CNN | Alito | Τι θα σημαίνει για τις γυναίκες, τις εκλογές και το αμερικάνικο lifestyle η πιθανή απαγόρευση των αμβλώσεων

CNN | Alito | Τι θα σημαίνει για τις γυναίκες, τις εκλογές και το αμερικάνικο lifestyle η πιθανή απαγόρευση των αμβλώσεων
CNN | Alito | Τι θα σημαίνει για τις γυναίκες, τις εκλογές και το αμερικάνικο lifestyle η πιθανή απαγόρευση των αμβλώσεων

Ένα σχέδιο γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που υποδηλώνει ότι η συντηρητική πλειοψηφία μπορεί να είναι έτοιμη να θέσει εκτός νόμου το συνταγματικό δικαίωμα για έκτρωση έπεσε σαν κεραυνός τη Δευτέρα το βράδυ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το σχέδιο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το Politico, προαναγγέλλει μια τεράστια νίκη για το συντηρητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες. Προκάλεσε άμεση καταδίκη και έκκληση για δράση από δεκάδες οργνανώσεις, καθώς και διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Από τον Stephen Collinson/CNN

Το προσχέδιο-βόμβα αφορά ένα σχέδιο γνώμης της πλειοψηφίας του δικαστηρίου, γραμμένο από τον συντηρητικό δικαστή Samuel Alito, το οποίο επέκρινε την απόφαση ορόσημο του 1973 Roe εναντίον Wade που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση ως εσφαλμένα αποφασισμένη.

Κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Politico, αλλά η τελική γνώμη αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, οι ψήφοι και η διατύπωση μπορούν να αλλάξουν προτού δημοσιοποιηθούν επίσημα οι απόψεις.

Αλλά εάν το ανώτατο δικαστήριο ακολουθήσει μια τέτοια απόφαση τις επόμενες εβδομάδες, θα δημιουργήσει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή και το δίκαιο των ΗΠΑ, παρέχοντας μια σημαντική ένδειξη του πόσο θεμελιωδώς εδραιωμένη είναι η συντηρητική πλειοψηφία, την οποία υποστήριξε ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump και η οποία θα αλλάξει την αμερικανική κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες. Ενδεχομένως, θα θέσει υπό αμφισβήτηση κάθε είδους προηγούμενου, όπως και δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος που θεωρούνται επί χρόνια ως δίκαιο.

2IZAKOBTZ5AITEX22Q7BKMJXTA
CNN | Alito | Τι θα σημαίνει για τις γυναίκες, τις εκλογές και το αμερικάνικο lifestyle η πιθανή απαγόρευση των αμβλώσεων

Μια τεράστια αλλαγή στον αμερικανικό τρόπο ζωής

Εάν η τελική απόφαση εκδοθεί σύμφωνα με το σχέδιο του Alito, εκατομμύρια Αμερικανίδες θα μπορούσαν να δουν να τους αφαιρείται ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο πολλές γνώριζαν σε όλη τους τη ζωή. Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη θα γιόρταζαν μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, θα υπάρξουν εβδομάδες συζήτησης σχετικά με το νομικό σκεπτικό και τις επιπτώσεις πίσω από το σχέδιο γνώμης του Alito.

Αλλά στην πράξη, μια τέτοια απόφαση φαίνεται πιθανό να στείλει το ζήτημα πίσω στις αμερικάνικες πολιτείες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η άμβλωση θα απαγορευόταν άμεσα από τα νομοθετικά σώματα στις πολιτείες που διοικούνται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά θα παραμείνει νόμιμη στις πολιτείες που διοικούνται από τους Δημοκρατικούς.

Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε περαιτέρω σε ένα σχίσμα μεταξύ των δύο μισών της χώρας, το οποίο έχει επιδεινωθεί από την ολοένα και πιο πολωμένη πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Η εμφάνιση του σχεδίου είναι επίσης σημαντική από μόνη της. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική και πιθανώς μία άνευ προηγουμένου παραβίαση του απορρήτου του δικαστηρίου που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την πολιτικοποίηση του σώματος, το οποίο έχει συρθεί βαθύτερα στον κομματισμό από τότε που αποφάσισε για τις εκλογές του 2000 υπέρ του George Bush έναντι του τότε αντιπροέδρου Al Gore, μία πραγματικότητα που έχει επιδεινωθεί περισσότερο μέχρι σήμερα.

Το προσχέδιο άνοιξε επίσης μια απροσδόκητη νέα διάσταση στην εκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές. Η υπόθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη συμμετοχή τον Νοέμβριο και για τα δύο μέρη.
Προς το παρόν, επικυρώνει την απόφαση των κοινωνικών συντηρητικών να παραμείνουν με τον Trump αφού υποσχέθηκε να ορίσει δικαστές που θα ανέτρεπαν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση παρά τις επιφυλάξεις για την ηθική του συμπεριφορά.

Και αν το δικαστήριο εκδώσει μια τέτοια απόφαση, αυτό θα σημάνει ότι η πολιτική κληρονομιά του πρώην Προέδρου θα μπορούσε να διαρκέσει δυνητικά για δεκαετίες. Μια τέτοια απόφαση θα αναζωπυρώσει επίσης την οργή των Δημοκρατικών για την άρνηση του τότε αρχηγού της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell, να επικυρώσει τη θέση του Merrick Garland, την επιλογή του τότε Προέδρου Barrack Obama, για το Ανώτατο Δικαστήριο, το 2016.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ηγέτης του ρεπουμπλκανικού κόμματος αγνόησε τον δικό του κανόνα που απαγόρευε τις επικυρώσεις δικαστών σε ένα εκλογικό έτος όταν πέρασε βιαστικά την επιλογή του Trump, την Amy Coney Barrett, μέρες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

AP22124019242406
CNN | Alito | Τι θα σημαίνει για τις γυναίκες, τις εκλογές και το αμερικάνικο lifestyle η πιθανή απαγόρευση των αμβλώσεων

Πώς η τελική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές

Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα η τελική απόφαση να ενισχύσει τη συμμετοχή των Δημοκρατικών, ειδικά των γυναικών, στις εκλογές στις οποίες το κόμμα ήταν σίγουρο πως θα είχε μεγάλες απώλειες. Μία δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από την SSRS τον Ιανουάριο έδειξε, για παράδειγμα, ότι το 69% των Αμερικανών αντιτάχθηκε στην ανατροπή της απόφασης Roe, ενώ το 30% υποστήριζε μια τέτοια κίνηση.

Η νομική αναλύτρια του CNN και βιογράφος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Joan Biskupic ανέφερε αργά τη Δευτέρα ότι ο δικαστής John Roberts δεν ήθελε να ανατρέψει πλήρως την απόφαση Roe, πράγμα που σημαίνει ότι είχε διαφωνήσει με μέρος του σχεδίου γνώμης του Alito. Αυτό θα έδινε στους συντηρητικούς μια πλειοψηφία 5-4 για την απόφαση.

Ωστόσο, ο Roberts είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις στη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το CNN.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *