Η κινεζική οικονομία κατρακυλά | Πώς τα προβλήματά της θα μπορούσαν να διαχυθούν στις παγκόσμιες αγορές

Η κινεζική οικονομία κατρακυλά | Πώς τα προβλήματά της θα μπορούσαν να διαχυθούν στις παγκόσμιες αγορές

Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε μια παγκόσμια δύναμη με τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία μέσω δεκαετιών σταθερής ανάπτυξης, τεράστιων όγκων εμπορίου και ενός αυξανόμενου, παραγωγικού πληθυσμού.

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Listen to Post”]

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Phil Rosen/Business Insider

Αφού ο Πρόεδρος Xi Jinping ήρε τις ακραίες πολιτικές του Πεκίνου της «μηδενικής COVID» τον Δεκέμβριο, οι ειδικοί περίμεναν ότι η κινεζική ζήτηση και οι επιχειρήσεις θα επανερχόντουσαν τόσο δυνατά που ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα αισθανόταν τις επιπτώσεις της επαναλειτουργίας της. Όμως, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, και οι ειδικοί λένε ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών προβλημάτων της Κίνας θα μπορούσαν να αντηχήσουν πολύ πέρα από τα σύνορά της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται εντυπωσιακά αδύναμη βγαίνοντας από την πανδημία και τα προβλήματά της έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό αυτόν τον μήνα που η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε για τους κινδύνους για τις ΗΠΑ την ίδια εβδομάδα που ο Πρόεδρος Joe Biden παρομοίασε την κατάσταση με «ωρολογιακή βόμβα».

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους ειδικούς να μην αναλύουν την οικονομία με αρνητικό πρίσμα, αν και τα στοιχεία δίνουν μια σαφή εικόνα μιας οικονομίας σε δύσκολη θέση.

Τα στοιχεία της περασμένης Τρίτης -που προέκυψαν λιγότερο από μια ώρα μετά την έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας- έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι εξαγωγές της Κίνας απέδωσαν όλα πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, ενώ παραλήφθηκε από την έκθεση η ανεργία των νέων, η οποία είχε φτάσει στο υψηλό ρεκόρ του 21,3% τον προηγούμενο μήνα.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται στο περιβάλλον του ασταθούς κλάδου ακινήτων, με την πιο πρόσφατη περίπτωση την πτώχευση της Evergrande, του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο, και των δύο χαμένων πληρωμών της Country Garden Holdings όσον αφορά τα ομόλογά της.

Δεδομένου του κύριου ρόλου της στο παγκόσμιο εμπόριο, κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο της Κίνας.

Ο Alfredo Montufar-Helu, επικεφαλής του China Center του Conference Board, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης μελών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων, δήλωσε στο Insider ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης και οποιαδήποτε εγχώρια διολίσθηση θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές σε όλο τον κόσμο.

«Σε αντίθεση με τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση, η Κίνα δεν θα επηρεάσει πολύ την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας COVID-19», τόνισε. «Καθώς η οικονομία της συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις, η αναπτυξιακή της δυναμική μπορεί να επιβραδυνθεί περαιτέρω, επιδεινώνοντας με τη σειρά της τις ήδη σημαντικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία».

Ένας τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται ήδη αισθητό είναι η άμβλυνση της κινεζικής ζήτησης, η οποία οδήγησε σε απότομη πτώση του εμπορίου. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν για τρεις διαδοχικούς μήνες και οι εισαγωγές υποχώρησαν για πέμπτο μήνα.

Το θετικό είναι ότι η χαμηλότερη ζήτηση μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες καθώς συνεχίζουν να μάχονται με υψηλές τιμές στις δικές τους οικονομίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους παραγωγούς και τους εξαγωγείς στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές, τόνισε ο Montufar-Helu, και η αντικατάσταση της χαμένης ζήτησης μπορεί να μην είναι εύκολη.

Ο Keith Hartley, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας LevaData, σημείωσε ότι η Κίνα καταναλώνει ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εμπορευμάτων και η χαμηλότερη ζήτηση σημαίνει υπέρβαση αποθεμάτων για τις αμερικανικές εταιρείες και παράλληλη συρρίκνωση των κερδών, καθώς και λιγότερες δουλειές για τις χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές εμπορευμάτων.

«Για τις ΗΠΑ, τομείς όπως η γεωργία και η μεταποίηση που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην Κίνα θα μπορούσαν να δουν μειωμένες πωλήσεις, προκαλώντας πιθανώς οικονομική επιβράδυνση και απώλειες θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Hartley στο Insider.

Ενώ μια παρατεταμένη πτώση των κινεζικών εξαγωγών θα μπορούσε να επιβαρύνει τις μεταποιητικές βιομηχανίες και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, είπε επίσης ότι ανοίγει την πόρτα σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ να διαφοροποιήσουν τις στρατηγικές προμήθειας και να ξεκινήσουν τη μετεγκατάσταση της παραγωγής εκτός Κίνας.

Οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν δεσμούς με την Κίνα αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης.

Κάποιες εταιρείες χημικών και μεταποιητικών εταιρειών ανέφεραν ήδη χαμηλότερες πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο και ορισμένες απέσυραν τις θετικές εκτιμήσεις τους για το υπόλοιπο του έτους, όπως έγραψε την Πέμπτη ο Noah Sheidlower του Insider. Ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων μειώσεων στις τιμές καταναλωτή της Κίνας (αποληθωρισμός), πολλοί Αμερικανοί θα μπορούσαν να δουν ακριβότερα αυτοκίνητα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να χάσουν έσοδα και να καταφύγουν σε απολύσεις.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η Κίνα να αρχίσει να εξάγει αποπληθωρισμό στον κόσμο, βλάπτοντας τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Insider ο Dexter Roberts, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council, μίας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης στον τομέα των διεθνών υποθέσεων που ιδρύθηκε το 1961.

«Μια κινεζική ύφεση θα έβλαπτε τόσο τις πολλές αμερικανικές εταιρείες που αντλούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους από την Κίνα όσο και εκείνες που μπορεί να μην επενδύουν άμεσα ή να πουλούν στην Κίνα, ωστόσο, και αυτές θα πλήττονταν από τον παγκόσμιο αποπληθωρισμό».

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα και η αδύναμη καταναλωτική δαπάνη προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από κινδύνους όσον αφορά την εγχώρια αγορά ακινήτων. Ο Montufar-Helu του Conference Board είπε ότι τα στεγαστικά περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών και η αβεβαιότητα κάνει τους ανθρώπους να κρατούν τα μετρητά τους αντί να τα ξοδεύουν.

Η αναταραχή στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει τη συνολική ανάπτυξη της Κίνας, είπε, μειώνοντας τη βιομηχανική παραγωγή, αποθαρρύνοντας τις δαπάνες, διαβρώνοντας τα επίπεδα κρατικών εσόδων και αυξάνοντας τους κινδύνους σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Η έκρηξη των ακινήτων την τελευταία δεκαετία προσέλκυσε σημαντικά ποσά ξένου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Montufar-Helu. «Οι Κινέζοι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς ρευστότητας και έτσι η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων σε ομόλογα των ΗΠΑ αυξάνεται».

Και καθώς η στεγαστική κρίση βαθαίνει, θα γίνει πιο δύσκολο για την Κίνα να διορθώσει την πορεία της οικονομίας, δημιουργώντας μια μόνιμη οπισθοδρόμηση στη μελλοντική παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο David Roche, πρόεδρος και παγκόσμιος στρατηγός της Independent Strategy, δήλωσε σε μια συνέντευξη του στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι το κινεζικό οικονομικό μοντέλο έχει πλέον «ξεβραστεί στην παραλία» με λίγες πιθανότητες ανάκαμψης. Οι παγκόσμιες αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων, εξήγησε.

«Πραγματικά δεν έχουν δει όλο αυτό να συμβαίνει προκειμένου να απαλλαγούν με χειρουργικό τρόπο από τα επισφαλή χρέη και τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία, και ταυτόχρονα, δεν μπορούν να βασίζονται στα παραδοσιακά μέτρα ανάπτυξής τους», είπε ο Roche. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *