Αυξήσεις σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5€

Last updated on 17 Νοεμβρίου, 2021 at 12:52 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αυξήσεις σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5€

Παρεμβάσεις ώστε να ανακοπεί το κύμα των ανατιμήσεων που επιβαρύνει συνεχώς το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Καμπανάκι» για τις αυξήσεις που έρχονται στο ρεύμα, τον καφέ και το ψωμί.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα απασχόλησε χθες (02.09.2021) τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη με έκδηλη ανησυχία ακούγοντας τις τοποθετήσεις υπουργών και στην τελική ευθεία προς τη Δ.Ε.Θ. θα έχει στη διάθεση του τις προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή αναχαίτιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

kafes

«Καμπανάκι» για γενικευμένες ανατιμήσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παράδειγμα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

Πόσο ευρεία μπορεί να είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στην ελεύθερη αγορά για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων;

Τα περιθώρια εκτιμούν πολλοί ότι είναι στενά, ωστόσο τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ελαφρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς».

E6Gjc7dXsAkrumo?format=jpg&name=small

Γιατί ακριβαίνει ο καφές;

CoffeePrices1
Καφές | Έρχονται αυξήσεις | H τιμή των κόκκων καφέ έχει εκτιναχθεί

Την εκτίναξη των τιμών του καφέ ωθεί ένας συνδυασμός παραγόντων.

Πρώτος και κυριότερος θεωρείται η ξηρασία που πλήττει τη Βραζιλία -η χειρότερη εδώ και έναν αιώνα-, συρρικνώνοντας τη σοδειά καφέ στη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ παγκοσμίως.

Σε ετήσια βάση, η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα φτάσει σε χαμηλό 20ετίας.

Οι υπολογισμοί κυμαίνονται μεταξύ 15 έως 23 εκατομμύρια σάκους καφέ των 132 λιβρών λιγότερους, συγκριτικά με πέρυσι.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί ίσως να επισημανθεί ότι ένα κιλό κόκκων καφέ αντιστοιχεί σε 120-140 κούπες.

Πέρα από τη Βραζιλία, εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές έτερων μεγάλων παραγωγών καφέ γίνονται μετ’ εμποδίων.

Στη μεν Κολομβία, λόγω των πρόσφατων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και ταραχών, που επεκτάθηκαν σε κομβικούς αυτοκινητόδρομους και λιμάνια.

CoffeePrices4

Στο δε Βιετνάμ -τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό της ποικιλίας robusta-, λόγω έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και διαθέσιμων πλοίων, εν μέσω συμφόρησης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, που με τη σειρά της αυξάνει το κόστος των προϊόντων.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα επενδυτικά κεφάλαια, με… κερδοσκοπικές διαθέσεις.

Θεωρείται ότι έχουν παίξει σαφώς το ρόλο τους στην αύξηση της τιμής του άφρυκτου καφέ -όπως και άλλων εμπορευμάτων-, «ποντάροντας» σε κέρδη.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για την κατοχή εμπορευμάτων ως πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, σε αντιστάθμιση του πληθωρισμού», Ή, όπως παρατηρεί στη WSJ ο Κάρλος Μέρα, αναλυτής και στέλεχος της Rabobank.

Από την παραγωγή, στην κατανάλωση;

Οι αύξηση στις τιμές των κόκκων καφέ καταγράφεται σε μία περίοδο όπου οι οικονομίες ξανανοίγουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν -εν μέσω εμβολιασμών και νέας έξαρση της πανδημίας- στα γραφεία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η κατανάλωση καφέ αναμένεται φέτος να ξεπεράσει την προσφορά, για πρώτη φορά εδώ και μία τετραετία.

Προσώρας και δεδομένου ότι τα καφεκοπτεία προμηθεύονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης -συνήθως τριών έως εννέα μηνών- η αύξηση στις τιμές δεν τα έχει ακόμη πλήξει.

Εκτιμάται, δε, ότι λόγω της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης κατά τη διάρκεια των lockdown μπορεί να διαθέτουν ακόμη αποθέματα εκείνης της περιόδου.

Τώρα, ωστόσο, με την αύξηση της κατανάλωσης, τα δεδομένα σταδιακά αλλάζουν.CoffeePrices6

Καθώς δεν αναμένεται κάποια θεαματική ανατροπή, αναλυτές εκτιμούν ότι, προς τα τέλη του έτους, οι αυξήσεις στην τιμή του καφέ αναμένεται να περάσουν στο λιανεμπόριο -όπως στα σούπερ μάρκετ και τις καφετέριες- και από εκεί πιθανότατα στην τσέπη του μέσου καταναλωτή.

Κάποιες εταιρείες και αλυσίδες, επισημαίνουν οι FT, το εφαρμόζουν ήδη.

Η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Tchibo, για παράδειγμα, ανακοίνωσε αυξήσεις από 50 σεντς ως και 1 ευρώ τη λίβρα (περίπου μισό κιλό), εντός του μήνα.

Αντίστοιχα, η αμερικανική εταιρεία τροφίμων JM Smucker προανήγγειλε ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του καφέ.

2 thoughts on “Αυξήσεις σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5€

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *