Forbes | Το Η. Βασίλειο αγόρασε ρωσική ενέργεια αξίας 8.000 αρμάτων μάχης μέσα σε 8 χρόνια

Forbes | Το Η. Βασίλειο αγόρασε ρωσική ενέργεια αξίας 8.000 αρμάτων μάχης μέσα σε 8 χρόνια

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μπαίνει στον δεύτερο μήνα πολεμικών επιχειρήσεων, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταβάλει περίπου 30 δισ. δολάρια για να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά – ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να αγοράσει 8.000 άρματα μάχης νέας γενιάς.

κείμενο David Vetter

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στην ανάλυση που δημοσίευσε η Σχολή Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος Smith της Οξφόρδης, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το 2023 και ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2024, εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε τις συστάσεις της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (CCC) της χώρας.

Επιπλέον, αποκαλύπτουν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, εάν κάθε νοικοκυριό χαμήλωνε την κεντρική του θέρμανση κατά 1 βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Φαρενάιτ).

“Σοκάρει η σκέψη ότι έχουμε δώσει 22 δισ. λίρες στη Ρωσία, με τον Πούτιν να εξαπολύει μια βάναυση και ολέθρια στρατιωτική επίθεση”, τόνισε ο Cameron Hepburn, διευθυντής της Σχολής Smith, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό ισούται με την απόκτηση 8.000 προηγμένων αρμάτων μάχης T-14 Armata από πλευράς Ρωσίας. Με την τιμή του κάθε άρματος να ανέρχεται στα 4 εκατ. δολάρια, το Τ-14 δεν έχει αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης, αφού το κόστος του είναι πολύ μεγάλο για να διακινδυνεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις να το χάσουν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. 

“Τα χρήματα που δαπανούνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν αντ’ αυτού να επενδυθούν στην εγκατάσταση φθηνότερης καθαρής ενέργειας, εξοικονομώντας μακροπρόθεσμα χρήματα για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου και συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη”, παρατήρησε ο Hepburn.

Όπως εξήγησε, η προσήλωση στη δέσμευση (2020) της CCC για μια “ισορροπημένη πορεία προς τη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας” θα μείωνε κατά 30% τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2022 έως το 2030, εξοικονομώντας περίπου 70 δισ. λίρες (93 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

“Μια τέτοια μείωση της ζήτησης θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο την επιλογή να περιορίσει τις πιο κοστοβόρες εισαγωγές ή τη στρατηγική επιλογή να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μέχρι το 2024”, τόνισε ο Hepburn.

Το σχέδιο της CCC καθορίζει μια επενδυτική στρατηγική που στοχεύει στη μείωση της εκπομπής ρύπων στο Ην. Βασίλειο κατά 78% –σε σχέση με τα επίπεδα του 1990– έως το 2035. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων στα 50 δισ. λίρες (66 δισ. δολάρια) ετησίως έως το 2030, ως επί το πλείστον από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνεχιστεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και να δημιουργηθούν υποδομές για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική, η CCC αναφέρει ότι ο αντίκτυπος αυτών των επενδύσεων θα είναι ευρύτατος: μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας, θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας οι καταναλωτές και βελτιωμένων αποτελεσμάτων για την υγεία.

Η ανάλυση της Οξφόρδης περιλαμβάνει επίσης την πρόταση “Μείον 1”. Ειδικότερα, διαπιστώνει ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη του για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, εάν όλα τα νοικοκυριά χαμήλωναν τους θερμοστάτες τους κατά 1 βαθμό Κελσίου”. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μελέτη του Simon Evans, ερευνητή και βοηθού αρχισυντάκτη του Carbon Brief, ο οποίος υπολόγισε ότι με αυτό τον τρόπο, θα μειωνόταν η ζήτηση για φυσικό αέριο κατά 21 τεραβατώρες τον χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Οξφόρδης, η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

rwssia vretania
Forbes | Το Η. Βασίλειο αγόρασε ρωσική ενέργεια αξίας 8.000 αρμάτων μάχης μέσα σε 8 χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *