Δεν Πληρώνω | Κίνημα Μην πληρώνεις λογαριασμούς Ενέργειας σαρώνει τη Βρετανία

Δεν Πληρώνω | Κίνημα Μην πληρώνεις λογαριασμούς Ενέργειας σαρώνει τη Βρετανία

Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Βρετανίας Ofgem τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να συμμετάσχει σε εκστρατείες τύπου «μην πληρώνεις», όσον αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας, αναφερόμενος σε μία ανάλογη καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία καλεί τους ανθρώπους να ακυρώσουν τις πληρωμές άμεσων χρεώσεων (πάγιες τραπεζικές πληρωμές) για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα από την 1η Οκτωβρίου, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν ήδη δεσμευτεί υπέρ της υποστήριξής του.

Από το BBC News

Σε συνέντευξη του στο πρόγραμμα του BBC Radio 4, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Jonathan Brearley, είπε: «Ξέρω ότι όλοι ανησυχούν για την πληρωμή του λογαριασμού τους όσον αφορά την ενέργεια, αλλά δεν θα έπρπεπε να ενθαρρύνεται κανένας να συμμετάσχει σε μία καμπάνια όπως αυτή για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα, θα αυξήσει το κόστος για όλους σε όλους τους τομείς. Και δεύτερον, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην πληρωμή του λογαριασμού σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με την ενεργειακή σας εταιρεία».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ezgif.com gif maker2 6

Και πρόσθεσε: «Δεν θα ενθαρρύνω κανέναν να παρακρατήσει την πληρωμή του λογαριασμού του γιατί αυτό απλά βλάπτει περαιτέρω τα πράγματα και θα τον επηρεάσει προσωπικά».

Η καμπάνια «μην πληρώνεις» σε ανακοίνωση της έχει αναφέρει ότι «εκατομμύρια από εμάς δεν θα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά πολλούς λογαριασμούς αυτόν τον χειμώνα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αφήσουμε να συμβεί. Το σχέδιο είναι απλό. Απαιτούμε μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε προσιτό επίπεδο. Θα συγκεντρώσουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους προκειμένου να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ακόμα μια τεράστια αύξηση την 1η Οκτωβρίου.

Η μαζική άρνηση πληρωμής δεν είναι μια νέα ιδέα, συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και του ’90, όταν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν τον τότε γνωστό κεφαλικό φόρο (φόρος που επιβάλλεται ως σταθερό ποσό σε κάθε υπόχρεο άτομο, χωρίς αναφορά σε εισόδημα ή πόρους), βοηθώντας στην πτώση της κυβέρνησης και στην ανατροπή σκληρότερων μέτρων της.

ezgif.com gif maker3 3

Ακόμα κι αν ένα κλάσμα από εμάς που πληρώνουν μέσω πάγιας εντολής σταματήσουν τις πληρωμές, θα είναι αρκετό για να θέσουμε τις εταιρείες ενέργειας σε σοβαρό πρόβλημα, και το γνωρίζουν αυτό. Θέλουμε να τους φέρουμε στο τραπέζι και να τους αναγκάσουμε να τερματίσουν αυτή την κρίση».

Ένας εκπρόσωπος του «μην πληρώνεις» είπε στο energylivenews: «Η άθλια αποτυχία της Ofgem να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας την τελευταία δεκαετία και να προστατεύσει τους καταναλωτές είναι ένας λόγος που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή αυτόν τον χειμώνα. Εκατομμύρια δεν θα μπορούν να πληρώσουν για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες να παγώσουν μέχρι θανάτου.

Ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψουμε αυτό είναι εάν εκατομμύρια από εμάς αρνηθούμε να πληρώσουμε αυτές τις εκβιαστικές τιμές και αναγκάσουμε συλλογικά την Ofgem και την κυβέρνηση να ενεργήσουν προς το συμφέρον του λαού και όχι της ενεργειακής βιομηχανίας».

Όλα αυτά, καθώς η Ofgem επιβεβαίωσε ότι το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας θα ενημερώνεται ανά τρίμηνο και όχι κάθε έξι μήνες στη Βρετανία, αφού προειδοποίησε ότι οι πελάτες αντιμετωπίζουν έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά τους». Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι «οι τιμές που χρεώνονται στους οφειλέτες λογαριασμών αντικατοπτρίζουν καλύτερα το τρέχον κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας». Η Ofgem πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτρέψει επίσης «στους προμηθευτές ενέργειας να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους τους, δημιουργώντας μια πιο ασφαλή αγορά και συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους για όλους».

Η ρυθμιστική αρχή που εδρεύει στο Λονδίνο ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή στο πότε θα ενημερώνεται το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας «θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο να παρέχεται η σταθερότητα που απαιτείται στην αγορά ενέργειας».

Οι αλλαγές στο ανώτατο όριο τιμών στη Βρετανία έρχονται καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών είναι πιθανό να βρεθούν έως και πάνω από δυόμισι φορές τα επίπεδα πριν από την κρίση έως τουλάχιστον το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Η Cornwall Insight, μια από τις πιο αξιόλογες εταιρείες συμβούλων ενέργειας της χώρας, ανέφερε ότι οι λογαριασμοί θα φτάσουν τις 3.359 £ ετησίως από τον Οκτώβριο για το μέσο νοικοκυριό και δεν θα πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

ezgif.com gif maker1 9

Το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας, το οποίο ρυθμίζει το τι πληρώνουν 24 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά, θα φτάσει τις 3.616 λίρες από τον Ιανουάριο και θα αυξηθεί περαιτέρω στις 3.729 λίρες από τον Απρίλιο, ανέφερε. Θα αρχίσει να πέφτει μετά από αυτό, αλλά αργά, φτάνοντας τις 3.569 £ από τον Ιούλιο πριν φτάσει τις 3.470 £ για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *