Οι Δημοκρατικοί κινούνται αθόρυβα στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Joe Biden

Οι Δημοκρατικοί κινούνται αθόρυβα στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Joe Biden

Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες και γερουσιαστές κινούνται αθόρυβα προσπαθώντας να ενισχύσουν τα εθνικά τους προφίλ και να τοποθετηθούν κατάλληλα ώστε να είναι υποψήφιοι για την προεδρία το 2028 —ή το 2024, εάν ο Πρόεδρος Biden παραιτηθεί απροσδόκητα.

Από τους Alex Thompson και Sophia Cai/Axios

Οι πιο φιλόδοξοι Δημοκρατικοί της επόμενης γενιάς υποστηρίζουν όλοι την επανεκλογή του Biden αλλά χαράζουν γραμμές μάχης για την επόμενη κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Οι πρόωρες αυτές κινήσεις αποτελούν επίσης αντιστάθμισμα έναντι του 80χρονου προέδρου των ΗΠΑ που είναι αντιμέτωπος με φόβους και ανησυχίες για την υγεία του ή αν τυχόν αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο Αύγουστο, είπαν στο Axios αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος.

Τους τελευταίους μήνες, πάνω από μισή ντουζίνα Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν ιδρύσει παναμερικανικούς πολιτικούς οργανισμούς, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν ταξίδια σε εθνικό επίπεδο και επισκέφθηκαν Πολιτείες που παραδοσιακά διεξάγουν πρόωρες προεδρικές προκριματικές εκλογές.

Ο κυβερνήτης του Illinois, J.B. Pritzker, ο κυβερνήτης της Pennsylvania, Josh Shapiro και ο βουλευτής της Καλιφόρνια Ro Khanna ταξίδεψαν στο New Hampshire τους τελευταίους μήνες —και ο Khanna επέστρεψε εκεί αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει με τον υποψήφιο για την προεδρία του GOP, Vivek Ramaswamy.

Ο γερουσιαστής του New Jersey, Cory Booker, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020, έχει ήδη 10 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για μια επανεκλογή στη Γερουσία το 2026, την οποία θα μπορούσε να μετατρέψει σε μια προεδρική εκστρατεία για το 2024. Ο Booker θα είναι επικεφαλής ενός πάνελ στη Νότια Καρολίνα για την υγειονομική περίθαλψη και τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις 18 Νοεμβρίου και συμμετέχει στην κούρσα για τη δημαρχία του Charleston, στην οποία είναι υποψήφιος ο πρώην βοηθός του Clay Middleton.

Η κυβερνήτης του Michigan, Gretchen Whitmer, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom και ο Pritzker δημιούργησαν πρόσφατα παναμερικανικές πολιτικές ομάδες —τις «Fight Like Hell PAC», «Campaign for Democracy» και «Think Big America», αντίστοιχα. Η ομάδα του Newsom έχει επικεντρωθεί στην ασφάλεια των όπλων, ενώ οι ομάδες της Whitmer και του Pritzker ασχολούνται με τα δικαιώματα υπέρ των αμβλώσεων.

newsom china visit getty
O Gavin Newsom με τον πρόεδρο της Κίνας | Οι Δημοκρατικοί κινούνται αθόρυβα στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Joe Biden

Από την άλλη, η Αντιπρόεδρος Kamala Harris έχει επικεντρωθεί επίσης στα δικαιώματα των αμβλώσεων και πρόσφατα ξεκίνησε μια καλά αποδεκτή περιοδεία, την «Fight for Our Freedoms College Tour» που περιλαμβάνει πολλά ιστορικά μαύρα κολέγια και πανεπιστήμια.

Ωστόσο, όλα τα γραφεία των Δημοκρατικών επανέλαβαν στο Axios την υποστήριξή τους στον Biden και τα σχέδιά τους να εργαστούν σκληρά για να τον επανεκλέξουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του, δημοσίευσε μια αναφορά από τον γιατρό του ότι είναι καλά στην υγεία του για έναν άνδρα της ηλικίας του και είπε ότι έχει επικεντρωθεί στην επανεκλογή του.

Παρόλα αυτά, η δέσμευση των Δημοκρατικών στον Biden δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν σενάρια για κάθε περίπτωση. Εάν ο Biden αποχωρήσει από την κούρσα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, πιθανότατα θα υπάρξει χρόνος για τους υποψηφίους να συγκεντρώσουν αρκετά ψηφοδέλτια ώστε να αποφασίσουν για την υποψηφιότητα τους. Ωστόσο, εάν αποχωρήσει μετά την 1η Ιανουαρίου, ο αγώνας για την υποψηφιότητα θα πήγαινε πιθανότερα στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, επειδή οι υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν σε αρκετές πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings και της Elaine Kamarck, η οποία είναι στην Επιτροπή Κανονισμών του DNC από το 1997.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Biden πιθανότατα θα είχε κάποιους αντιπροσώπους και θα μπορούσε να τους ζητήσει να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο —αλλά οι εκπρόσωποι θα ήταν ελεύθεροι να υποστηρίξουν όποιον θέλουν.

Gretchen Whitmer1
Gretchen Whitmer | Οι Δημοκρατικοί κινούνται αθόρυβα στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Joe Biden

Αν και σπάνιο, υπάρχει προηγούμενο που ένας πρόεδρος αποφασίζει ξαφνικά να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Στις 31 Μαρτίου 1968, ο Πρόεδρος Lyndon Johnson αποχώρησε από την κούρσα καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ κατέτρωγε την προεδρία του. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα, ο Johnson είχε πει: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αφιερώσω μια ώρα ή μια μέρα από το χρόνο μου σε προσωπικές κομματικές διαμάχες ή σε άλλα καθήκοντα εκτός από τα σημαντικά καθήκοντα αυτού του γραφείου».

Josh Shapiro
Josh Shapiro | Οι Δημοκρατικοί κινούνται αθόρυβα στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Joe Biden

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *