Χυτήρογλου | Η άνοδος και η πτώση | Το κατάστημα της Μητροπόλεως | Tο Μέγαρο Καλλιμασιώτη

Χυτήρογλου | Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Χυτήρογλου | Το κατάστημα της Μητροπόλεως

upd 27/12/2022

Αλλάζει όψη μέρα με την ημέρα το κέντρο της Αθήνας, καθώς εμβληματικά κτίρια που έχουν γράψει την δική τους ιστορία τον προηγούμενο αιώνα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες είχαν παραδοθεί στην εγκατάλειψη, αναπαλαιώνονται από μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες.

Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ, η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις 10 πιο ελκυστικές πρωτεύουσες του κόσμου για τουριστικές επενδύσεις και αυτό προσελκύει επενδυτές που αξιοποιούν ακίνητα μετατρέποντάς τα και πάλι σε στολίδια.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Μέγαρο Καλλιμασιώτη, στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας, το οποίο για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως γνωστό εμπορικό κατάστημα και τώρα ανοίγει ξανά τις πύλες του, αυτή τη φορά, ως ξενοδοχείο.

«Το Μέγαρο Καλλιμασιώτη θα αλλάξει ιδιότητα και θα μετατραπεί σε ένα υπέροχο πολυτελές ξενοδοχείο. Έχουμε κρατήσει πάρα πολλά από τα στοιχεία του παλιού κτιρίου, όπως την γύψινη οροφή με το αστέρι της Βεργίνας» τόνισε η Βάνια Μίχα, που είναι ξενοδοχειακό στέλεχος.

«Έχουμε τόσα πολλά ωραία μέρη στην Αθήνα. Μακάρι να τα φτιάξουμε» ανέφερε μία Γερμανίδα που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Χυτήρογλου | Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Χυτήρογλου | Το κατάστημα της Μητροπόλεως

Μέχρι και πριν την κρίση η κραταιά εταιρεία Χυτήρογλου μεσουρανούσε, σήμερα όμως τα ασημικά της βγαίνουν στο σφυρί και αυτή έχει γίνει σκιά του ένδοξου παρελθόντος. Το εμβληματικό κατάστημα της στη Μητροπόλεως, όπου γενιές Αθηναίων έτρεχαν για να προμηθευτούν υφάσματα πλειστηριάζεται μέσα στον Δεκέμβριο, όπως και η βίλα της οικογένειας στη Μύκονο.

της Κασσάνδρας Ιωάννου

Το κατάστημα της Μητροπόλεως

Ο πλειστηριασμός για το κατάστημα στη Μητροπόλεως που σήμερα στεγάζει κατάστημα της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου με επισπεύδουσα την doValue Greece και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,726 εκατ. ευρώ. Το κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού, λειτουργούσε ως εμπορικό κατάστημα  και έχει κηρυχθεί διατηρητέο βάσει των ΦΕΚ 349Δ/19-07-1985 και ΦΕΚ 1125Β/29-10-1998.

Η εταιρεία Χυτήρογλου Α.Ε. ξεκίνησε να αγοράζει τμηματικά το εν λόγω ακίνητο από το 1975. Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997. Ενώ τον Οκτώβριο του 2014, η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας άδεια για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου.

91355141 10157335443868099 2556929503167250432 n.jpg? nc cat=105&ccb=1 5& nc sid=730e14& nc ohc=a8goQ6FGOS8AX 8uq0 & nc ht=scontent.fath3 3
Χυτήρογλου | Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Χυτήρογλου | Το κατάστημα της Μητροπόλεως

Η ιστορία της Χυτήρογλου ξεκίνησε το 1919, όταν ο Παύλος Χυτήρογλου ιδρύει την ομώνυμη εταιρεία με έδρα την οδό Καπνικαρέας 18. Η πραγματική άνθηση όμως έρχεται στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Στη δεκαετία του ’60 προσέφερε στις πελάτισσές του τη δυνατότητα να παίρνουν έτοιμες ραμμένες τις κουρτίνες τους και επιπλέον αναλάμβανε να τις τοποθετήσει με δικό του συνεργείο.

Το 1975, η εταιρεία γίνεται ανώνυμη και ανοίγει τέσσερα επιπλέον καταστήματα εντός Αττικής, κάτι που βοηθάει μέγιστα στην ανάπτυξή της. Όμως, η κρίση και οι άστοχες κινήσεις της οικογένειας οδήγησαν την εταιρεία σε διαδικασία εξυγίανσης η οποία μεν πέτυχε αλλά η εταιρεία δεν κατάφερε από τότε να ορθοποδήσει.

Η περιγραφή του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό

Πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο με μεγάλο ύψος, α’ όροφο πάνω από το ισόγειο και δώμα. Το υπόγειο συνολικής επιφανείας 425 τμ που περιλαμβάνει χώρους WC και βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους λόγω της λειτουργίας του ισογείου του κτιρίου ως supermarket της αλυσίδας ΑΒ.

Διαθέτει ισόγειο συνολικής επιφανείας 425 τμ που λειτουργεί ως supermarket και περιλαμβάνει ενιαίο χώρο καταστήματος με είσοδο από την συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Χριστοπούλου, εσωτερικό κυκλικό κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα επικοινωνίας με τις στάθμες του υπογείου και του μεσωρόφου και είσοδο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο του ακινήτου από την οδό Χριστοπούλου.

Το κατάστημα ιδιοκτησίας της οικογένειας Χυτήρογλου που σήμερα στεγάζει υποκατάστημα των ΑΒ Βασιλόπουλος, βγαίνει σε πλειστηριασμό © Google Street View
Το κατάστημα ιδιοκτησίας της οικογένειας Χυτήρογλου που σήμερα στεγάζει υποκατάστημα των ΑΒ Βασιλόπουλος, βγαίνει σε πλειστηριασμό © Google Street View

Ο μεσώροφος είναι συνολικής επιφανείας 247 τμ που περιλαμβάνει ενιαίο χώρο περιμετρικά του ισογείου, εσωτερικό κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα επικοινωνίας με το ισόγειο και ανεξάρτητη είσοδο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο της οικοδομής.

Ο α’ όροφος συνολικής είναι επιφανείας 425 τμ και περιλαμβάνει κουζίνα, 3 WC με προθάλαμο, χώρο γραφείου, χώρο εκθεμάτων και μία ενιαία αίθουσα. Εντός του ορόφου υφίσταται και μικρό κυκλικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην στάθμη του δώματος. Το δώμα περιλαμβάνει την απόληξη του κλιμακοστασίου και ενιαίο ασκεπή χώρο του δώματος όπου στο παρελθόν υφίστατο και ξύλινη στέγη σε τμήμα αυτού. Στο κενό της στέγης έχει τοποθετηθεί σιδηροκατασκευή με τζάμια.

Μέγαρο Καλλιμασιώτη  
Μέγαρο ΚαλλιμασιώτηΠεριοχή: οδός Μητροπόλεως 49 & Καπνικαρέας
Έτος: 1925
Περιγραφή:
Το μέγαρο Καλλιμασιώτη, στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας, οικοδομήθηκε το έτος 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του στεγάζει φίρμες υφασμάτων, όπως το “Μπαζάρ ντ’ Οριάν” (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον οίκο Χυτήρογλου. Τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει περιφραγμένο από ράβδους αλουμινίου (για λόγους ασφαλείας) και καλυμμένο σε όλο του το ύψος, χωρίς ωστόσο και να αποκαθίσταται.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Κ. Η. Μπίρης, Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα, Αθήνα 1η έκδ. 1966, 3η έκδ. 1996, σ. 306* Ανδρέας Γιακουμακάτος, “Από τον συντηρητισμό στο λαϊκισμό, με ένα σταθμό στο Μοντέρνο”, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής-Deutsches Architektur Museum, Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα: Ελλάδα, Αθήνα 2000, σ. 27-39.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *