Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ | Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ – Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη
Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ – Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

Aνακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία – Το deal για την απόκτηση του ποσοστού που κατείχαν οι Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης στην Ελλάκτωρ από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη αναδιατάσσει το συσχετισμό δυνάμεων σε ενέργεια, κατασκευές και παραχωρήσεις – Yποβολή δημόσιας πρότασης για την Ελλάκτωρ – Motor Oil: Στα 182 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 29,87% της Ελλάκτωρ

κείμενο Νίκος Χρυσικόπουλος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σε ένα deal που δύναται να χαρακτηριστεί ως ο ορισμός του «game changer», ο Όμιλος Βαρδινογιάννη κατέληξε σε συμφωνία με τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη για να αποκτήσει το ποσοστό που κατείχαν οι τελευταίοι στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

H συμφωνία είναι πλέον επίσημη μετά και την ανακοίνωση από πλευράς Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη, και σε πρώτη ανάγνωση αλλάζει τα δεδομένα σε τρία, τουλάχιστον, επίπεδα:

vardinogiannis
Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ | Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

*Βάζει τέλος σε μια σκληρή επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ της Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν και των Μπάκου και Καϋμενάκη η οποία μαίνονταν για μήνες στους κόλπους της Ελλάκτωρ και κόστισε πολύ ακριβά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά. Πλέον η Ελλάκτωρ αποκτά τις προϋποθέσεις να προχωρήσει στην εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, με σύμμαχο μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

*Δημιουργεί μια συμμαχία μεταξύ Reggeborgh και Motor Oil, κάτι που με τη σειρά του συνθέτει έναν νέο επιχειρηματικό πόλο σε μία περίοδο που τεράστια έργα και διαγωνισμοί στις υποδομές, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις παραχωρήσεις διεκδικούνται από μεγάλους εγχώριους ομίλους και ξένα funds, εν αναμονή και των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

*Ενισχύει περαιτέρω το στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil στον κλάδο της ενέργειας και κυρίως στις ΑΠΕ καθώς η «Άνεμος» της Ελλάκτωρ θα περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Βαρδινογιάννη αφού θα αποσχιστεί, δίνοντας μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίας καθαρής ενέργειας και την δεύτερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου με περίπου 500MW στην ελληνική αγορά, με πρώτο τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ellaktor 3
Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ – Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

Δημόσια πρόταση

Επί του παρόντος, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μένει να γνωστοποιηθούν καθώς η αγορά αναμένει να ξεκαθαρίσει η αρχιτεκτονική της συναλλαγής, το ζήτημα της υποβολής δημόσιας πρότασης που θα υποβληθεί από ΜΟΗ και Reggeborgh, ο μηχανισμός απόσχισης της Άνεμος και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Παρότι υπήρχαν αρκετές προσεγγίσεις, στο τίμημα της συμφωνίας υπήρχε διαφορά. Εφόσον ευσταθούν οι ίδιες πληροφορίες, η πλευρά των Μπάκου και Καϋμενάκη αποεπενδύοντας από την Ελλάκτωρ αποκομίζει υπεραξία της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, δεδομένου όπως είχε γίνει γνωστό πως τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 130 εκατ.ευρώ στην εταιρεία. Να σημειωθεί πως στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί και η υποβολή επίσημη προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών της Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, όπως αναφέρεται απλό πλευράς Greenhill και Kiloman.

bakos kaymenakis
Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ | Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

Νέος πόλος

Σε κάθε περίπτωση το deal δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η Μotor Oil να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πόλους του τομέα των κατασκευών, αποκτώντας παράλληλα το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ του ομίλου Ελλάκτωρ. H MOH μέσω της Τeforto Holdings Ltd, του βραχίονα που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται σταθερά σε διαδικασία ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της στην καθαρή ενέργεια κάτι που αποτελεί άξονα στρατηγικής σημασίας.

Αντίστοιχα, η Reggeborgh απελευθερωμένη πλέον από τις μετοχικές διαμάχες, θα ρίξει το βάρος των επόμενων κινήσεων στην ενδυνάμωση του κατασκευαστικού ομίλου και στις παραχωρήσεις, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση της Αττικής οδού που θεωρείται το «πετράδι του στέμματος« των παραχωρήσεων.

Το ύψος της συμφωνίας για την πώληση του μεριδίου των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάκτωρ (επισήμως 29,784% με βάση την τελευταία γνωστοποίηση, αλλά υπολογίζεται λίγο πάνω από το 30%) ανήλθε στα 182 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το τίμημα για τις ΑΠΕ.

Όπως ανακοίνωσαν οι Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη, «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.
Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη»

elaktor motor oil
Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ – Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

One thought on “Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ | Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *