Πολλοί θυμήθηκαν πως το Τσερνομπίλ συνετέλεσε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ άλλοι θυμήθηκαν λόγω της καραντίνας τη Φουκουσίμα. Θυμίζουμε πως λόγω του παραπετάσματος και της τεχνολογίας δεν είχαμε εικόνα όπως τώρα, όταν έγινε η καταστροφή στην Ουκρανία. Στη Φουκουσίμα είχαμε εικόνα και κυρίως εικόνα του πόσο χτυπήθηκε η ιαπωνική κοινωνία και οικονομία.
Η επιδημία του “κοροναϊού” τώρα στο 2020 απειλεί τόσο το καθεστώς της Κίνας όσο και το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο ευημερίας που έχει στηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. To νέο Τσερνομπίλ δηλαδή.
Η παγκόσμια οικονομία έχει μία βόμβα στα θεμέλια του κι ονομάζεται χρέος.
Το κραχ που έχει δημιουργήσει η πανδημία του “Covid 19” αν αγγίξει το δομικό αυτό πρόβλημα, θα προκαλέσει μία τέτοια έκρηξη που θα που θα την θυμόμαστε για δεκαετίες, όπως θυμόμαστε το κραχ του ’29 και τη δεκαετία του ’30 με την άνοδο του φασισμού και τον πόλεμο που ακολούθησε.
H κρίση έχει ακουμπήσει την “φούσκα” των μετοχών και σύντομα θα αγγίξει αυτή των ακινήτων.
Τα χρηματιστήρια τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν καταγράψει «ανυπολόγιστες» απώλειες. Ο S&P 500 από τις 3.400 μονάδες βρέθηκε κοντά στις 2.300 και είναι πολύ πιθανό μετά μια μικρή αντίδραση να ακολουθήσει και συνέχεια στην κατάρρευση.
Το Τσερνομπίλ κατέστρεψε τη Σοβιετική Ένωση.Ο COVID-19 τη Δύση;
Χαρακτηριστικό είναι πως τις τελευταίες 10 μέρες μετά από κάθε ανακοίνωση της FED και της αμερικάνικης κυβέρνησης μέτρων αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων η κάθε μία, ακολουθούσαν πτώσεις των χρηματιστηριακών δεικτών οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν διψήφιες.
Φυσικά αν δεν ήταν πολλές οι «φούσκες» θα υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, άρα και ψυχραιμία.
Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου ο S&P 500 έγραψε το ιστορικό υψηλό των 3.386 μονάδων. Ο ανοδικός κύκλος ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου του 2009 από 683 μονάδες (με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 666 μονάδες). Δηλαδή, στα 11 χρόνια και δυο μέρες έγραψε μια απόδοση που πλησίασε το 400%. Εδώ άλλωστε πατάει κι ο Πρόεδρος Τραμπ για την επανεκλογή του το Νοέμβριο.
Το ράλι αυτό, όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων που το στήριξαν τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από μηδενικά-αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τα οποία συνολικά ξεπέρασαν τα 13 τρισ. δολ.
Ο συνδυασμός μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης αύξησε το παγκόσμιο χρέος κατά 150% περίπου από 97 τρισ. δολ. σε 250 τρισ. δολ.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 35% από τα 64 τρισ. δολ. στα 87 τρισ. δολάρια.
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως για να αυξήσουμε το ΑΕΠ κατά 27 τρισ. δανειστήκαμε πάνω από 150 τρισ. Είναι σαν μια επιχείρηση να δανείζεται 6-7 δολ. για να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 1 δολ. Καμιά τράπεζα δεν θα βρισκόταν να τη δανείσει και θα είχε κατεβάσει ρολά προ πολλού.
Ας υποθέσουμε πως έχετε ένα νοικοκυριό που κερδίζει 100 ευρώ τον μήνα και ξοδεύει 300. Για να μην το κηρύξουν σε πτώχευση και αναγκαστούν να διαγράψουν τα δάνειά του μηδενίζουν το επιτόκιο και μετά το δανείζουν με αρνητικό επιτόκιο. Όταν προκύπτει μια ασθένεια που μηδενίζει το εισόδημα το δανείζουν σε έναν μήνα όσα τον δάνεισαν σε ένα χρόνο.
Οι ψηφοθηρικές, λαικιστικές κυβερνήσεις προκειμένου να είναι αρεστές και να κερδίζουν εκλογές ‘ανάγκαζαν’ τις “ανεξάρτητες” κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν χρήματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευημερία με τη δημιουργία ανεξέλεγκτου χρέους. Αυτό ήταν λάθος.
Η μοναδική οικονομική ευημερία που είναι βιώσιμη είναι αυτή που στηρίζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την παραγωγή.
Προκειμένου να εξυπηρετείται το τεράστιο χρέος που δημιούργησαν για να αποφύγουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μηδένισαν τα επιτόκια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και αρνητικά. Πριν από μερικούς μήνες περί τα 14 τρισ. δολ. ομόλογα είχαν αρνητική απόδοση.
Τους επόμενους μήνες τα ομόλογα που θα έχουν αρνητικές αποδόσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια και ετοιμάζουν τρισ. δολ. ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες την οικονομικής καθίζησης και χρηματιστηριακών κραχ λόγω της επιδημίας “Covid 19”.
Προ κρίσης πολλά ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτικά και δημόσια είχαν πρόβλημα καθώς οι μηδενικές ομολογιακές αποδόσεις δεν τους επέτρεπαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να καταβάλουν συντάξεις. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπιζαν μερικώς κι αναποτελεσματικώς (μακροπρόθεσμα) με το 30% περίπου των διαθεσίμων που είχαν σε μετοχές, οι τιμές των οποίων “φούσκωναν” συνεχώς από το 2009.
Τώρα τα χρηματιστήρια καταρρέουν και τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις θα αυξηθούν. Το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί ακόμη ταχύτερα και καταστροφικότερα.
Το 2008 όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη με πρωτοβουλία των ΗΠΑ βρέθηκαν από την ίδια πλευρά και προέβησαν σε συντονισμένες κινήσεις αντιμετώπισης της ύφεσης και της κρίσης.
Σήμερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά απέναντι σε αναδυόμενες υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και σε συμμάχους όπως η Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν κινήσεις εμπορικών και νομισματικών ανταγωνισμών όλων προς όλους.
Το κραχ που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα χρηματιστήρια έχει πολλές πιθανότητες να μην μοιάζει με αυτά που βιώναμε κάθε δεκαετία, περίπου. Είναι πολύ πιθανό να μοιάζει με αυτά που γίνονται κάθε αιώνα και αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες και το κυρίαρχο οικονομικός και πολιτικό υπόδειγμα.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, το 2021 θα έχουμε έναν διαφορετικό πλανήτη από ότι σήμερα το 2020. Ας ελπίσουμε όμως να μη ζήσουμε νέο Τσερνομπίλ. Ας το ελέγξουμε όσο μπορούμε. (πληροφορίες αντλήθηκαν από εδώ)