Έκθεση καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο | Tι λένε οι Αμερικανοί για τον Ερντογάν

Έκθεση καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο | Tι λένε οι Αμερικανοί για τον Ερντογάν

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου που σχολιάζει αρνητικά τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα στο Αιγαίο με τα μαχητικά της γείτονος να παρενοχλούν σε καθημερινή βάση τις ελληνικές δυνάμεις και να παραβιάζουν τον ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
usa greece turkey

Στο επίκεντρο οι τουρκικές υπερπτήσεις

Στην έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου καταγράφεται η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται στο προσκήνιο.

«Οι διαφωνίες Τoυρκίας – Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν το 2022 και απασχόλησαν το Κογκρέσο».

Ακολούθως υπάρχει η δήλωση ρητής καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις έναντι άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

bee81257 11ee 4731 8a6f 6f636b3df0ba
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo)

Αποδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας μέσω… Ρωσίας

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τoυρκίας χάνουν τη δυναμική τους, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. «O πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπλέον καταγράφει ότι υπάρχει η «τάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσουν την Τουρκία σε απόσταση μέχρι τις εκλογές του 2023». Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τoύρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ».

Τέλος, επισημαίνεται ο επεκτατικός ρόλος της Άγκυρας με ανάπτυξη δυνάμεων στο Νότιο Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τονίζεται ότι η εμπλοκή της Τoυρκίας στη Συρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τoυρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *