Συναγερμός στις ΗΠΑ | Η Κίνα στήνει μυστική βάση στην Κούβα | Η «μυστική βάση υποκλοπών» στην Κούβα και οι αντιδράσεις Λευκού Οίκου και Αβάνας

Συναγερμός στις ΗΠΑ | Η Κίνα στήνει μυστική βάση στην Κούβα | Η «μυστική βάση υποκλοπών» στην Κούβα και οι αντιδράσεις Λευκού Οίκου και Αβάνας

Την αντίδραση τόσο του Λευκού Οίκου, όσο και της Αβάνας προκάλεσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), σύμφωνα με το οποίο η Κούβα και η Κίνα υπέγραψαν μυστική συμφωνία που προβλέπει να δημιουργηθεί σταθμός ηλεκτρονικής υποκλοπής των επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η Κίνα, με την οποία βρίσκονται σε ολοένα πιο σκληρό ανταγωνισμό οι ΗΠΑ, θα διαθέσει «δισεκατομμύρια δολάρια» στην Κούβα για να οικοδομηθεί αυτή η βάση.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε επίσης λόγο περί τέτοιας συμφωνίας, επικαλούμενο «πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών» των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδίου αυτού τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με το δίκτυο, όμως «δεν είναι σαφές αν η Κίνα άρχισε ήδη να κατασκευάζει τη βάση υποκλοπών».

Τι λέει η Κούβα για όλα αυτά

Ωστόσο, η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε χθες Πέμπτη (8/6) «ψευδές και ανυπόστατο» το δημοσίευμα της WSJ.

«Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε (…) την εντελώς ψευδή και ανυπόστατη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κούβα και στην Κίνα στρατιωτικής φύσης για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο σε δημοσιογράφους στην Αβάνα.

Η Κούβα «απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη Λατινική Αμερική, «συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «συκοφαντίες αυτού του είδους κατασκευάζονται συχνά από αξιωματούχους των ΗΠΑ».

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Στη διάψευση του δημοσιεύματος, όμως, προχώρησαν και ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν είναι ακριβές».

«Είδα το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, στο μικρόφωνο του MSNBC.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας», ανέφερε ο κ. Κέρμπι. «Το παρακολουθούμε αυτό πολύ στενά», πρόσθεσε.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι ακριβές αυτό. Δεν έχουμε ενημερωθεί για καμιά εγκατάσταση της Κίνας και της Κούβας, για κανενός τύπου βάση κατασκοπείας», τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί «μόνιμα» τις σχέσεις του Πεκίνου και της Αβάνας.

«Βαθιά ανήσυχοι»

Μολαταύτα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Μάρκο Ρούμπιο, οι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερουσία, ανέφεραν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι» για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η WSJ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες θρασείες επιθέσεις της Κίνας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας», υποστήριξαν οι δύο γερουσιαστές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να θέλει να επεκτείνει την κινεζική στρατιωτική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, να ανταγωνιστεί αυτή των ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων είναι παρούσες σε όλες τις ηπείρους.

Όμως η εγκατάσταση βάσης στο έδαφος της Κούβας, σε τόσο μικρή απόσταση από τη Φλόριντα, θα αποτελούσε νέο επίπεδο για το Πεκίνο και θα εκλαμβανόταν στην Ουάσιγκτον ως απειλή άνευ προηγουμένου.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η εγκατάσταση από την Κίνα βάσης κατασκοπείας 160 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα και τις ΗΠΑ θα ήταν απαράδεκτη», επέμειναν οι γερουσιαστές.

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Σοβιετική Ένωση διέθετε εγκαταστάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας στην Κούβα.

Το 1962, οι ΗΠΑ παρατήρησαν ράμπες εκτόξευσης πυραύλων. Ο πρόεδρος Τζον Κένεντι αποφάσισε να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στη νήσο και για αρκετές ημέρες, η απειλή ανοικτής σύρραξης –χωρίς να αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων– ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις είχε φθάσει σε παροξυσμό.

Η ΕΣΣΔ αποφάσισε τελικά να μην εγκατασταθούν πύραυλοι στην Κούβα και οι ΗΠΑ απέσυραν τους δικούς τους πυραύλους από την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον υποστήριξε πως ήταν «κατασκοπευτικό» πέρασε σε μεγάλο ύψος πάνω από την αμερικανική επικράτεια ώσπου το κατέρριψε καταδιωκτικό, επεισόδιο που κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal

Μυστική συμφωνία σύναψαν η Κίνα και η Κούβα για τη δημιουργία μονάδας υποκλοπών στο νησί, κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), μία τέτοια εγκατάσταση περίπου 100 μίλια από τη Φλόριντα, θα έδινε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ (εκεί βρίσκονται αρκετές στρατιωτικές βάσεις), αλλά και την κυκλοφορία των πλοίων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, αξιωματούχοι με γνώσεις επί του θέματος δήλωσαν ότι το Πεκίνο συμφώνησε να πληρώσει στην Αβάνα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να της επιτραπεί να κατασκευάσει τον σταθμό υποκλοπών και ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Photo: Yander Zamora/EPA/Shutterstock

Γιατί μια τέτοια βάση αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ

Η παραπάνω αποκάλυψη έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω της εγγύτητας της Κούβας με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο. Έτσι, μία τέτοια βάση με προηγμένες δυνατότητες στην «πόρτα» των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου νέα απειλή.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τις πληροφορίες ως πειστικές και υπογράμμισαν ότι η βάση θα επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθεί σήματα, κάτι γνωστό στον κόσμο της κατασκοπείας ως Signt. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των email, των τηλεφωνικών κλήσεων και των δορυφορικών μεταδόσεων.

Κλειστά στόματα από Κίνα και Κούβα

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, ενώ η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη τοποθεσία του σταθμού ακρόασης ή εάν είχε ξεκινήσει η κατασκευή. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε να κάνει (αν μπορεί να κάνει κάτι) η κυβέρνηση Μπάιντεν για να σταματήσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, γράφει η WSJ.

Στη συνέχεια, η WSJ επικαλούμενη αναλυτές, επισημαίνει ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η δημιουργία βάσης στην Κούβα είναι δικαιολογημένη λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών και μυστικών δραστηριοτήτων κοντά στην Κίνα. Άλλωστε, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε αποστολές ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Μια μονάδα υποκλοπής στην Κούβα θα καθιστούσε σαφές ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (think tank για την εθνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *