COVID-19:Θα εφαρμοστεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας;oι ποινές και οι παραβάτες

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:47 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
απαγόρευση

Σχέδια για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεξεργαστούν οι αρμόδιες Αρχές, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα εκατοντάδες περιστατικά μη συμμόρφωσης μερίδας πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ύστερα και από τα τελευταία κρούσματα παραλογισμού, με τους πολίτες που βγήκαν βόλτα σε παραλίες, γέμισαν πάρκα και γήπεδα και προκάλεσαν συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για το έσχατο και πιο αυστηρό μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή υπό δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι η εξάπλωση του ιού να ενταθεί το επόμενο διάστημα και το δεύτερο, μία μερίδα πολιτών να συνεχίσει να μη συμμορφώνεται στα μέτρα, ακόμα και μετά τις συστάσεις των τελευταίων 24ώρων. Σημειώνεται, πάντως, ότι την Κυριακή παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμόρφωση σε σχέση με το Σάββατο, ενώ μεγάλο «στοίχημα» είναι τι θα συμβεί σήμερα που αρκετά καταστήματα (όπως τα σούπερ μάρκετ και άλλα) είναι ανοικτά. 

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για μία δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση, καθώς θα φέρει νέες επιπτώσεις στην αγορά, κάτι βέβαια που δεν θα ληφθεί υπόψη εάν το μέτρο κριθεί απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας.

Στην εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα συμβάλουν κυρίως οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα ελέγχουν την τήρηση της εφαρμογής του.

Οι ποινές για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση

Ας δούμε τώρα το νομικό καθεστώς για τους παραβάτες των απαγορεύσεων, όπως τα γράφει ο Γιάννης Χαμπιλός (ασκούμενος δικηγόρος).

Με την εισαγωγή του νέου Ποινικού Κώδικα στο δικαϊικό μας σύστημα υπήρξε αντικατάσταση του άρθρου 285ΠΚ που όριζε τα περί παραβιάσεως των μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών. Πλέον το νέο άρθρο ορίζει τις ποινές σχετικά με τις παραβιάσεις των μέτρων που έχουν παρθεί για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Αναλυτικά:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια,τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α′ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β′ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Πόσοι συνελήφθησαν για παραβιάσεις

Παρά τις συστάσεις φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πολίτες που δεν συμμορφώνονται στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με την Αστυνομία να έχει προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη σε συνολικά 127 συλλήψεις.

Πρόκειται για άτομα που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να λειτουργούν κομμωτήρια, καφετέριες,  καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα. Πρόκειται για χώρους για  τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Αναλυτικότερα, από την  Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί 122 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 127 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές:

(48) στην Αττική,

• (25) στη Δυτική Ελλάδα,

• (10) στη Θεσσαλία,

• (7) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• (7) στο Νότιο Αιγαίο,

• (5) στη Δυτική Μακεδονία,

• (5) στην Κεντρική Μακεδονία,

• (5) στην Κρήτη,

• (4) στην Πελοπόννησο,

• (3) στη Θεσσαλονίκη

• (3) στη Στερεά Ελλάδα,

• (2) στην Ήπειρο,

• (2) στο Βόρειο Αιγαίο και

• (1) στα Ιόνια Νησιά

Από τις παραπάνω περιπτώσεις:

την Πέμπτη 12 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,

• την Παρασκευή 13 Μαρτίου βεβαιώθηκε 1 παράβαση με 1 σύλληψη,

• το Σάββατο 14 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις και

• την Κυριακή 15 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *