Το comeback των εμπορευμάτων | Πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός επαναλαμβάνουν τις “άγριες” διακυμάνσεις του 1970

Το comeback των εμπορευμάτων | Πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός επαναλαμβάνουν τις...

Πριν τα κρυπτονομίσματα, το “hot” θέμα της αγοράς ήταν τα εμπορεύματα. Μπορούσατε να μοχλεύσετε ατελείωτα -και ακόμα μπορείτε- και τα εμπορεύματα να εκτοξευθούν όπως στην εποχή μας μπορεί να εκτοξευθεί ένα meme coin.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτό συνέβαινε πάντα με τα εμπορεύματα που φημίζονταν για τις μεγάλες διακυμάνσεις και την ευμετάβλητη διάθεση της αγοράς απέναντί τους που μπορούσε να επηρεαστεί κυριολεκτικά από τα πάντα. Η δεκαετία του 1970 ήταν μια ιδιαίτερη εποχή για τα εμπορεύματα: ξεκίνησε με τον τετραπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου από τον OPEC, που προκλήθηκε από τον “κλασικό” ρυθμιστή των εμπορευμάτων, τον “πόλεμο στη Μέση Ανατολή”. Το πετρελαϊκό σοκ έφερε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία και την εκτροχίασε, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό που ήταν έτοιμος για μια τέτοια κίνηση, μετά από τη μεταπολεμική ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1950.

Όλοι ξέρουμε ότι πληθωρισμός ήταν ανεξέλεγκτος τη δεκαετία του 1970, αλλά αυτό που δεν επισημαίνεται συχνά είναι η έκρηξη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων από τα μεταπολεμικά τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν όλα τα χρήματα του κόσμου είχαν καταλήξει στις ΗΠΑ. Τα χρήματα αμέσως μετά τον πόλεμο ήταν ακόμα συνδεδεμένα με πολύτιμα μέταλλα και μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ είχαν μαζέψει… τα πάντα. Στη συνέχεια άρχισαν να χορηγούν δάνεια μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ στα χρεοκοπημένα κράτη που προσπαθούσαν να αναγεννηθούν από τα συντρίμμια τους, ενώ μόλις πριν από λίγες δεκαετίες αποτελούσαν οικονομικές υπερδυνάμεις. Αν δείτε καταλόγους δημοπρασιών από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και συγκρίνετε παρόμοια αντικείμενα που πωλούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1960, θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές είναι συχνά 100πλάσιες. Κανείς δεν είχε χρήματα το 1947, αλλά μέχρι το 1970 τα νομισματοκοπεία ανά τον κόσμο δούλευαν στο φουλ για χρόνια – και το “πετρελαϊκό σοκ” έφερε την τιμωρία.

Πίνακας

Βρισκόμαστε δύο γενιές μετά και τα εμπορεύματα συμπεριφέρονται σαν να είναι 1974. Η τιμή της ζάχαρης ήταν γύρω στα 5 σεντς η λίβρα το 1970, αλλά το 1973 απογειώθηκε και έφτασε στα 65 σεντς. Από τη στιγμή που ο OPEC τετραπλασίασε την τιμή του πετρελαίου μέχρι το τέλος του ράλι των εμπορευμάτων, σχεδόν κάθε εμπόρευμα είχε το θηριώδες peak του. Η “εκτόξευση” και η “κατρακύλα” δεν επινοήθηκαν από τα crypto ή τη “φούσκα των dotcom”. Είναι ένα μοτίβο της αγοράς που χρονολογείται ακόμα και πριν την πρώτη αγορά ρυζιού στην Ιαπωνία. 

Στο ίδιο σημείο είμαστε πάλι. Το κακάο ανεβαίνει, ο χαλκός “αγριεύει”. Σαν να ζούμε το Watergate και ο “Νονός ΙΙ” να παίζει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πίνακας

Τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, το κακάο έχει καταρρεύσει από τα 12.000 δολ. ο τόνος σε λίγο πάνω από 7.000 δολ. ανά τόνο. Κλασική κίνηση εμπορεύματος.

Οι λάτρεις του ρίσκου βλέπουν ως πρόκληση να βάλουν στο μικροσκόπιό τους όλα τα εμπορεύματα και να περιμένουν το ράλι. Ο πληθωρισμός θα ανατιμήσει όλα τα εμπορεύματα και πιθανόν όχι ομαλά. Επικρατέστερο σενάριο να δούμε το παλιό μοτίβο της απότομης ανόδου – απότομης βουτιάς, που το διαδέχεται μια περίοδος “μετασεισμών”. Οι traders δεν έχουν παρά να περιμένουν την “πιστολιά” του αφέτη που θα σημάνει την έναρξη του ράλι για τα εμπορεύματα και να μπαίνουν ή να βγαίνουν κατά το δοκούν στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν κέρδη από αυτή την περίοδο μεταβλητότητας. Μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά οριακά πρόκειται για τζόγο. Σε αυτούς που είναι πιο προσεκτικοί, τους συνιστώ να μην ξεχνούν να βγαίνουν στην άνοδο και να προσέχουν τη μόχλευση. Τα εμπορεύματα είναι “η γη του margin call”.

Από την άλλη, οι θιασώτες του χρυσού μπορούν να χαίρονται που το κίτρινο μέταλλο έχει περάσει σε νέα περιοχή διαπραγμάτευσης, όπου τα 2.600 δολ. είναι κοντά και το ράλι στα 3.000 είναι πιθανό. Μια πιο επιθετική πρόβλεψη μάς υπενθυμίζει ότι χρυσός ήταν η τελευταία εκτόξευση/κατρακύλα της δεκαετίας του 1970, με υψηλότερο επίπεδο τα 800 δολάρια. Πριν ο Νίξον αποσυνδέσει το δολάριο από τον χρυσό, η τιμή του ήταν 35 δολάρια η ουγγιά. Ο Ρούσβελτ ανατιμολόγησε τον χρυσό από τα 20 δολάρια η ουγγιά στα 35, αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με την ανατιμολόγηση που ακολούθησε την αποσύνδεση του Νίξον και κατέληξε με τον χρυσό στα 800 δολάρια, μια άνοδο που οι υποστηρικτές των crypto μπορούν να καταλάβουν και να συσχετίσουν.

Η ιδέα είναι ότι και αυτός ο κύκλος θα μπορούσε να κλείσει με ένα θηριώδες ράλι του χρυσού, και ενώ αυτή η εξέλιξη μπορεί να περιμένει από 5 έως 10 χρόνια, όσοι επενδύουν στον χρυσό είναι συνηθισμένοι να περιμένουν. Το κλειδί για τα εμπορεύματα είναι η “εκτόξευση” και η “κατρακύλα”. Ο χρυσός “βούτηξε” στα 250 δολάρια η ουγγιά μετά τον κύκλο του ράλι, οπότε αν ακολουθήσετε την εκτόξευση οποιουδήποτε εμπορεύματος να θυμάστε ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την αγορά αν θέλετε να κατοχυρώσετε τα κέρδη σας, είτε πρόκειται για ζάχαρη, είτε για πετρέλαιο, είτε για χρυσό, είτε για οποιοδήποτε εμπόρευμα κάνει το αναπόφευκτο ράλι του.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *