Στον ορίζοντα ακόμα δύο χρόνια οικονομικού πόνου κυρίως για την αγορά κατοικίας

Στον ορίζοντα ακόμα δύο χρόνια οικονομικού πόνου κυρίως για την αγορά κατοικίας

Brian Moynihan (Bank Of America)> Στον ορίζοντα ακόμα δύο χρόνια οικονομικού πόνου κυρίως για την αγορά κατοικίας

Πρώτη φορά στην ιστορία που η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει στεγαστικά δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που αφορούν κυρίως περιοχές σαν τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο

O Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι είναι στον ορίζοντα ακόμα δύο χρόνια οικονομικού πόνου, που τροφοδοτείται από τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η ανησυχητική αυτή πρόβλεψη έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bank of America, Brian Moynihan, ώρες πριν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοινώσει ότι αύξησε το όριο για τα στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζονται από το Κογκρέσο σε πάνω από 1 εκατομμύριο $ -μια κίνηση άνευ προηγουμένου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές των κατοικιών στη χώρα.

Η Federal Housing Finance Agency έκανε τη δήλωση-βόμβα την Τρίτη το απόγευμα, σημειώνοντας ότι το μέγιστο μέγεθος των στεγαστικών δανείων που είναι επιλέξιμα για υποστήριξη από τη Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) και τη Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) θα αυξηθεί στα $1.089.300 το επόμενο έτος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η κυβέρνηση θα στηρίξει δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, παρά το γεγονός ότι η αγορά στεγαστικών δανείων σημειώνει μια ανεπαίσθητη επιβράδυνση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εμφανιζόμενος στο «CNN This Morning» την Τρίτη, ο Moynihan προειδοποίησε ότι μια ύφεση είναι στον ορίζοντα, αλλά ότι ελπίζει ότι θα είναι σύντομη και κάπως «ήπια». Ανέφερε ότι αναμένει πως η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια. «Αυτό που θα συμβεί είναι ότι, καθώς βλέπουμε τον ρυθμό του πληθωρισμού να επιβραδύνεται -και πράγματι βλέπετε τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού να επιβραδύνεται- θα δείτε τα ποσοστά του να μειώνονται περισσότερο καθώς θα οδεύει στον στόχο του 2%, με τις αλλαγές προς το καλύτερο να πραγματοιούνται σταδιακά», είπε στην Poppy Harlow, επικαλούμενος την πρόσφατη ανάπαυλα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μετά από μήνες αυξήσεων.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα πάρει σχεδόν δύο χρόνια». «Δύο χρόνια πόνου για όσους αγοράζουν σπίτι;», ρώτησε η δημοσιογράφος. «Δύο χρόνια με πιο αργή δραστηριότητα» απάντησε ο Moynihan.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες για την αγορά κατοικίας, ο Moynihan είπε ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης, ειδικά δεδομένων των ανησυχιών για το πρόσφατο ξέσπασμα της Covid στην Κίνα και τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες για τις αυστηρές πολιτικές lockdown της χώρας. «Νομίζω ότι η οικονομία μας διατηρείται καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.

Οι οικονομολόγοι, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει ότι μια μεγάλης κλίμακας επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων είναι στον ορίζοντα, καθώς παρατηρούνται μη βιώσιμα επίπεδα οικονομικής προσιτότητας κατοικιών από την περίοδο της πανδημίας. Η απόφαση της κυβέρνησης την Τρίτη φάνηκε να προεξοφλεί αυτές τις προειδοποιήσεις, που εκδόθηκαν από εξέχοντες χρηματοδότες από εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η Bank of America, και αντ’ αυτού επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ταχεία ανατίμηση των τιμών των κατοικιών που παρατηρήθηκε πριν από μήνες.

Το νέο όριο σημαίνει ότι περισσότερα δάνεια θα πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης τόσο της Fannie Mae όσο και του Freddie Mac, καθιστώντας ευκολότερο -και φθηνότερο- για εκατομμύρια Αμερικανούς να αγοράσουν ένα σπίτι. Οι γίγαντες της χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων πέρυσι σημείωσαν ρεκόρ αυξάνοντας το όριο για τα επιλέξιμα δάνεια κατά σχεδόν 150.000 $ σε 970.800 $, για να αντιμετωπίσουν την αχαλίνωτη αύξηση των ακινήτων που παρατηρήθηκαν τότε σε ολόκληρη τη χώρα.

Τούτου λεχθέντος, το νέο όριο που προσφέρει η κυβέρνηση αφορά σε μεγάλο βαθμό σε αγορές υψηλού κόστους όπως αυτές της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο -ενώ στις περισσότερες άλλες περιοχές της χώρας τα όρια δανείων θα ανέλθουν στο μέγιστο των 726.200 $, από 647.200 $ πέρυσι. Όσο για τις πιο εύπορες περιοχές όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στηρίξει δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, οι περισσότερες είναι διαβόητα ακριβοί παράκτιοι θύλακες όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Η Fannie Mae και ο Freddie Mac, που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο από το 2008, αγοράζουν στεγαστικά δάνεια από δανειστές και τα συσκευάζουν σε τίτλους που πωλούνται σε επενδυτές. Οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα σημαντικές λόγω του ρόλου τους στην παροχή ομοσπονδιακής υποστήριξης σε περίπου το ήμισυ της αγοράς στεγαστικών δανείων των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Οι οργανισμοί βοηθούν επίσης να καθοριστεί ποιος αποκτά πρόσβαση σε στεγαστική πίστη και με ποιους όρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *