Πόσο κοστίζει 1 GB δεδομένων κινητής ανά χώρα; | Ποια η θέση της Ελλάδας;

gb
Πόσο κοστίζει 1 gigabyte (GB) ανά χώρα;

upd 24/10/2022 (παραθέτουμε το άρθρο του Χρήστου Κοτσακά με τα νεότερα στοιχεία)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το κόστος 1GB mobile δεδομένων: Πανάκριβη η Ελλάδα, πάμφθηνο το Ισραήλ

Εξαιρετικά χαμηλά (άρα και… ακριβά), όσον αφορά στην κατάταξη των φθηνότερων χωρών βάσει του κόστους για 1GB mobile data, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως φαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση του Cable.co.uk. Τα δεδομένα της μελέτης αφορούν σε μια σύγκριση 5.292 προγραμμάτων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 233 χωρών, βάσει στοιχείων από μια συλλογή δεδομένων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 Μαρτίου και 2 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών των 233 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 198η θέση, με το μέσο κόστος για χρήση 1GB mobile δεδομένων να φτάνει στα 5,30 δολάρια. Συγκριτικά, το Ισραήλ φιλοξενεί τα φθηνότερα προγράμματα στον κόσμο, με το κόστος ενός gigabyte (1 GB) να φτάνει, κατά μέσο όρο, σε μόλις 0,04 δολάρια.

Το πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι η νήσος της Αγίας Ελένης, ένα ηφαιστειογενές νησί στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το μέσο κόστος του 1 GB είναι 41,06 δολάρια – πάνω από χίλιες φορές το κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στο Ισραήλ. Η Ιταλία είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα, με το 1 GB να κοστίζει 0,12 δολάρια κατά μέσο όρο. Ακολουθεί ο Άγιος Μαρίνος (0,14 δολάρια) στην τρίτη θέση.

Τα φθηνότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στη Δυτική Ευρώπη εντοπίζονται στην Ιταλία. Ο Άγιος Μαρίνος (0,14 δολάρια) είναι ο δεύτερος φθηνότερος στη Δυτική Ευρώπη, ακολουθούμενος από τη Γαλλία (0,23 δολάρια) και το Μονακό (0,40 δολάρια). Το Ηνωμένο Βασίλειο (0,79 δολάρια) είναι το 7ο φθηνότερο στη Δυτική Ευρώπη και το 59ο φθηνότερο στον κόσμο. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Μολδαβία (0,26 δολάρια) είναι η φθηνότερη και ακολουθούν η Πολωνία (0,41 δολάρια), η Ρουμανία (δολάρια 0,45) και το Μαυροβούνιο (0,60 δολάρια). Η Ελλάδα, όπως τονίζει η ίδια η μελέτη, είναι η πιο ακριβή στην περιοχή, με το 1 GB δεδομένων να κοστίζει 5,30 δολάρια κατά μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, οι ασιατικές χώρες αποτελούν το ένα τρίτο των κορυφαίων 20 φθηνότερων χωρών για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, με την Ινδία (0,17 δολάρια) και το Νεπάλ (0,27 δολάρια) να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Μόνο τρεις ασιατικές χώρες είναι ακριβότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 3,12 δολαρίων – Ιαπωνία (3,85 δολάρια), Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού (5,00 δολάρια) και Νότια Κορέα, η πιο ακριβή στην περιοχή με 12,55 δολάρια. Όλες εκτός από μία από τις επτά χώρες της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στο φθηνότερο μισό του πίνακα.

Η μέση τιμή 1 GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και στις τέσσερις βορειοαμερικανικές χώρες υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο των 3,12 δολαρίων, καθιστώντας την την πιο ακριβή περιοχή συνολικά. Η Γροιλανδία είναι η φθηνότερη χώρα στην περιοχή με μέσο κόστος 3,36 δολάρια και η πιο ακριβή είναι ο Καναδάς (5,94 δολάρια). Τα φθηνότερα προγράμματα δεδομένων κινητής στην Κεντρική Αμερική βρίσκονται στη Νικαράγουα, όπου το 1 GB κοστίζει 0,70 δολάρια κατά μέσο όρο και στην Ονδούρα (0,76 δολάρια). Η πιο ακριβή χώρα στην Κεντρική Αμερική είναι ο Παναμάς, όπου ένα μέσο 1 GB κοστίζει 2,98 δολάρια. Τα περισσότερα κράτη της Καραϊβικής βρίσκονται στο πιο ακριβό μισό της λίστας, αλλά η διαφορά μεταξύ του πιο ακριβού και του φθηνότερου είναι σημαντική.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας, πολλές από τις φθηνότερες χώρες εμπίπτουν κατά προσέγγιση σε μία από δύο κατηγορίες: ορισμένες έχουν εξαιρετική υποδομή κινητής και σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης και έτσι οι πάροχοι είναι σε θέση να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, γεγονός που μειώνει την τιμή ανά gigabyte. Άλλες, με λιγότερο προηγμένα ευρυζωνικά δίκτυα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και η οικονομία υπαγορεύει ότι οι τιμές πρέπει να είναι χαμηλές, καθώς αυτό μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι πολίτες.

Όσον αφορά στις πιο ακριβές, εκεί έχουμε χώρες «όπου συχνά η υποδομή δεν είναι εξαιρετική, αλλά και όπου η κατανάλωση είναι πολύ μικρή. Οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν πακέτα δεδομένων μερικών δεκάδων megabyte τη φορά, κάνοντας το gigabyte έναν σχετικά μεγάλο και επομένως ακριβός όγκος δεδομένων για αγορά. Πολλές χώρες στη μέση της λίστας έχουν καλή υποδομή και ανταγωνιστικές αγορές κινητής τηλεφωνίας και, ενώ οι τιμές τους δεν είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο, δεν θεωρούνται απαραίτητα ακριβές από τους καταναλωτές».

Αναλυτικά, στην πρώτη δεκάδα εντοπίζονται Ισραήλ, Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Φίτζι, Ινδία, Κιργιζστάν, Γαλλία, Μολδαβία, Ουρουγουάη και Νεπάλ. Στην ακριβότερη δεκάδα: Αγία Ελένα, Νησιά Φώκλαντ, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Τοκελάου, Υεμένη, Μποτσουάνα, Τουρκμενιστάν, Τόγκο, Σεϋχέλλες και Ν. Κορέα.

UPD 24/10/2022 (παραθέτουμε το άρθρο του Γεράσιμου Ζώτου με επικαιροποιήμενα στοιχεία)

Συνεχή βελτίωση καταγράφει τους τελευταίους μήνες η ταχύτητα σύνδεσης των ευρυζωνικών δικτύων στη χώρα μας, η οποία κατάφερε να ανέβει επτά θέσεις στη λίστα των χωρών που διαθέτουν τις ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Για την ακρίβεια η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση του πίνακα κατάταξης, 94η ανάμεσα σε 181 κράτη, σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης σταθερών δικτύων (fixed lines). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Ookla, η οποία μέσω της πλατφόρμας που έχει καταγράφει δεδομένα για τις ταχύτητες των δικτύων σε πραγματικό χρόνο, η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 39,16 Mbps για το download και στα 6,19 Mbps για το upload, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες που είχε ποτέ η χώρα.

Σημειώνεται ότι στην κορυφή της λίστας με τα πιο γρήγορα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα βρίσκεται η Χιλή με μέση ταχύτητα download τα 217,43 Mbps, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 215,83 Mbps και την Κίνα να ακολουθεί με 196 Mbps. Τελευταίες στην ίδια κατάταξη τερματίζουν η Κούβα, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εκτός από τις διαρκείς προσπάθειες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για βελτίωση του δικτύου τους και στην πρωτοβουλία του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες των υφιστάμενων συνδρομητών του ως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps έχουν αναβαθμιστεί ή πρόκειται να αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια από πλευράς τους και χωρίς καμία μεταβολή στους όρους του προγράμματός τους, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της δέσμευσής τους και της χρέωσης του μηνιαίου παγίου τους. 

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί αυτόματα και απομακρυσμένα, όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτηθεί τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές.

Όλα αυτά βέβαια, ενώ «τρέχουν» οι εξελίξεις αναφορικά με τα δίκτυα οπτικών ινών ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι εφικτή, όπου δεν είναι σήμερα, η πρόσβαση νοικοκυριών σε υπηρεσίες Fiber to the Home (FFTH), που θα απογειώσουν τις ταχύτητες και θα φέρουν τη χώρα μας στην εποχή της Κοινωνίας του Gigabit (Gigabit Society). Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 4,5 δισ.ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2027.

Μία άλλη παράμετρος, η οποία συντείνει ως ένα βαθμό στην περαιτέρω διείσδυση του ταχύτερου Internet στα νοικοκυριά αλλά και την χρήση του mobile internet, είναι και αυτή του κόστους. 

Σε μια εποχή ακρίβειας και διαμόρφωσης πληθωρισμού πάνω από τα επίπεδα του 10% οι τιμές των τηλεπικοινωνιών εξακολουθούν όχι μόνο να παραμένουν στα ίδια επίπεδα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να καταγράφουν οριακή μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από  την αρχή του 2022, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Τον Ιανουάριο 2022, πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 3,2%. Τον Μάιο σημειώθηκε πτώση 2,3% στο κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές των υπηρεσιών ήταν μειωμένες κατά 2,1% συγκρινόμενες με τον Ιούνιο του 2021. Αυτή η αποκλιμάκωση έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 2,1 και 3,2%.

Ενδιαφέρον είναι ότι και οι τιμές των συσκευών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 8% μέσα στο υπολειπόμενο δίμηνο, ενώ αναμένονται και οι προσφορές της εορταστικής περιόδου αλλά και της Black Friday την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.  Και αυτό γιατί φαίνεται ότι η αγορά έχει ανοίξει για τα καλά με νέους κατασκευαστές να επιδιώκουν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς με εκπτώσεις αλλά και προσφορές.

Σημαντική εξέλιξη, στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί και η μείωση του κόστους της πρόσβασης στο Διαδίκτυο (mobile internet) , το οποίο έχει πέσει στα 0,98 ευρώ ανά GB.

Η μείωση αυτή του κόστους αντί να περιορίσει τα έσοδα των παρόχων, αντίθετα τα ενίσχυσε καθώς αυξήθηκε σημαντικά η κίνηση. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες δεδομένων το 2021 έφτασαν τα 566,8 εκατ. ευρώ και με τη συνολική κίνηση να αγγίζει τα 577 εκατ. GB. 

Πόσο κοστίζει 1 GB δεδομένων κινητής ανά χώρα; Ποια η θέση της Ελλάδας;

ακολουθεί το αρχικό άρθρο όπως δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα κινητά τους τηλέφωνα για τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Όχι μόνο για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική τους ζωή. Θα έλεγε κανείς πως είμαστε δικτυωμένοι 24/7.

Ακόμη και σε κορεσμένες αγορές, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιπλέον άτομα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Παρά την επικράτηση αυτών των δικτύων παγκοσμίως, το κόστος πρόσβασης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την τιμή των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Το σημερινό γράφημα χρησιμοποιεί αριθμούς από το Cable.co.uk για να δείξει το μέσο κόστος ενός gigabyte (GB) δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε 155 διαφορετικές χώρες και δικαιοδοσίες. Παρά την τεράστια παγκόσμια εμβέλεια της κινητής οικονομίας, είναι σαφές ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιτύχει την πραγματική προσβασιμότητα.

Διαφορές στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλά βασικά στοιχεία που βοηθούν στην εξήγηση της διακύμανσης κόστους για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μεταξύ χωρών:

  1. Υφιστάμενη υποδομή (ή έλλειψη αυτής): Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά τα περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται σε μια σταθερή σύνδεση . Ως αποτέλεσμα, οι χώρες με αντίστοιχη υποδομή είναι σε θέση να προσφέρουν σχέδια για κινητά με περισσότερα δεδομένα, σε φθηνότερη τιμή. Αυτό ισχύει για την Ινδία και την Ιταλία. Οι χώρες με ελάχιστη ή καθόλου υποδομή βασίζονται σε πιο δαπανηρές εναλλακτικές συνδέσεις, όπως οι δορυφόροι, και το κόστος συνήθως μεταβιβάζεται στον καταναλωτή.
  2. Εξάρτηση από δεδομένα κινητής τηλεφωνίας: Όταν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας είναι η κύρια πηγή διαδικτύου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η υιοθέτηση μπορεί να γίνει σχεδόν καθολικά. Αυτή η υψηλή ζήτηση συνήθως οδηγεί σε αύξηση των ανταγωνιστικών παρόχων, η οποία με τη σειρά της μειώνει το κόστος. Το Κιργιζιστάν είναι ένα καλό παράδειγμα.
  3. Χαμηλή κατανάλωση δεδομένων: Οι χώρες με κακή υποδομή τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα. Με τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν μικρότερα όρια δεδομένων, το συνολικό μέσο κόστος ανά GB τείνει να αυξάνεται. Χώρες όπως το Μαλάουι και το Μπενίν (χώρα στη Δυτική Αφρική) είναι παραδείγματα αυτού του φαινομένου.
  4. Μέσο εισόδημα του καταναλωτή: Τα σχετικά πλούσια έθνη τείνουν να χρεώνουν περισσότερα για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς ο πληθυσμός μπορεί γενικά να αντέξει οικονομικά να πληρώσει περισσότερα και το κόστος λειτουργίας ενός δικτύου είναι υψηλότερο. Αυτό είναι εμφανές σε χώρες όπως ο Καναδάς ή η Γερμανία.

Οι φθηνότερες χώρες για 1 GB δεδομένων

Ακόμη και μεταξύ των φθηνότερων χωρών για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, η διακύμανση του κόστους είναι σημαντική. Ακολουθεί μια ματιά στις πέντε πιο φθηνές χώρες για 1 GB δεδομένων:

Η Ινδία παρέχει τη φθηνότερη τιμή στα 0,09 $ ανά GB, μείωση κατά 65% της τιμής σε σύγκριση με το μέσο κόστος της χώρας το 2019.

Γιατί τα δεδομένα είναι τόσο φθηνά στην Ινδία; Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο έντονος ανταγωνισμός της αγοράς, που καθοδηγείται από την Reliance Jio – μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανήκει στην Reliance Industries , έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στην Ινδία. Η Reliance Jio ξεκίνησε το 2016, προσφέροντας στους πελάτες δωρεάν δοκιμαστικές περιόδους και σχέδια με λιγότερα από 1 $ το μήνα. Αυτό ανάγκασε άλλους παρόχους να μειώσουν τις τιμές τους, μειώνοντας το συνολικό κόστος των δεδομένων στην περιοχή.

Επειδή αυτές οι τιμές είναι πιθανώς μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα, οι φθηνότερες από το συνηθισμένο τιμές της Ινδίας ενδέχεται σύντομα να σταματήσουν.

Μια άλλη χώρα που αξίζει να δει κανείς είναι το Κιργιζιστάν, το οποίο κατατάσσεται ως το τρίτο φθηνότερο με 0,21 $ ανά GB, μπροστά από την Ιταλία και την Ουκρανία. Αυτή η κατάταξη είναι εκπληκτική, δεδομένης της ελάχιστης υποδομής σταθερής γραμμής της χώρας και του μεγάλου αγροτικού πληθυσμού. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το χαμηλό κόστος είναι αποτέλεσμα της έντονης εξάρτησης της Κιργιζίας από τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ως κύρια πηγή διαδικτύου του πληθυσμού.

Οι πιο ακριβές χώρες για 1 GB δεδομένων

Στο άλλο άκρο του φάσματος, εδώ είναι οι πέντε πιο ακριβές χώρες για ένα gigabyte (GB) δεδομένων κινητής τηλεφωνίας:

Μια εντυπωσιακή τάση που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τέσσερις στις πέντε από τις πιο ακριβές χώρες για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική (SSA – Sub Saharan Africa).

Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από το υψηλό κόστος των δεδομένων στο SSA είναι η έλλειψη υποδομής. Με υπερφορτωμένα δίκτυα, οι δέσμες δεδομένων που προσφέρονται στην περιοχή είναι γενικά μικρότερες. Αυτό αυξάνει το μέσο κόστος ανά GB σε σύγκριση με χώρες με απεριόριστα πακέτα.

Ένα άλλο στοιχείο που συμβάλλει στο υψηλό κόστος της SSA είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά . Σε χώρες με πολλαπλά ανταγωνιστικά δίκτυα, όπως η Νιγηρία, το κόστος των δεδομένων μειώνεται.

Το κενό τεχνολογίας

Θα φτάσουμε σε ένα σημείο ίσης προσβασιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο ή θα συνεχίσει να διευρύνεται το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των χωρών;

Με τα δίκτυα 5G να αυξάνονται, μόλις επτά χώρες αναμένεται να αποτελέσουν την πλειονότητα των επενδύσεων που σχετίζονται με 5G. Ο χρόνος θα δείξει τι σημαίνει αυτό για υιοθέτηση παγκοσμίως.

Αξίζει να τονίσουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 145 με κόστος 12,06 δολάρια ανά GB.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *