Πόσο κοστίζει 1 GB δεδομένων κινητής ανά χώρα; Ποια η θέση της Ελλάδας;

gb
Πόσο κοστίζει 1 gigabyte (GB) ανά χώρα;

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα κινητά τους τηλέφωνα για τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Όχι μόνο για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική τους ζωή. Θα έλεγε κανείς πως είμαστε δικτυωμένοι 24/7.

Ακόμη και σε κορεσμένες αγορές, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιπλέον άτομα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Παρά την επικράτηση αυτών των δικτύων παγκοσμίως, το κόστος πρόσβασης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την τιμή των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Το σημερινό γράφημα χρησιμοποιεί αριθμούς από το Cable.co.uk για να δείξει το μέσο κόστος ενός gigabyte (GB) δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε 155 διαφορετικές χώρες και δικαιοδοσίες. Παρά την τεράστια παγκόσμια εμβέλεια της κινητής οικονομίας, είναι σαφές ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιτύχει την πραγματική προσβασιμότητα.

Διαφορές στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλά βασικά στοιχεία που βοηθούν στην εξήγηση της διακύμανσης κόστους για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μεταξύ χωρών:

  1. Υφιστάμενη υποδομή (ή έλλειψη αυτής): Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά τα περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται σε μια σταθερή σύνδεση . Ως αποτέλεσμα, οι χώρες με αντίστοιχη υποδομή είναι σε θέση να προσφέρουν σχέδια για κινητά με περισσότερα δεδομένα, σε φθηνότερη τιμή. Αυτό ισχύει για την Ινδία και την Ιταλία. Οι χώρες με ελάχιστη ή καθόλου υποδομή βασίζονται σε πιο δαπανηρές εναλλακτικές συνδέσεις, όπως οι δορυφόροι, και το κόστος συνήθως μεταβιβάζεται στον καταναλωτή.
  2. Εξάρτηση από δεδομένα κινητής τηλεφωνίας: Όταν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας είναι η κύρια πηγή διαδικτύου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η υιοθέτηση μπορεί να γίνει σχεδόν καθολικά. Αυτή η υψηλή ζήτηση συνήθως οδηγεί σε αύξηση των ανταγωνιστικών παρόχων, η οποία με τη σειρά της μειώνει το κόστος. Το Κιργιζιστάν είναι ένα καλό παράδειγμα.
  3. Χαμηλή κατανάλωση δεδομένων: Οι χώρες με κακή υποδομή τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα. Με τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν μικρότερα όρια δεδομένων, το συνολικό μέσο κόστος ανά GB τείνει να αυξάνεται. Χώρες όπως το Μαλάουι και το Μπενίν (χώρα στη Δυτική Αφρική) είναι παραδείγματα αυτού του φαινομένου.
  4. Μέσο εισόδημα του καταναλωτή: Τα σχετικά πλούσια έθνη τείνουν να χρεώνουν περισσότερα για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς ο πληθυσμός μπορεί γενικά να αντέξει οικονομικά να πληρώσει περισσότερα και το κόστος λειτουργίας ενός δικτύου είναι υψηλότερο. Αυτό είναι εμφανές σε χώρες όπως ο Καναδάς ή η Γερμανία.
VC Mobile Data V3

Οι φθηνότερες χώρες για 1 GB δεδομένων

Ακόμη και μεταξύ των φθηνότερων χωρών για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, η διακύμανση του κόστους είναι σημαντική. Ακολουθεί μια ματιά στις πέντε πιο φθηνές χώρες για 1 GB δεδομένων:

Screenshot 2020 07 05 What Does 1GB of Mobile Data Cost in Every Country

Η Ινδία παρέχει τη φθηνότερη τιμή στα 0,09 $ ανά GB, μείωση κατά 65% της τιμής σε σύγκριση με το μέσο κόστος της χώρας το 2019.

Γιατί τα δεδομένα είναι τόσο φθηνά στην Ινδία; Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο έντονος ανταγωνισμός της αγοράς, που καθοδηγείται από την Reliance Jio – μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανήκει στην Reliance Industries , έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στην Ινδία. Η Reliance Jio ξεκίνησε το 2016, προσφέροντας στους πελάτες δωρεάν δοκιμαστικές περιόδους και σχέδια με λιγότερα από 1 $ το μήνα. Αυτό ανάγκασε άλλους παρόχους να μειώσουν τις τιμές τους, μειώνοντας το συνολικό κόστος των δεδομένων στην περιοχή.

Επειδή αυτές οι τιμές είναι πιθανώς μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα, οι φθηνότερες από το συνηθισμένο τιμές της Ινδίας ενδέχεται σύντομα να σταματήσουν.

Μια άλλη χώρα που αξίζει να δει κανείς είναι το Κιργιζιστάν, το οποίο κατατάσσεται ως το τρίτο φθηνότερο με 0,21 $ ανά GB, μπροστά από την Ιταλία και την Ουκρανία. Αυτή η κατάταξη είναι εκπληκτική, δεδομένης της ελάχιστης υποδομής σταθερής γραμμής της χώρας και του μεγάλου αγροτικού πληθυσμού. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το χαμηλό κόστος είναι αποτέλεσμα της έντονης εξάρτησης της Κιργιζίας από τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ως κύρια πηγή διαδικτύου του πληθυσμού.

Οι πιο ακριβές χώρες για 1 GB δεδομένων

Στο άλλο άκρο του φάσματος, εδώ είναι οι πέντε πιο ακριβές χώρες για ένα gigabyte (GB) δεδομένων κινητής τηλεφωνίας:

Screenshot 2020 07 05 What Does 1GB of Mobile Data Cost in Every Country 1

Μια εντυπωσιακή τάση που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τέσσερις στις πέντε από τις πιο ακριβές χώρες για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική (SSA – Sub Saharan Africa).

Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από το υψηλό κόστος των δεδομένων στο SSA είναι η έλλειψη υποδομής. Με υπερφορτωμένα δίκτυα, οι δέσμες δεδομένων που προσφέρονται στην περιοχή είναι γενικά μικρότερες. Αυτό αυξάνει το μέσο κόστος ανά GB σε σύγκριση με χώρες με απεριόριστα πακέτα.

Ένα άλλο στοιχείο που συμβάλλει στο υψηλό κόστος της SSA είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά . Σε χώρες με πολλαπλά ανταγωνιστικά δίκτυα, όπως η Νιγηρία, το κόστος των δεδομένων μειώνεται.

Το κενό τεχνολογίας

Θα φτάσουμε σε ένα σημείο ίσης προσβασιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο ή θα συνεχίσει να διευρύνεται το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των χωρών;

Με τα δίκτυα 5G να αυξάνονται, μόλις επτά χώρες αναμένεται να αποτελέσουν την πλειονότητα των επενδύσεων που σχετίζονται με 5G. Ο χρόνος θα δείξει τι σημαίνει αυτό για υιοθέτηση παγκοσμίως.

Αξίζει να τονίσουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 145 με κόστος 12,06 δολάρια ανά GB.

1 gb cost 1

One thought on “Πόσο κοστίζει 1 GB δεδομένων κινητής ανά χώρα; Ποια η θέση της Ελλάδας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.