Ο κινεζικός κολοσσός BYD θα κατασκευάσει εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων 1 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Ο κινεζικός κολοσσός BYD, ο οποίος συναγωνίζεται με την Tesla για τον τίτλο του κορυφαίου κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες στον κόσμο, συμφώνησε να κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τη Laura He/CNN Business

Ο διευθύνων σύμβουλος της BYD, Wang Chuanfu και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Mehmet Fatih Kaci, υπέγραψαν τη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου τη Δευτέρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Στοχεύουμε να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για οχήματα νέας ενέργειας στην περιοχή και να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές στην Ευρώπη», ανέφεραν εκπρόσωποι της BYD στην ανακοίνωση.

Η είδηση ήρθε λίγες ημέρες μετά την έναρξη ισχύος των προσωρινών πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δασμοί, που κυμαίνονται από 17,4% έως 37,6%, στοχεύουν να σταματήσουν μια πλημμύρα φθηνών κινεζικών αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν με αυτήν που η ΕΕ θεωρεί άδικη υποστήριξη από την κυβέρνηση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα μπορούν να εξάγονται από τη χώρα στο εμπορικό μπλοκ χωρίς δασμούς.

Σύμφωνα με τη συμφωνία με την Τουρκία, η BYD θα επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εργοστάσιο, το οποίο θα μπορεί να παράγει 150.000 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ετησίως και θα δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τεχνολογίες βιώσιμης κινητικότητας στο εργοστάσιο. Το τελευταίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2026 και να προσφέρει έως και 5.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Η απόφαση της ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος υποβάλει επιπλέον δασμούς 17,4% στα οχήματα που αποστέλλει η BYD από την Κίνα στο μπλοκ, η οποία έχει επίσης τυπικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Κίνας αναμένεται να συνεχιστούν, αλλά, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι πρόσθετοι δασμοί θα καταστούν οριστικοί τον Νοέμβριο.

Η BYD ανακοίνωσε ήδη τον Δεκέμβριο ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο EV στην Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ, καθιστώντας την πρώτη μεγάλη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει επιβατικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *