας τις εκκλήσεις του με εκείνες των συναδέλφων του του Δημοκρατικού κόματος Lloyd Doggett (Τέξας), Raúl Grijalva (Αριζόνα) και Seth Moutlon (Μασαχουσέτη).

«Η κληρονομιά σας έχει οριστεί. Σας οφείλουμε το μεγαλύτερο χρέος ευγνωμοσύνης», δήλωσε ο Quigley στο MSNBC το βράδυ της Παρασκευής. «Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να το εδραιώσετε για πάντα και να αποτρέψετε την απόλυτη καταστροφή είναι να παραιτηθείτε και να αφήσετε κάποιον άλλο να το κάνει αυτό».

* Οι Elena Schneider, Daniella Diaz, Brakkton Booker, Ally Mutnick, Eli Stokols, Adam Cancryn και Shia Kapos συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *