Αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ | Τα «μαύρα», οι κόντρες και το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής

Αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ | Τα «μαύρα», οι κόντρες και το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής

Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως περνά την χειρότερη κρίση εσωστρέφειας στην ιστορία του. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι εμφυλιοπολεμικό, ενώ η επιθετική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε πρωτοφανείς αναταράξεις στο κομματικό οικοδόμημα καθώς στράφηκε κατά του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού του.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος

Κορυφαίοι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος μιλούν για «μαύρα» και στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη αλληλοσπαράσσονται, ενώ η ηγεσία διέκοψε αιφνιδιαστικά την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Αυγή».

Φυσικά το κλίμα νίκης που καλλιεργήθηκε μετά τις Ευρωεκλογές έχει χαθεί. Η υπομονή πολλών στελεχών φαίνεται να εξαντλείται, ενώ Βουλευτές ζητούν την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακόμα και πρόσωπα που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του, πλέον του ασκούν ευθεία κριτική για τους χειρισμούς του.

Στην επικαιρότητα τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα» είπε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, βουλευτής και ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση του αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αίσθηση πως το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει να μην υπολογίζει τίποτα μπροστά στην κριτική για την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μπροστά στο στόχο του να τελειώνει μια και καλή με όσα έμπειρα στελέχη τον αμφισβητούν.

Η δήλωση Αποστολάκη, όμως, εγκυμονεί και δυο σοβαρότατους κινδύνους για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη μία, η παραδοχή τέλεσης ενός αδικήματος μπορεί να προκαλέσει παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό η δημόσια συζήτηση να στραφεί ξανά γύρω από ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, όπως παρομοίως έγινε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.

Πλήθος άλλων στελεχών πάντως που ρωτήθηκαν για το θέμα σε συνεντεύξεις ξεκαθάριζαν πως τέτοιο ζήτημα είναι ανύπαρκτο. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, δε, είπε (Action24) πως «προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα». Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κάλεσε ουσιαστικά όποιον έχει στοιχεία επ’ αυτού να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη. Οπότε είναι βέβαιο πως το ζήτημα θα παραμένει στην ατζέντα της επικαιρότητας, καθώς επιτείνει την τοξική εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου.

Περίεργη μεταστροφή βλέπουν στελέχη της Κουμουνδούρου

Το ερώτημα που κυκλοφορεί έντονα στην Κουμουνδούρου είναι το «τι μεσολάβησε και ο Κασσελάκης μιλά τώρα για χάος στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ;». Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους εννέα μήνες που προεδρεύει του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε δώσει ποτέ την εικόνα οικονομικής διάλυσης, ενώ ο ίδιος δήλωνε πως ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση των οικονομικών. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, κομματικές πηγές έδωσαν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα και τα οικονομικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας τότε στη ΝΔ τον ρόλο του «ενορχηστρωτή των fake news».

Η προβληματική οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άλλωστε αναμενόμενη, καθώς η κρατική χρηματοδότηση ήταν μειωμένη λόγω της πτώσης του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγνώριζε δημοσίως το πρόβλημα, το απέδιδε ακριβώς στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και υποσχόταν πως θα ανευρεθούν λύσεις. Αυτήν ακριβώς τη «γραμμή» είχε και όταν έγινε γνωστό πως ο ίδιος στα τέλη του 2023 θέλησε να δανείσει το κόμμα του προκειμένου να διευκολυνθεί η ταμειακή ροή και να μην υπάρξει κενό στις πληρωμές των εργαζομένων του.

Στην πρόσφατη ανάρτησή του όμως μίλησε ουσιαστικά για μη χρηστή διαχείριση επί των ημερών του προκατόχου του. Αυτή η μεταστροφή στην επιχειρηματολογία του Στέφανου Κασσελάκη έχει κάνει πολλούς στην Κουμουνδούρου να μιλούν για «παράδοξη στροφή» που έχει πολιτικά κίνητρα και αγωνίες.

Πάντως και ο γνωστός λογαριασμός στο X (πρώην twitter) Marka2free έλαβε θέση, εγκαλώντας επί της ουσίας τον Στέφανο Κασσελάκη.

Άγριες κόντρες και πιέσεις

Οι αναταράξεις που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης ενεργοποίησαν κατά τα φαινόμενα και πρόσωπα που σπεύδουν να καταλάβουν θέση στον διαφαινόμενο αλληλοσπαραγμό του φθινοπώρου. Ο στενός συνεργάτης και εκ των λογογράφων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μωραΐτης, προχώρησε την Δευτέρα σε ανάρτηση με την οποία ευχόταν ουσιαστικά να βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Σπίρτζης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς και να βρίσκονταν στην Νέα Αριστερά οι Κώστας Ζαχαριάδης και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε δηκτικά την ανάρτηση του στιχουργού, ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να υπερθεματίσει στην ανάρτηση Μωραΐτη. Ξεκίνησε έτσι μια άγρια κόντρα με τον Κ. Ζαχαριάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εμπεριείχε ουκ ολίγα υπονοούμενα, που ξεκινούσαν από την υποψηφιότητά του για την δημαρχία της Αθήνας και έφταναν μέχρι την «υποκριτική συγγνώμη» του Παύλου Πολάκη όταν ετέθη ζήτημα διαγραφής του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συγκεκριμένη δημόσια αντιπαράθεση είναι στην πραγματικότητα η κορυφή του παγόβουνου. Είναι λιγοστά πλέον τα στελέχη -ανάμεσά τους ο Παύλος Πολάκης- που δείχνουν να μην ενοχλούνται από τις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάτω από την επιφάνεια, η δυσαρέσκεια πλήθους στελεχών για τις κινήσεις Κασσελάκη φουσκώνει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τρεις βουλευτές, οι Γιώργος Καραμέρος, Συμεών Κεδίκογλου και Χάρης Μαμουλάκης ζήτησαν με επιστολή τους στον Σωκράτη Φάμελλο την εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο. προκειμένου αυτή τη φορά να διεξαχθεί συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Ελένη Αυλωνίτου, δε, είναι το δεύτερο μέλος της Κ.Ε. μετά τον Γιώργο Τσίπρα, που υπέγραψε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη και ασκεί πια σφοδρή κριτική στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το να βλέπει ο αξιότιμος Πρόεδρος “μαύρα” στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πρύμα (sic) γιατί θα ήθελε να συμπλεύσει με τη κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για μαύρες συναλλαγές και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα πιάσανε για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών!! Αιδώς Αργείοι!!!» έγραψε η πρώην βουλεύτρια.

Πρωτοσέλιδο της Αυγής

Σταμάτησε το καθημερινό φύλλο της Αυγής

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των αναταραχών είναι και η ανακοίνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την παύση της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής. Ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και επί προεδρίας Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ωστόσο τότε κρίθηκε πως η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου δεν θα ελαφρύνει οικονομικά την Κουμουνδούρου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως επιχείρημα την οικονομική στενότητά του λόγω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Η απόφαση για παύση της καθημερινής έκδοσης ελήφθη στο Εκτελεστικό Γραφείο και παρέμεινε μυστική για αρκετές ημέρες. Ανακοινώθηκε, δε, αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους της Αυγής σε μη προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπεύθυνο επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, και τον διευθυντή της εφημερίδας, Σπύρο Σουρμελίδη.

Η αναστολή της έκδοσης έγινε μάλιστα άμεσα: Σήμερα δεν κυκλοφόρησε το φύλλο της Αυγής. Στους εργαζόμενους δόθηκε υπόσχεση πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, καθώς θα απορροφηθούν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το κυριακάτικο φύλλο. Το Δ.Σ. της μάλιστα επιφυλάχθηκε να «παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας».

Ο «κακός δαίμονας» του Στέφανου Κασσελάκη – Πίσω απ’ όλα βλέπει «δάκτυλο» Τσίπρα

Όπως αναφέρει η Ελένη Καλογεροπούλου o Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μην θέλει να απαντήσει στις κατηγορίες του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι θα το πράξει στο μέλλον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο βασικός του αντίπαλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας καθώς θεωρεί ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός και γι’ αυτό αποφάσισε να του διαμηνύσει ότι εάν συνεχιστεί το «ροκάνισμα» του, θα τον πάρει μαζί του….

Έτσι ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης ξεκίνησε την επίθεση του επιχειρώντας να απαξιώσει την περίοδο Τσίπρα μιλώντας για μαύρα χρήματα και  για πρόγραμμα χωρίς στόχευση. 

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη λένε ακόμα ότι οι επιθέσεις του Χρήστου Σπίρτζη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Γιώργου Τσίπρα έχουν ως αφετηρία την σχέση τους με τον πρώην πρωθυπουργό. 

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει τις διαρροές που υπήρξαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την συνάντηση του Μανώλη Καπνικάκη με την διευθύντρια του Νίκου Ανδρουλάκη, στον Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε απ’ όλες τις πλευρές ως κακόβουλο, το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ωστόσο ότι η είδηση δόθηκε εκ του πονηρού για να απαξιωθεί το εγχείρημα της κεντροαριστεράς και η συμβολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι ήταν ωστόσο η δημοσκόπηση που έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα να προηγείται στο ερώτημα ποιος μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό έφτασε στο 45%. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *